Zgodnie z tradycją otrzymaliśmy prezent gwiazdkowy nową wersję Darktable 2.6
https://github.com/darktable-org/darktable/releases
Wersja do druku
Zgodnie z tradycją otrzymaliśmy prezent gwiazdkowy nową wersję Darktable 2.6
https://github.com/darktable-org/darktable/releases
Pobrałem, zainstalowałem (darktable-2.6.0-win64.exe)...dziwne tylko, że w ustawieniach nie ma wyboru języka PL:
Załącznik 207044
Dziwne dlatego, że poprzednie wersje (2.3 i 2.4) miały na liście do wyboru PL. , a nawet zaraz po instalacji interfejs był w języku polskim.
Edit. @zbyma72age , coś podpowiesz w tym temacie ?
Zaraz po instalacji to zauważyłem, ustawiłem sobie np. język rosyjski działa.
Wobec tego przeszedłem do C:\Program files\darktable\share\locale\
tutaj mamy wszystkie języki.
Wobec powyższego usuwam wszystkie pozostawiam tylko ru i pl
Otwieram darktable i zgłasza się w en, można ustawić ru ale pl nie widzi.
Trzeba zaczekać coś jest nie tak w ustawieniach.
Jest i dla Linuxa. Wersja 2.6.0-1. Podobna dla FreeBSD.
https://packages.debian.org/sid/darktable
Ja jak zwykle preferuję samodzielną kompilację z flagami dla procesora i karty graficznej.
Nie, nie. Jeszcze się nie bawiłem. Święta na razie, potem Nowy Rok, potem zobaczę co doktory powiedzą i jak będzie czas i ochota to się zabiorę do roboty.
To co mam na razie chodzi perfekcyjnie, to po co się pchać ? Wiem - są nowości, ale nie powalają w stosunku do wersji którą mam.
Wersja 2.6 przynosi dużo zmian (nowych narzędzi, poprawek, ulepszeń) i chyba warto się przesiąść.
W praktyce jeszcze nie sprawdzałem programu. Brak interfejsu w PL (dla windows) niestety jest dla mnie nie do zaakceptowania, ale pewnie z czasem to naprawią.
Poszedłem drogą niestandardową.
Poszukałem w sieci plik spolszczenia opracowany jak zawsze przez kol. tomaszg@math.uwb.edu.pl
https://raw.githubusercontent.com/da...aster/po/pl.po
Po czym za pomocą Poedit utworzyłem plik darktable.mo
Poniżej do ściągnięcia
https://1drv.ms/u/s!Ao2sT6WskMABgvwfJZg0jWU2OvRKrQ
Przechodzimy do: C:\Program files\darktable\share\locale\pl\LC_MESSAGES I tutaj wklejamy plik darktable.mo
Uruchamiamy darkable 2.6 przechodzimy do Wyświetl ustawienia ogólne => język interfejsu i tu ustawiamy polski (pl)
Możemy zmienić to ustawienie w samym pliku konfiguracyjnym.
Otwórz za pomocą edytora plik konfiguracyjny z darktable
C:\Users\[username]\AppData\Local\darktable\darktablerc,
znajdź linię ui_last/gui_language=en i zmodyfikuj ją ui_last/gui_language=pl.
Użyj do tego edytora tekstu, który obsługuje końcówki linii Unix, takie jak Notepad ++ lub podobne.
Pozdrawiam
@zbyma72age, dzięki, jutro sprawdzę i się odezwę.
U mnie po zrobieniu jak powyżej wyszedł jeżyk rosyjski, którego nie specjalnie darze sympatią.
Bogdan, podejrzewam, że np. Japończycy to też wspaniali ludzie, ale jednak interfejs programu, (którego tak średnio się zna) lepiej mieć w języku PL. Z tą "wspaniałością" Rosjan to bym tak nie "dogmatyzował":wink:, ludzie jak ludzie... są różni... Większość Rosjan wiadomo jakie ma poglądy ....
@zbyma72age , zrobiłem dokładnie jak w powyższym opisie i niestety pozostaje mi tylko potwierdzić to:
Załącznik 207112
To też nie zadziałało...
Trzeba będzie poczekać na oficjalna wersję z wsparciem języka PL.
Tak po prawdzie to się mi specjalnie nie spieszy. Dzięki w każdym razie za chęć pomocy.
