Poradźcie bo sam już nie wiem, zależy mi na stopce na lampe, zdjęcia robię raczej amatorsko , c5050 mi sie podoba ale cena jest barierą poradźcie może jednak warto dozbierać te pare stuwek na c5050 pozdrawiam Guli
Wersja do druku
Poradźcie bo sam już nie wiem, zależy mi na stopce na lampe, zdjęcia robię raczej amatorsko , c5050 mi sie podoba ale cena jest barierą poradźcie może jednak warto dozbierać te pare stuwek na c5050 pozdrawiam Guli
stopke ma kazdy z nich :-)
No dobra że maja stopke to już ustaliliśmy i co dalej? czy G3 z zoomem 4x czy c750 z poteżnym zoomem 10x czy c5050 z zoomem x3 jasnym obiektywem i 5-oma MP (oczywiscie zoom cyfrowy mnie nie intresuje) czy ktoś porównywał zdjecia z Canona ze zdjęciami z Olympusów :?: :?:
Mam c5050 i jestem z niego bardzo zadowolony. Przed zakupem oczywiście przejrzaem tony testów i opisów. Generalnie wśród fachowców panuje opinia, że c5050 robi dużo bardziej ostre zdjęcia niż g3. Zaletą g3 jest natomiast praktycznie brak zauważalnego szumu i aberrancji chromatycznej. Ze swoich doświadczeń z c5050 wiem, że zdjęcia są naprawdę wysokiej klasy a jeśli chodzi o szumy, to są znane bardzo dobre sposoby na ich redukcję (np. Neat Image). Ogólnie c5050 jest aparatem wyższej klasy niż g3 i dopiero lustro d60 lub 10d bije olka. Ogólnie mnogość funkcji, bardzo jasny obiektyw, ergonomia sprawiają ,że jest on moim (i nie tylko) zdaniem zwycięzcą. A 740 i 750 to jednak klasa niżej.
dajcie mu wina, dobrze goda. :-)
a wiec już w nadchodzącym tygodniu stanę się szczęśliwym posiadaczem c5050(jak nie wystąpią jakieś problemy), dzięki za pomoc w dokonaniu wyboru, pozdrawiam Guli :D
dajcie mu 2 razy wiecej wina:)) gada jak najlepiej - wlasnie tylko jednym z minusow c5050 jest ta cholerna aberrancja chromatyczna, jedyne co wtedy pozostaje to zwiekszyc przyslone i po bolu , gozej jezeli potrzeba wlasnie szerokiej przyslony :( ale wybor jak najbardziej trafny :D
wybaczcie to pytanie mnie sktomnemu laikowi,co to jest do cholery ta ''aberacja chromatyczna'' może mi ktoś rozjaśni w głowie :?:
Wada ukladu optycznego polegajaca na ogniskowaniu w roznej odległosci, swiatla o roznej dlugosci fali. W miejscu gwaltownych przejsc tonalnych miedzy ciemnym i b.jasnym obiektem (najczesciej niebo) wystepuja przeklamania w kolorach i obraz na zdjeciu ma w tych miejscach kolorowe (FIOLETOWE) obwodki.
http://www.foto-net.pl/poradnik/poradnik65.html
Nastepnym razem polecam Google... :]
no niestety to troche denerwuje :(
c 5050 zakupiony powoli się z nim oswajam jednak nie żałuje tych paru stuwek w porównaniu do G3 który po pierwszym kontakcie wydawał mi sie szary smutny i plastikowy c 5050 to naprawde fajna maszyna, narazie mi sie wszystko podoba fajnie działa z moją lampą Metz,narazie tyle pierwszych wrażeń zobaczymy co wyjdzie w ''praniu''
dzięki za wyjaśnienia w sprawie aberacji, strona też ciekawa
pozdrawiam
constrictor
"A 740 i 750 to jednak klasa niżej."
powiedziałeś to z nerwów że kupiłeś c5050 a niedlugo potem olympus wprowadzil c740 i c750? Robiles c740 i c750 zdjecia?
wyjasnij nam wszystkim dlaczego c5050 jest o klase wyzej, ja sam chetnie sie dowiem.
