Olypedia - Lampa błyskowa Metz 48 AF-1
Wersja do druku
Kupuj 58AF1 od razu. Polecam. Naprawde, im dłuzej tą lampę mam tym bardziej jestem zadowolony. Mocy nigdy dosc :)
Czy ta lampa zadziała jako klasyczna fotocela ? Mam e-510, więc z funkcji R nie skorzystam...
Informacja z ostatniej chwili.
Metz AF 48-1 moze byc sterowany bezprzewodowo z E-3 bez dodatkowych akcesoriow, wlasnie to sprawdzilem. Do tej pory mam biale plamy przed oczami ;)
To już pewnie nikt nie kupi FL-50. :wink:
Metza uruchamiamy wlaczajac zasilanie. Jest to o tyle istotne, ze jesli zapomnimy o tym jednym szczegole to cale wysilki w cholere, lampa nie blysnie nawet raz. Ba! Nawet sie nie naladuje.
;)
Jesli o sterowanie chodzi to postaram sie zaraz to sprawdzic.
Zaraz oznacza "w ciagu kilku najblizszych godzin" ;)
Sprawdzone, Metz moze byc sterowany z poziomu aparatu.`
Jeżeli pozwolisz to podepnę się pod temat z trochę lamerskim pytaniem.
Czy można bez szkody dla lampy (jakiejkolwiek nie koniecznie Metz) używać akumulatorów różnej pojemności?
Padł mi na amen jeden z 4 akumulatorów Energizer 2500mAh. Niestety pojedynczej sztuki nie mogę nigdzie dostać, a w paczkach po dwie sprzedawane są akumulatory o pojemności 2650mAh.
jak masz ładowarkę potrafiącą każde ogniwo roz/ładować indywidualnie,
to nie powinno być większego problemu.
Polecam ładowarkę bc-700 przy okazji sprawdzisz zdrowie pozostałych ogniw, bo może każdy ma inną rzeczywistą pojemność i do kitu wtedy.
p.s. czy ktoś mógłby mi wypisać w punktach jakie funkcje zyskam/stracę, kupując ww. Metza zamiast FL-36r pomijając oczywiście inną moc i ilość AA. Słabo się znam, a jak ktoś mi rzuci jakieś hasła "na rybę", to już potem doczytam. Dzięki.
Miałem podobny dylemat i zacząłem używać w Metz'u 3 2500 i jednej 2000 i działały bardzo krótko (ładowane wszystkie razem jednocześnie). Po pewnym czasie zacząłem je ładować zupełnie osobno każdą po kolei i czas działania w lampie znacznie się wydłużył.
Iwo, nie wczytywalem sie dokladnie w to, co ma FL36, odpowiem jednak zgodnie ze stanem swojej wiedzy - nie tracisz nic, kupujac Metz'a 48 AF-1. Zyskujesz za to moc i predkosc ladowania, a cena ta sama.
Za Eddie'm. Ten nowe lampki Metz'a są naprawdę niezłe.
Potwierdzam że są dobre tylko 48emka nie ma własnej "automatyki" brak trybu auto.
1. A czy ktoś mógłby wyjaśnić o co chodzi z tym trybem auto, do czego służy (pytanie lamerskie;).
2. I kolejne: czy ta lampa może być wyzwalana błyskiem wbudowanej lampy np. z e510?
1. Nie ma własnego czujnika pomiaru swiatła, mozliwy jest tylko pomiar TTL, z czujnika aparatu.
2. Nie.
1 tak a czy ma fotocelę to nie wiem.
Chyba nie :roll:
58 af-1 ma tryb auto i bardzo dobrze się sprawdza. Rzekł bym nawet że lepiej niż TTL. Co do wyzwalania zdalnego to sam kupując nie doczytałem dokładnie i myśląc że ma takie wyzwalanie z byle lampy rozczarowałem się nieco bo czegoś takiego nie ma. Wyzawalać można tylko drugą lampą Metz'a (przynajmniej tak jest w instrukcji).
Zaraz po zakupie 48 semki trzeba sprawdzić czy dobrze się sprawdza wspomaganie AF. Piszę to dlatego, że w egzemplarzu mojego brata światło wspomagające AF nie trafia w rządany punkt i wogóle nie pomaga (za wysoko). Trzeba ją docisnąć ręką i jest OK. Wydaje mi się że jest to powód do reklamacji. W 58 takiego problemu nie mam.
Dzięki wszystkim za odpowiedzi.
Marecki napisał:
"Zaraz po zakupie 48 semki trzeba sprawdzić czy dobrze się sprawdza wspomaganie AF. Piszę to dlatego, że w egzemplarzu mojego brata światło wspomagające AF nie trafia w rządany punkt i wogóle nie pomaga (za wysoko). Trzeba ją docisnąć ręką i jest OK. Wydaje mi się że jest to powód do reklamacji. W 58 takiego problemu nie mam."
Nie koniecznie to jest wadą lampy, ja to samo miałem z Tumaxem, następnie po kupnie nowej 48-emki było to samo, lampa świeciła paski za wysoko. Ponieważ to było przy dwóch lampach na tym samym aparacie, podejrzewam że szyna w aparacie była lekko przechylona, tym bardziej mam to przekonanie że po zmianie aparatu lampa świeci dobrze! Ja w Tumaxie poprawiłem tę wadę w prosty sposób. Odkręciłem stopkę i z tyłu (lampa świeciła za wysoko) podłożyłem wąziutki paseczek kartki papieru, jak było mało dołożyłem grubszy i zakręciłem. W ten sposób ją ustawiłem i było OK. Metz ma trochę większą powierzchnię świecenia niż Tumax i nawet jeśli świeci trochę za wysoko to jeszcze łapie ostrość. Metza nie musiałem poprawiać chociaż też trochę za wysoko świecił. W tym aparacie mam idealnie na środku pola pomiarowego. Co potwierdza że w tamtym aparacie (E-500) była źle ustawiona szyna.
A czy ta 48 AF-1 wysyła przedbłyski przed ekspozycją? Chodzi mi o wykorzystanie jej błysku do wyzwolenia innych fleszy na fotocelę. Czy można ustawić jeden błysk?
W trybie TTL lampa ma przedbłysk pomiarowy i tuż za nim właściwy błysk. Jednak ten przedbłysk jest, moim zdaniem, nie do wykorzystania dla innej lampy z tego względu że jest on przed błyskiem właściwym i służy do dokonania pomiary przez aparat więc wyzwolenie błysku innej lampy (lamp) w tym czasie mijało by się z celem. W ustawieniu lampy M (manual) nie ma tego przedbłysku, jest tylko jeden błysk który można ustawić jako pełna moc, lub inna, ułamkowa część mocy, jest jeszcze ustawienie 1 lub 2 "lamelka". Ale innych ustawień nie widzę, a instrukcji nie mam pod ręką, chociaż nie przypominam sobie aby coś takiego było w niej opisane.
Witajcie!
(To moj pierwszy post.)
Mam problem z moim Flash gunem Metz 48 AF-1. Mianowicie pod podlaczeniu do body, na chwile pokazuje mi wartosc zoom 35 mm i po chwili zaczyna migac "Er" w miejscu wartosci. Dzieje sie to przy roznych obiektywach. Tak jak by sie cos zawiesilo. Uzywam systemu E-510.
Prosze o pomoc.
Pozdrawiam