witam,
trochę fotek z dzisiejszej wyprawy do ZOO w Czechach:
1.
2.
3.
4.
5.
pozdrawiam 8-)
Wersja do druku
Byłam teZ a tym Zoo, jeśli to co myśle ;) Zoo jest świetne niestety aparatu nie miałam wtedy :( no ale ładne zdjęcia, słodkie te zwierzaki! Ale w pełni profesionalne te fotki chyba nie są ;)
Za bardzo nie lubię tematów z ZOO - ale Twoje foty wyszły sympatycznie.
Pzdr
Słonie były by fajne - kadr mi się podoba - gdyby nie taki blady kolor... może trochę więcej kontrastu i było by lepiej???
igorra: to jest ZOO w Dvůr Králové, a jeśli chodzi o fotki to kto powiedział że są profesjonalne :), z resztą zdjęcia wystawiam takie jak wychodzą z aparatu wtedy łatwiej dostrzec błędy jakie popełniam lub nie, w końcu to jest dział w którym ocenia się fotki 8-)
kasprzyk: dzięki wielkie :D
wykrecik: dziękuję za uwagi
pozdrawiam 8-)
wrzucam jeszcze parę ujęć ze zwierzętami:
6.
7.
8.
9.
Fajnie że można tam wchodzić do klatek (oczywiście nie wszystkich :) ). Potrzeba by tam spędzić parę dni aby można było poświęcić więcej czasu na zrobienie fajnych ujęć. Zwierzęta mają dużo przestrzeni a obcowanie z nimi jest naprawdę ograniczone do minimum, kto tam był to wie o czym mówię.
pozdrawiam 8-)
Podobają mi się surykatki, słonie i ten koziołek, czy co to?
dzięki za odwiedziny Maro66 :D
ps. a to właśnie koziołek z parku dla dzieci :)
Sympatyczne foty, szczególnie 2, 3, 5... Na fotce nr 2 szkoda tego pionowego słupa bo fajne studium kształtów wyszło...
Ja też nie przepadam za zdjęciami z zoo - trudno o niebanalne kadry. U Ciebie wyszło ciekawie, zwłaszcza pierwsza seria - widać, że dbasz o kadr i myślisz w momencie naciskania spustu.
W pierwszej faktycznie trochę mało kontrastu, może trochę za zimne wyszły (WB) ale ogólnie - bardzo pozytywnie.
Słonie to bym do Galerii wrzuciła :)
ktotek: niestety słupa nie dało się uniknąć, zebry bardzo fajnie się ustawiły ale jak to bywa w takich sytuacjach nie trwało to zbyt długo :-)
agapiet: dzięki za uwagi, co do WB oddałem takie jakie były w realu, chociaż można by je było przedstawić trochę w cieplejszych barwach
dzięki za odwiedziny i pozdrawiam 8-)
Witam :), wrzucam trochę kwiatków, będę wdzięczny za Wasze wskazówki,
pozdrawiam 8-)
Za dużo na raz...
przepraszam :oops: następnym razem będzie mniej, a tym czasem proszę o podzielenie się ewentualnymi spostrzeżeniami :)
Według mnie zdjęcie 3 ma coś w sobie.... choć kwiatków nie lubię:)
hmm ja też za zdjęciami kwiatów nie przepadam ale najlepsze chyba te strokrotki choć troche ciemne na tle .....reszta jak dla mnie nie specialna ;)
zdaję sobie sprawę, że póki co niewiele moich fotografii przedstawia sobą jakąś większą treść, na razie pracuję nad samą techniką, kadrowaniem, itp., także byłbym wdzięczny za tego typu uwagi, chociaż każde "spojrzenie" coś zawsze wnosi w wysiłek jaki wkładamy w każdy kadr,
dzięki za komentarze i pozdrawiam 8-)
ps. igorra: jeśli chodzi o światło to był to celowy zabieg z mojej strony, skupiłem się na świetle kwiatka z pierwszego planu
No właśnie widać że skupiłes się na tym ;) Kadr w tym ujęciu jest ładny ale na mój gust lepiej było by jak by jasniej było na tle, tak zielono i nie rozpraszająco ;)
Ładny kadr ma też zdjęcie pierwsze a reszta mi nie zbyt "podchodzi" ;)
Pomniki mają bardzo łądne kadry coś nie tak z niebem coś mi się wydaje :roll: :?:
Trochę fotek poPSułem, (nawiasem mówiąc rzadko korzystam z tego narzędzia ale ... ) byłbym wdzięczny na ewentualne wskazówki, czy moja ingerencja idzie w dobrym kierunku ?