Po pierwsze jasność obiektywu i klasa soczewek. Po drugie liczba funkcji. Po trzecie Matryca, po czwarte wykonanie. Po piąte przeznaczenie aparatu (sam producent stawia c5050 na tej samej pólce HIGH END co e-10 i E-20 - zobacz na stronie). Po szóste opinia importera "Eurocoloru". Po siódme opinie fachowych serwisów np. dpreview, Imaging, Steves-digicams. Po ósme c5050 kupiem dlugo po wprowadzeniu c740 i niedlugo po wprowadzeniu c750. Po dziewiąte w żadnym przypadku nie żauję zakupu i dalej uważam ,że 5050 nie jest aparatem który można porównywać c 7xx, poprostu jest to tak jakby porównywać dajmy na to Mercedesa klasy E z klasą C.
Pozdrawiam
to sa dwie rozne klasy aparatow, ehhh zeby tak c5050 mial taki zoom jak 740 to bylby chyba najlepszym aparatem :D
Pozdr
Ja osobiście preferowabym bardziej możliwość wymiany obiektywów w c5050, ponieważ uważam, że zastosowanie obiektywu dajmy na to : 35-350mm (ekw.) odbiloby się na jakości otrzymywanych zdjęć. Jak dotąd najlepsze (czyt. najdroższe) obiektywy to takie które mają stalą ogniskową lub zmienną ale w wąskim zakresie.
Poizdr.
Ale co to maja byc za argumenty? 5 mpixeli? a zrobmy moze test, ja zrobie zdjecie moim c740 podobne do tego jakie zrobicie wy z c5050, jesli ktos odrozni jakoscia te dwa zdjecia to skrzyne piwa stawiam.
Panowie, wy na te parametry jestescie tak slepo zapatrzeni ze przestajecie zauwazac co tu jest najwazniejsze.
Drukujecie z c5050 plakaty jakies czy co? wykonam fote na c740 i zrobie ją w A4, zrobcie to samo ale tym 5mpixelowym, nikt nie zauwazy roznicy, pod mikroskop musielibyscie wziasc.
Natomiast opcje manualne sa podobne w 550 i 740, tu juz praktycznie w tym przedziale cenowym powyzej 2500 zlotych roznice sie zacieraja. Ja rozumiem jakbyscie porownywali aparat za 1200 z tym za 2600 i dalej, pamietajcie ze juz od 2 mpixeli zdjecia sa o niebo lepsze niz te wykonane na tradycyjnych lustrzankach. Teraz moi drodzy nie liczy sie juz kasiora wydana na aparat, od tej ceny licza sie umiejetnosci
Natomiast pochwalilbym tego c5050 gdyby mial zakres czulosci od iso 50 do 1600.........ale nie ma
nie ma tez porzadnego zooma i prosze nie narzekajcie na tego zooma skoro nie umiecie nim zdjecia robic. To jasne ze powstaja duze szumy, ale mozna zadbac aby ich nie bylo.
Aparat "klase lepszy" to inaczej przelom, c5050 w stosunku do c740 przelomem nie jest. Panowie ja wydajac kase na c740 mialem wyrzuty,bo za ta cene mozna miec profesjonalny tradycyjny aparat, wyobrazam sobie co czuliscie WY, wydajac ponad 3 tysiace zlotych na c5050
oj Grzesiu, spokojnie i bez nerwów, c740 i c5050 to dwie zupelne rozne linie aparatow... c5050 to lepszy aparat do normalnych zdjec, za to c740 ma za****sty zoom i to jego głowna zaleta, pry tym zdjecia sa i tak na wysokim poziomie...
nono to teraz to dowaliles... ciekawe w czym :lol: :lol: :lol:Cytat:
Zamieszczone przez Grzesiu
Cyfrowka to przeewszystkim wygoda... i widac ze miales malo do czynienia z klasyczna lustrzanka... powiem Ci tak mi tam brakuje np. ustawiania ostrosci obiektywem...szybkosci lustrzanki...
c5050 ma jasniejszy obiektyw jezeli wiesz co to znaczy... :lol:
i nie napinaj sie takna forum bo z wiedza u Ciebie słabiutko....
przeprszam ze sie troszke unioslem
pozdrawiam.