A wklep ruski język, może będzie po polsku. :shock::mrgreen:
Nie wiem co i jak robicie, u mnie po zainstalwaniu podanego pliku darktable.mo, w miejscu który podałem, mam język interfejsu polski. (załączyłem zrzut)
Jak podają developerzy, gdy w
"tłumaczeniu brakuje wielu ciągów znaków - Usuwamy nie w pełni przetłumaczone języki. Poprawiony oczywiście może być częścią 2.6.1, jeśli podasz w pełni przetłumaczony plik po."
Można jeszcze inaczej:
Po zainstalowaniu pliku darktable.mo
Jeśli utworzysz skrót do darktable na pulpicie, możesz go kliknąć prawym przyciskiem myszy i
we właściwościach skrótu możesz dodać:
--conf ui_last/gui_language=pl
Tutaj uwaga na spacje!!
Nie zapomnij o jednym miejscu (spacji) między plikiem darktable.exe" a tą komendą.
Jakaś przyczyna musi być, ale to chyba nie przypadek, że 2 osoby postępowały zgodnie z instrukcją i maja tak samo - j.rosyjski.
Jako ciekawostkę może dodam, usunąłem wszystkie języki (czyli foldery z lokalizacji darktable\share\locale\ ) zostawiając tylko angielski (eu) i polski (pl) z tym wklejonym darktable.mo :
Załącznik 207123
Po uruchomieniu programu jak można było sie spodziewać na liście do wyboru są tylko te 2 języki:
Załącznik 207124
Tylko dlaczego j. polski jest po rosyjsku:wink: ? , który to wcześniej usunąłem ? Gdzie on jeszcze siedzi:) ?
PS.
Dodanie do właściwości skrótu : --conf ui_last/gui_language=pl , także nic nie zmienia.
@zbyma72age widzę tu jeszcze ewentualnie jedną próbę do zrobienia. Wstaw może swój folder pl z lokalizacji C:\Program files\darktable\share\locale\ jako załącznik na forum (lub jak wcześniej poprzez OneDrive).
Wpierw go sobie gdzieś skopiuj i skompresuj do .zip wówczas można na forum wstawić. Jakby Ci się chciało, jak pisałem nie jest to dla mnie pilna rzecz.
No w końcu się udało, mam mój ulubiony język polski. Dziękuje i wszystkiego dobrego w Nowym roku 2019.
Tak sobie grzebnąłem u siebie w systemie. Ścieżka jest następująca:
/opt/darktable/share/locale/pl/LC_MESSAGES/darktable.mo
Więc ścieżka jest prawie identyczna jak w Windowsie - kwestia nazw katalogów w poszczególnych systemach.
...
Sugeruję skopiować plik darktable.mo z Waszej poprzedniej wersji i wgrać w lokalizację którą podał Zbyma. Te pliki praktycznie niczym się nie różnią, ewentualnie możecie mieć nieprzetłumaczony jeden lub kilka modułów. Reszta powinna "banglać" :)
Autorem tłumaczenia jest Tomasz Goliński -> tomaszg@math.uwb.edu.pl -> zawsze można do niego napisać i dostać oryginalny plik :)
(powyższe dane odczytane z pliku darktable.mo)
Mam w końcu ten interfejs w PL:)
Załącznik 207125
Poradziłem sobie w nieco inny sposób. Zainstalowałem wersję Darktable 2.6.0.rc1 (gdzie wiedziałem, że tam jest interfejs w PL) , skopiowałem z niego folder pl i później podmieniłem w wersji 2.6.0.
To teraz ja bardzo ładnie proszę o dokładne wytyczne łopatologicznie co, jak, gdzie bo chciałabym obejrzeć to cudo :-)
Czy plik *.mo wklejono w:
C:\Program files\darktable\share\locale\pl\LC_MESSAGES
i co mamy w:
Zbyma, to już jakby nieaktualne. Obaj mamy już interfejs w PL. W poprzednim poście (#19) napisałem jak to uzyskałem. Riczard co prawda się nie pochwalił jak w końcu zrobił.
Tak nawiasem mówiąc w tym pliku (co wstawiłeś załącznik), mam język nie określony, a mimo to interfejs działa mi w PL.