Całkiem dobrze to popsucie wyszło :) Ładne kolory i dobra ostrość. Co do żółtych kwiatków, to uważam, że jeden w kadrze wypadłby ciekawiej. Zresztą bardzo często pojedyncze kwiaty zdecydowanie lepiej się komponują. Warto też niekiedy zrezygnować w z fotografowania ich z góry, na rzecz jakiegoś ujęcia z boku w ciekawym świetle. :grin:
Na wszystkich ładna GO. Temat wyraźnie odcina się od tła. Co do żółtych kwiatków ,uważam jak Mysikrólik. Białych jest więcej ale nie są w jednej płaszczyźnie i dlatego widać wyraźnie który jest tematem zdjęcia. Niebieski- sam nie wiem, może powinien być cały? Ale to taki "rzadki" kwiat i nie wypełniłby kadru. W tym ujęciu przydałby się może jakiś owad albo przyciąć w kwadrat?
Dzięki za odwiedziny i cenne uwagi Mysikrólik :), teoria teorią ale pewnych nawyków w kompozycji muszę się jeszcze nauczyć. Prawdę mówiąc to tak na poważnie wczoraj po raz pierwszy przysiadłem się do PS-a. Nie wiem czemu ale jakoś nie byłem przekonany do tak dalece posuniętych ingerencji w fotografie, dopóki nie zobaczyłem efektów jakie daje to narzędzie. Chyba już nie "wypuszczę" żadnego zdjęcia bez choćby wstępnej obróbki :).
pozdrawiam 8-)
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
thx helmuth :)
Moje próby "Street photo", nie powiem wdzięczny temat :). Co do oceny kieruję pytanie do fachowców w tym temacie.
no nic, to może trochę "krzywizn" wypatrzonych moim okiem :)
przedostatnie jest bardzo fajne, dobrze dobrane kolorki i nasycenie. Jakby CI to powiedzieć, właśnie nastał sezon ogórkowy ;) dlatego taka posucha też panuje, no nic, jak nie będzie jakiś lasek w toplesie w tym wątku to troche to potrwa, sezon sie zaczął :)
Przedostatnie ciekawe.
pzdr
Nieźle, na prawdę nieźle. Kolory, kontrast, ostrość: bdb.
Kadrów też szukasz z powodzeniem. Oby tak dalej. Czekam na następny 'secik' :)
Dwa ostatnie dobre, zwlaszcza przedostatnie.
Jak widać i u nas można wypatrzeć ciekawe ujęcia architektury.
A myślałem że nikt do tego działu już nie zagląda :D, dzięks wszystkim za podzielenie się swoimi spostrzeżeniami.
ps. fotomic, jakoś przeboleje tą posuchę,
ale lasek nie będę wystawiał tylko dlatego
żeby mieć oglądalność ;)
tak btw, może ktoś podzieli się swoimi uwagami na temat moich zdjęć b&w, przyjmę każdą krytykę ;), wiem że może nie ujmują treścią ale podobają mi się te ujęcia więc je wystawiłem :)
pustka ...
Fajne kadry wyłapujesz.
Wesołe i hm... ekspresyjne streety (fajnie uchwycony gościu w powietrzu, intrygująca sytuacja).
Ciekawe krzywizny.
Fajna pustka.
Kurczę, zapominam, że to ciekawy wątek jest, muszę wpadać częściej ;)
dzięki agapiet :D
nawiązując do zdjęć z efektami pluskającej wody w szklance czy plusk na powierzchni wody, zrobiłem coś podobnego a zarazem innego, co wy na to? :)
Pustka bardzo interesująca, bez porywów, ale przyciąga wzrok. Ładnie.
Woda tańczy.
Fajowo ustrzelone c220115.
A te fotki z figurami to z jakiego rejonu (Kuks?)
dzięki wszystkim za odwiedziny :),
bit4: te figury z kamienia stoją na dziedzińcu Zamku Książ niedaleko Wałbrzycha
pozdrawiam 8-)
natura ...