Po drugie liczba funkcji - argument godny szpanera, im wiecej bajerkow tym lepiej. Mam nadzieje ze ten gadzet sluzy ci do robienia zdjec:)
Po trzecie Matryca - no dobra, ale co z tą matrycą? matryca......ale co matryca? ona robi zdjecia w 3d?
po czwarte wykonanie - zaraz powiesz pewnie ze c5050 jest metalowy a c740 plastikowy (sa tacy ktorzy uwazają ze metal jest lepszy od plastiku i ni cholery nie mam pojecia czemu tak ludzie uwazaja) to taka moda, ktos krzyknie "ja piernicze metalowa obudowa!!!!" a potem wszyscy nie wiedziec czemu sie zachwycają
Mam nadzieje ze takie aparaty nie rdzewieją
(oczywiscie ja tylko gdybam ze jest metalowy) tylko ze co rozumiec pod pojeciem "wykonanie"? tego chyba nikt nie wie, ani on sam a ni ja:)
Po piąte przeznaczenie aparatu (sam producent stawia c5050 na tej samej pólce HIGH END co e-10 i E-20 - zobacz na stronie) - gdybys produkowal cos co warte jest 4 tysiace zlotych to tez zachwalalbys ten produkt:)
Po szóste opinia importera "Eurocoloru". Po siódme opinie fachowych serwisów np. dpreview, Imaging, Steves-digicams - oni podobnie jak ty zachwycają sie czyms czym zachwycac sie nie trzeba
klasa soczewek - masz labolatorium w ktorym badasz soczewki? czy wystarczy aby jeden facet krzyknal "klasa soczewek!" abys zaczal ten slogan powtarzac? powiedz mi, czym roznią się twoje soczewki od moich i w jaki sposob sie te roznice objawiają (jakis przyklad podaj w spadku jakosci zdjec lub podwyzszeniu tej jakosci, ale ptrosze o konkretny przyklad, nie jakies dyrdymały ktore powtarzasz jak papuga)
to moze tak konkursik? ja robie foty c740 a ty swoim c5050? wezmy moze kogos trzeciego do konkursu kto bedzie robil foty aparatem za 1000 zlotych? moze wtedy zrozumiesz czym jest ta KLASA na ktora sie tak powolujesz.
pa:)
Ot co! Tak się akurat sklada, ze znajomy ma 740-stkę i mialem okazję się pobawić. Mam zdjecia robione na a4 i niestety 3mpix to za malo dla tego formatu. Oczywiscie zdjecie wyglada jako tako ale nie ma zadnej rewelacji. C5050 natomiast w formacie a4 spisuje się rewelacyjnie (subietkywna ocena). Ja akurat robię zdjęcia gównie w dużych formatach i w tej materii niestety 740/750 nie wystarczy. Z c5050 robilem zdjecie pamiatkowe na zamowienie "rodzinne" w formacie 30x45 czyli circa a3 i dopiero w tym formacie widac ,że to cyfra. Inną kwesią jest, iż zdjęcia takie ogląda się raczej z odlegości minimum 1 metra - a wtedy nie widać kiepskiej jakości. Oczywiście jeśli chodzi o zdjęcia dzikich zwierząt itp (tam gdzie potrzeba dużych ogniskowych) to 740 nie ma sobie równych, ale do większości innych zastosowań górę bierze c5050. Teoretycznie duża matryca może zastąpić duży zoom - np z martycy 20 Mpixelowej można z powodzeniem kadrować zdjęcia i wtedy mamy to samo co otrzymalibyśmy za pomocą dużego zoom-a bez niedogodności jakie występują przy jego stosowaniu (Ale to tylko teoria i może w przyszości...)