Załącznik 207143
Więc raczej nie jest to warunek konieczny. Sądzę, że "problem" był w ściągniętym pliku darktable.mo (może akurat u mnie). Innej opcji jakoś nie widzę.
Dzięki.
Pozdrawiam.
Pytanie, czy aby nie podałeś linku do niewłaściwego pliku.
Oto co pokazał Notepad++
Załącznik 207146
Jak podałem plik darktable.mo sam kompilowałem z pliku po (autora podałem)
Kiedyś opracowałem:
Poradnik
Tłumaczenia wtyczek GIMP, czyli jak wygenerować plik .pot korzystając z PoEdit.
05-10-2015r
Jak dotychczas nikomu nie udało się otworzyć w Notepad++ pliku maszynowego *.mo.
Zanim wysyłam plik to go sprawdzam, ściągając i robiąc kompilację odwrotną do po. Jak to zrobić można przeczytać w poradniku.
Z mojej strony może był błąd że przed wysłaniem nie spakowałem pliku darktable.mo przy pomocy zip i to miało jakieś znaczenie. Tego nie badałem.
Nie twierdzę, że zrobiłeś to źle. U Ciebie to działa więc może podlinkowałeś inny plik, przecież można to sprawdzić.
Tym bardziej, że u kilku osób pojawiło się rosyjskie tłumaczenie zamiast polskiego.
Nie twierdzę, że go otworzyłem! Odczytałem jedynie kilka informacji zawartych w tym pliku. Możesz też je odczytać.
Nie przypuszczam, żeby spakowanie pliku zmieniło tłumaczenia z "ru" na "pl" ani jego autora z Timura Davletshyna na Tomasza Golińskiego.
Odczytałem te kilka linijek tekstu w pliku "darktable.mo" skopiowanym z darktable 2.6.0.rc1 i tu jednak jest różnica:
Załącznik 207159
może rzeczywiście nie ten plik został podlinkowany...
Żeby być poprawnym, ponownie załączam link do pliku ale spakowany w zip.
https://1drv.ms/u/s!Ao2sT6WskMABgvwhmr9N8xPGTsstIQ
Proszę sprawdzić, co teraz.
Dajcie znać
Teraz jest dobrze, ale to zupełnie inny plik. :-P
Załącznik 207162
Już widzę od razu, że będzie dobrze:smile: (Jeszcze potwierdzę, jak zamienię pliki)
Załącznik 207160
Tylko jak mam być szczery, to uważam, że teraz wysłałeś inny plik niż wcześniej.
Ten nowy ma 196 KB, tamten "wątpliwy" miał 264 KB. Spakowanie i później rozpakowanie pliku, z tego co się orientuję nie zmienia jego wielkości (wagi w KB), ani tym bardziej zawartości. Tu się zmieniło jedno i drugie.
Edit.
Potwierdzam, ten nowy "darktable.mo" działa.
Prawdopodobnie wysyłając popierdzieliłem pliki, przepraszam za zamieszanie.
Starość nie radość
Współpraca z GIMP 2.10.8
Małe zamieszanie było:wink::). Nie myli się tylko ten, jak to mówią, kto nic nie robi:)
Pozdrawiam.
Podejrzewam, że kilku użytkowników Windowsa, którzy nie chcą wydawać kasy na płatne programy, może się zainteresować Darktable.
Dlatego pytanie do @Bodzip- a, który używa go już od dawna na Linuksie, czy mógłby odpowiedzieć/odpowiadać na pytania zainteresowanych tym programem?
Może tu albo w dedykowanym wątku?
Tak, mógłbym :) Nie widzę problemu. Dodam tylko, że @FreddieChopin też używa i bardzo dobrze się zna na darktable :)
A teraz niespodzianka :D
Załącznik 207207
Jak widzicie, wersja po kompilacji :mrgreen: plus interfejs oczywiście po polsku :D
Oj tam, to też jest na Windows. Kompilacja ... no cóż, trzeba zainstalować na Windowsie gcc, cmake, make i kilka innych programów w odpowiednich wersjach. Trzeba się nauczyć windowsowej konsoli - tak, Windows też ma konsolę.
Pobrać i skompilować :)
https://github.com/darktable-org/darktable
---edit---
Zbyma pisał, że pliku dartable.mo nie można otworzyć.
mcedit, nano, vim otwierają bez problemu