Pozdr.
nono to teraz to dowaliles... ciekawe w czym - miro, w sposobie robienia tych zdjec, nie oroznisz fot 2mpixelowych od tych ktore zrobiles niezlym tradycyjnym aparatem, w cyfrowkach masz natomiast podglad na zywo, stary slogan ale dorby i fajny
to jasne ze fota ogladana na ekranie komputera na pelnym ekranie wykonana c5050 bedzie lepsza od tej z c740 bo rozdzielczosc lepsza. Pytanie tylko do czego porownujemy klase aparatow? bo jesli do tradycyjnych (wyscig trwa) to jest oczywiste ze taki c5050 moze mi naskoczyc. Jesli natomiast foty mialyby pojsc do labolatorium to ja odpuszczam. Problem w tym ze wyscig trwa w kierunku tradycyjnych aparatow, takie jest zalozenie ktore potrwa do pewnego czasu.
Caly pic jest miro mały w wygodzie robienia tych zdjęć, jesli tą wygode pominac to moim starym zenitem E zrobie lepsza fote od c740 i nawet c750, bedzie to dluzej trwalo ale zrobie. Praktycznie nie wyciagniesz od niedawna od zdjeć wiecej niz w tradycyjnych aparatach dobrej klasy.
ja sie nie unosze, to tak na marginesie, mnie po prostu skreca jak slysze glupie argumenty w stylu tego goscia ktory pisal przed tobą. To glupie i tyle. Skoro dobry Miro z ciebie fotograf to pewnie dobrze wiesz ze od niedawna liczy sie zwlaszcza reka fotografa
circ.....
z ciebie taki obiektywizm plynie jak ze mnie pot w zimnym basienie:)
robilem niedawno foty na placu zabaw, TAKZE zdjecie rodzinne, zanioslem do wywolania, uwierzyc nei moglem jak z bliska obejrzalem fote w A4
krotko:
do niedawna najwazniejsze byly parametry cyfrowek, od niedawna liczy sie juz wyobraznia i ręka........bo aparaty spelniają wszystkie wymogi
Mowienie ze c5050 jest o klase lepszy od 740 jest durne. To tak jakbys w obecnych czasach mial komputer z pentium 10, 200 giga ramu i 200 terabajtow twardego dysku, niby parametry dobre ale smutne jest to ze ich nie wykorzystasz
to na tyle
ale jeszcze cos wam powiem:)
fota wykonana 5 mln pikseli duzo traci, przy ogladaniu na pelnym ekranie zostaje ona pomniejszona, traci wtedy na wartosci i widac wyrazne schodki, po prostu nie mamy gdzie ich ogladac, nikt z nas niestety nie ma 25 calowych monitorow. Jesli ta sama fote dac do wywolania w A4 to roznicy takze nie zobaczymy, tak jak ktos juz wyzej napisal, 99% ludzi patrzy na zdjecia aby powspominac dobre czasy, nie po to aby ogladac je przez lupe. To wlasnie dla takich ludzi robimy zdjecia. Foty tej wielkosci faktycznie ogladamy z daleka i faktycznie roznicy nie ma.
Jesli chodzi o mozliwosci c5050 (wyzej facet napisal ze co prawda c740 ma fajny zoom ale ale do większości innych zastosowań górę bierze c5050)
wiec ja pytam, w jakich zastosowaniach???? wsadzacie sobie ten aparat do ...py?:) czy co?:) bo ja naprawde nie rozumiem w JAKICH innych zastasowaniach c5050 jest lepszy.
Poza tym, skoro:
C740 JEST LEPSZY OD C5050 BO MA NIEZLY ZOOM TO ZNACZY ZE C5050 NIE PRZEWYZSZA JUZ O KLASE C740
....bo zwyczajnie nie posiada czegos co ma c740
Nie bede wam zyczyl wielu zdjęć, pewnie dobrze wiecie ze na jedno dobre zdjecie trzeba poczekac czasem nawet z rok czasu, ja wam zycze wyobrazni a chwalenie sie bajerkami cechuje dresiarzy:)
Grzegorz, odnoszę wrażenie że kupieś pochopnie taki a nie inny aparat i teraz szukasz na się poparcia wszyustkich wokolo, że jednak dokonales wyboru najlepszego z mozliwych!!! Ale nie tędy droga. Twoje ironiczne uwagi są co najwyżej śmieszne i tyle!!! Jeśli Ty masz taki aparat a ja mam inny i to mi odpowiada to nie powinieneś się pienić i gadać bzdur w stylu : No to porównajmy fotki. Zeby do takiego porównania doszlo trzeba by bylo się spoktać zrobić takie same ujęcie jednym i drugim aparatem i wywolać w tym samym labolatorium. Bo inaczej nie ma mowy o porównaniu. Nawet Canonem eos1ds za kupe kasy można zrobić gorsze zdjęcie niż twoim 740. W takim przypadku pewnie próbowabyś odrazu przekonać cay świat, że oto 740C bije na leb Canona EOS1Ds bo jest tańszy i robi lepsze zdjęcia i niech wszyscy fotografowie na calym świecie zmieniaja sprzęt!!! Jeszcze raz powtarzam - NIE TĘDY DROGA. Jeśli Ci odpowiada twój aparat to chwala Bogu i niech tak zostanie. Mi natomiast odpowiada coś innego i już. Poza raczej nie wykazujesz się znajomością tematu - twoja dyskusja polega gównie na zaprzeczaniu różnych tez nawet popartych argumentami i przez znawców tematu (np. serwisy www). I jezeli uważasz że ze mnie i z większości obiektywizm pynie taki jak "pot w zimnym basenie" a siebie kreujesz na wyrocznię to tylko i wyącznie twoja sprawa. Tak więc życzę więcej luzu!!!
Jesli chodzi o mozliwosci c5050 (wyzej facet napisal ze co prawda c740 ma fajny zoom ale ale do większości innych zastosowań górę bierze c5050)
wiec ja pytam, w jakich zastosowaniach???? wsadzacie sobie ten aparat do ...py? czy co? bo ja naprawde nie rozumiem w JAKICH innych zastasowaniach c5050 jest lepszy.
Odpowiadam: do wszystkich znaczy (potrety, krajobrazy, rodzinne, i wiele innych) :D
przeciez to ty napisales ze c5050 jest o klase lepszy opd c740:)
ja tylko zaprzeczam temu co powiedziales, wytlumaczylem wszystkim ktorzy chca kupowac aparat ze nie warto wydawac kasy na sprzet po ktorym nie bedziemy widziec lepszej korzysci od tych tanszych aparatow.
Czytaja was ludzie ktorzy zdecydowac sie nie moga na parat, czesto decyduja sie na drozszy a kiedy juz go mają to slyszą o nastepnym, niby lepszym, i znow drozszym nastepna osoba kupuje ten jeszcze drozszy i drozszy i drozszy i tak do u......nej smierci. Niech wiedzą jak jest w praktyce, po co to chwalic sie parametrami zupelnie niepotrzebnymi?
Jesli chodzi o pochopnosc mojej decyzji......ja miesiac czasu spedzilem na poszukiwaniu testow (czasem odnajdywalem) aparatow cyfrowych, i tak przez miesiac, srednio 4 dni w tygodniu po pare godzin wieczorem. Jedyna watpliwosc jaka mialem to tak jak wyzej napisalem, skrecalo mnie kiedy pomyslalem sobie co moglbym kupic wsrod tradycyjnych aparatow za kwote 2.500 tysiaca zlotych. Zadnej innej watpliwosci nie mialem.
jesli o luz chodzi to ty tego luzu masz chyba za duzo:)
Jedyne czego mi brakluje w c740 to ustawianie ostrosci pierscieniem, MIRO o tym wspominal, faktycznie brakuje tego
tyle ze tradycyjne niby to mają, ale nie mają powiekszenia czesci obrazu podczas ustawiania tej ostrosci, na poczatku wydawalo mi sie ze ta funkcja mi przeszkadza, teraz zyc bez niej nie moglbym:)to po prostu swietne rozwiazanie.
ach, zlacza na lampe blyskową brakuje i to bardzo
dobra, ja uciekam, czesc:)
Wiesz co?? Napisz do Olympusa może cię zatrudnią? (Pewnie dobrze placa). Gdyby oni mieli takiego czowieka jak ty w swoich szeregach to pomysl ile by zaoszczedzili kasy na odstapieniu od produkcji c5050. Produkowaliby tylko jeden model 740 - mniejszy naklad, sprzedawaliby wiecej aparatow bo wszyscy profesjonalisci tacy jak Ty kupowaliby 740 bo tańszy a inne funkcje i matryce sa nieprzydatne - wieksza sprzedaz.
Jednym slowem czysty zysk!!! :)
oj Grzesiu Grzesiu gdzie ty porownywales paramtry obu aparatow... przyznaj nam sie....
sam mam c740 i go chwale, byl to zakup w pelni swiadomy, z racji ze lubie chodzic na mecze i wogole dyscypliny sportowe duzy zoom jest mi nie zbedny... gdyby nie to wzialbym c5050..... i nie piernicz tutaj głupot...
aha to ci powiem c5050 znacznie szybciej robi sie zdjecia, mnie czasem wkurza to w c740, ze w momencie jak robie zdjecie pilkarza mam w obiektywie a pozniej sie iokazuje na LCD ze jednak nie... c5050 jest znacznie szybsze , wiem bo bawilem sie nim. Bawilem sie tez EOS 10D bardzo fajna zabawka, znajomy fotoreporter ma ...
1.max rozdzielczosc
c740 2056x1534
5050 2560x1920 (lepszy)
2.obiektyw
c740 F2.8/F3.7
5050 f1.8 /f2.6 znacznie jasniejszy (lepszy)
3. kontrola ekspozycji
c740 Programowana automatyka ekspozycji AE, blokada ekspozycji AE. Priorytet przysłony, Priorytet migawki, Manualne ustawianie ekspozycji. Programy tematyczne: Portret, Autoportret, Zdjęcia sportowe, Tryb scenerii nocnych, Krajobraz, Portret na tle krajobrazu. Możliwość zapisania czterech różnych zestawów ustawień.
5050 Programowana automatyka ekspozycji, tryb priorytetu przysłony i priorytetu migawki. Korekta ekspozycji w zakresie +/- 2 EV w krokach co 1/3 EV.
Programowana automatyka: f1.8 - f8, 4 - 1/2000 sek.
Ręczne ustawianie ekspozycji: prędkość migawki do 16 sek. Funkcja redukcji szumów.
Priorytet przysłony: f1.8 - f8 w krokach, co 1/3 EV.
Priorytet migawki: zdjęcia 4 - 1/1000 sek. (z migawką mechaniczną), w krokach co 1/3 EV.
Możliwa blokada ustawionej ekspozycji. Histogram w trybie fotografowania. Programy tematyczne: krajobraz, portret, scena nocna, zdjęcia sportowe, portret na tle krajobrazu.
Tryb sekwencji wideo QuickTime Motion JPEG: 1/30 do 1/10000 sek.
Automatyczna krokowa zmiana ekspozycji - Auto Bracketing, możliwość zmiany co 1/3, 2/3 lub 1 EV, maksymalnie 5 zdjęć.
4. Tryby pracy lampy
c740 Automatyczny (automatyczna aktywacja w przypadku słabego i tylnego oświetlenia), Redukcja efektu czerwonych oczu, Błysk dopełniający (wymuszona aktywacja błysku), Synchronizacja z długimi czasami naświetlania, Wyłączona lampa błyskowa (brak błysku).
5050 Auto, redukcja czerwonych oczu, OFF (lampa wyłączona), wymuszona aktywacja. Synchronizacja z długimi czasami migawki (synchronizacja na pierwszą zasłonkę migawki, na drugą zasłonkę migawki, synchronizacja na pierwszą zasłonkę migawki z redukcją czerwonych oczu).
Złącze zewnętrznej lampy (sanki) - możliwość sterowania lampą dedykowaną FL-40.
Ależ MIRO!!! Czy ty jeszcze nie wywnioskowales tego, że tej osoby nie ma co przekonywać o tym ,że ziemia jest okrągla??? Pewnie dostaniesz odpowiedź ,że jesteś nieobiektywny albo coś lepszego :::))))
Pozdrawiam.
8)
#1.max rozdzielczosc
c740 2056x1534
5050 2560x1920 (lepszy)
no przeciez cala dyskusja o tej rozdzielczosci byla, w praktyce nie oznacza ze lepszy
#2.obiektyw
c740 F2.8/F3.7
5050 f1.8 /f2.6 znacznie jasniejszy (lepszy)
tu sie zgadzam
#Korekta ekspozycji w zakresie +/- 2 EV w krokach co 1/3 EV.
Programowana automatyka: f1.8 - f8, 4 - 1/2000 sek.
Ręczne ustawianie ekspozycji: prędkość migawki do 16 sek. Funkcja redukcji szumów.
Priorytet przysłony: f1.8 - f8 w krokach, co 1/3 EV.
Priorytet migawki: zdjęcia 4 - 1/1000 sek. (z migawką mechaniczną), w krokach co 1/3 EV.
i najlepiej bylo pominac to przy c740 prwada? no przeciez miales lub masz c740.......czemu to pominales?
#Tryb sekwencji wideo QuickTime Motion JPEG: 1/30 do 1/10000 sek.
to jest naprawde duzy plus.......jak cholera:)
#4. Tryby pracy lampy
......i znowy wymieniles w c740 to co chciales wymienic
nie jest tak? to czemu jako plusa nie wymieniles optycznego zooma w c740?
Miro, mieliscie udowodnic ze c5050 jest o klase lepszy
bajerki to nie jest klasa
#Funkcja redukcji szumów
dobrze ze jako plusa nie wymieniles mozliwosc robienia zdjec czarnobialych.....bo to tak samo jest potrzebne jak cyfrowy zoom czy redukcja szumow i dobrze o tym wiesz
a co z tym makro? c740 to 3 cm
......i TO był wg ciebie obiektywizm???????
hehe
Reasumując:
Zapis:
c5050 - xD,SM,CF,Microdrive
c740 - xD. The winner is c5050
Matryca:
c5050 - 5mln
c740 - 3,35mln The winner is c5050
Przysłona:
c5050 - 1.8 - 2.8
c740 - 2.8 - 3.7 The winner is c5050
Migawka:
c5050 - 16s - 1/2000s
c740 - 4s - 1/100s :( The winner is c5050
Manualne ust. ostrości:
c5050 - 0,2m - niesk.
c740 - 0,5m - niesk The winner is c5050
Korekta (+,-) balansu bieli :
c5050 - tak
c740 - nie The winner is c5050
Złącze zewnętrznej lampy:
c5050 - tak
Jest to tylko część !!
A więc kolego nie ma o czym, dyskutować. Odsyłam do fachowej lektury :idea: a dopiero potem zapraszam do dyskusji. :wink:
Errata : Migawka dla 740 to 4s-1/1000s
Zapis:
c5050 - xD,SM,CF,Microdrive
c740 - xD. The winner is c5050
to oczywiste, za 1300 zlotych wiecej masz wiecej kart, łachy nie robią
Matryca:
c5050 - 5mln
c740 - 3,35mln The winner is c5050
napisalem ci juz ze ta matrycą mozesz sie tylko i wylacznie chwalic, dokupisz projektor za 15 tysiecy zlotych i bedziesz mogl wtedy z takiej matrycy naprawde skorzystać
Przysłona:
c5050 - 1.8 - 2.8
c740 - 2.8 - 3.7 The winner is c5050
[wartosc w c740 wynosi od 2.8 do 8.0
wiedziales o tym?
Migawka:
c5050 - 16s - 1/2000s
c740 - 4s - 1/100s The winner is c5050
no wlasnie, i to nie mały błąd
Manualne ust. ostrości:
c5050 - 0,2m - niesk.
c740 - 0,5m - niesk The winner is c5050
c740 - od 7 centymetrów do nieskończoności
w trybie super makro od 3 CENTYMETRÓW! do nieskończoności
co ty na to chlopcze?
Korekta (+,-) balansu bieli :
c5050 - tak
c740 nie ma tego? wooooooooooow nie wiedzialem!
od -2.0 do +2.0
zaskoczony?
ty moze poczytaj lepiej o tym c740 co?
MIRO podobno jestes obiektywny, czemu chlopczyka nie poprawiles????
nie ma cie tu czy udajesz ze cie nie ma?
dość:)[/b]
w czym gorszy jest c5050 od c740???
1. Przyslona
2. reczne ustawianie ostrosci
3. Tryb supermakro
4. Zoom (ktorego nie wymieniles bo tak ci bylo wygodniej)
w czym gorszy jest c740 od c5050?
1. brak zlacza lampy blyskowej
2. Migawka, nakrotsza wartosc to 1/1000, w c550 1/2000
3. Jak ktos juz tak koniecznie ma fiola na punkcie zbednych pikseli to niech beda te piksele
reasumujac; dodatkowe zlacze lampy to atut c5050, natomiast z lusterkiem mozna tak zakrecic ze efekt dodatkowej lampy uzyskamy takze w c740
Migawka, jakby nie bylo to porzadny atut c5050 i nie bede tu sie klocil
Piksele......pisalem juz ze od 3 mln pikseli zaczal sie standard ktory wystarczy, wydawanie kasy na dodatkowe piksele to glupota, ale to narazie tylko moje i moze jeszcze kilku tysiecy osob w polsce zdanie
Widac wyraznie ze c5050 ma plusy ktore z reguly nie sa potrzebne, natomiast c740 ma plusy ktore sa potzrebne a ktorych nie ma c5050, oczywiscie c740 posiada wady w postaci braku zlacza dodatkowej lampy i porzadnej migawki ale przeciez ja na tym forum uslyszalem ze:
C5050 JEST O KLASE LEPSZY OD C740
.....a ja pytam, GDZIE jest ta klasa????? nawet jesli taka klasa istnieje to c740 posiada klase ktorej z kolei nie posiada c5050ale to rozmowa glupiego, uslyszalem tu ze c5050 jest o klase lepszy a zwyczajnie nie jest, pod jednym wzglem jest lepszy pod innym nie i nic tego nie zmieni
czesc
To tak jak porównując normalne auto do stuningowanego. I to i to jeździ. Dajcie spokój. Ale ja bym kupił 740. Chłopcy od 5050 wasz mini zoom'ek to porażka, choćbyście mieli pozłacaną obudowę.
rzecz gustu!!
no i umknela mi jeszcze jedna rzecz
migawka w c740 to nie 4 sekundy ale tak jak w c5050........czyli 16 sekund
ciekaw jestem co ma teraz do powiedzenia ten chlopiec:)
tyle bzdur o tym c740 napisal wiec sie zmyl z wątku:)
Mówiłem juz najpierw zapoznaj się z tematem a potem dopiero dyskutuj:
przysłowy nie podaje się od najmniejszej do największej czyli : 2,8 do 8,0 tylko najmniejszą wartość dla ustawienia wide i tele czyli znowu :
c5050 : 1,8 - 2,8
c740 : 2,8 - 3,7 Czyli ciemniejszy = wolniejszy obiektyw !!!
tryb super macro to ma teraz chyba każdy aparat
c5050 = od 3cm.
I na litość boską nie myl balansu bieli z korektą ekspozycji !!
Ciao!