https://www.43rumors.com/ft5-olympus...-2-lens-specs/
Najnowsze plotki ;-) - cena wygląda że będzie chyba taka sama jak 25/1.2?
Wersja do druku
https://www.43rumors.com/ft5-olympus...-2-lens-specs/
Najnowsze plotki ;-) - cena wygląda że będzie chyba taka sama jak 25/1.2?
i wymiary niestety też.....
cenę Olek wcześniej zapowiadał jako "niższą" od 25/1,2
Ja cały czas czekam na jak najbardziej kompaktowe długie macro 100-150, może nawet być f 3,5-4,0
https://www.43rumors.com/ft5-price-s...-2-pro-lenses/
Strasznie taniej nie będzie ;-(
Malutkie te obiektywy. Słabo się komponują w mikro. Powinni dobić większe. I cięższe. I droższe :(
Nie rozumiem tej idei, chyba, że duże to pasuje do PRO, a do PRO pasuje absurdalna cena...może i o to chodzi. Olek 25 1.2 jest wyraźnie większy od analogicznych szkieł do Sony A7, fakt, że ciemniejszych ale kryjących dużo większą matrycę. Cena też większa (w końcu PRO). I tym sposobem można uzyskać "mikrusa" większego i droższego niż ff, ciekawe czy jakość obrazka też podlega tej proporcji ;)
NO jednak próg wejścia w FF u Sonego jest jednak znacznie większy niż w m4/3.
A te szkła to takie perełki, żeby były i łądnie wyglądały ;)
a no chyba że taka jest teraz idea. Żeby ładne obiektywy mieć, nie zdjęcia. A cenne to mają być szkła a nie wspomnienia :)
A ja nie rozumiem tego narzekania...
Najpierw na to że jasnych obiektywów nie ma - a gdy już są, to na to że są...
ładnie wyglądały i kosiły portfele snobów :-) Liczne w sieci porównania OLY 25/1,2 i Panaleica 25/1,4 nie wykazały jakichś wielkich różnic, raczej efekt placebo....Chciałbym widzieć takie porównania w slepym teście :-) Oczywiście można się doszukiwać różnic w Bokehu, ale tu dużo zależy od konkretnej sytuacji...
Sigma zrobiła 30/1.4 pod mikrusa. Jest świetny optycznie, niewielki (w porównaniu do Olympusowych f/1.2) i kosztuje 1600 zł. Nie widzisz powodów do narzekań? Ok.
No właśnie, pytanie czy użytkownicy mikrusów wybierają je ze względu na ten bokesz czy na to mikro w nazwie.
Narzekania na światłosiłę nie widziałem, ale na cenę i rozmiary już tak. O ile wysoka cena to cecha systemu, to już duże rozmiary tak średnio pasują.
No właśnie nie widzę...
Canon 50/1,8 to kilkaset złotych, 50/1,4 kosztuje ok. półtora tysiąca, a wersja 50/1,2 prawie 6,5... normalna kolej rzeczy - te 0,2 na końcu zawsze są absurdalnie wycenione.
Ale z tego co się orientuję, to jeszcze nie ma obowiązku kupowania takich obiektywów - dlatego ani 17/1,2 ani 45/1,2 nie ma na mojej liście zakupów.
A mimo to nie narzekam, a wręcz przeciwnie - cieszę się że się pojawiły w systemie :mrgreen:
Nie do polowania na Jelenia, ale do tego, żeby były.
Mam w systemie takie wypasione szkła, że hej. Focę kitem ;)
ależ mogą robić co im się podoba - nawet f/0.85 albo jaśniejsze o wielkości armaty i cenie apartamentu na Manhattanie. Kto IM zabroni? Póki nie ma przymusu kupna to spoko. Tylko po prostu wg mnie Olympus zboczył gdzieś w jakieś ciemne korytarze donikąd i nie wiem czy dobrze na tym wyjdzie.
Taki Panasonic z malutkimi 12-32, 15/1.7, 20/1.7, tanim jak barszcz 25/1.8, Sigma z 30/1.4 czy Laowa z malutkim 7.5/2 - one są rozsądnym rozszerzeniem oferty mikrusów. A nie nowe jasne stałki Olka.
Dla wielu jednak na tyle wystarczająca, żeby ich używać. I mam tu na myśli posiadaczy zarówno systemów małoobrazkowych jak i mikro.Cytat:
Tak, w mikrusie jakość jest mikra
Są ceny w normalnej walucie:
The 45mm f/1.2 will cost 1199 Euro and start to ship out in November.
The 17mm f/1.2 will cost 1199 Euro and start to ship out in January.
Tez uważam, ze nowe propozycje Olympusa wywracają idee systemu "do góry kołami"
Coś mało szkieł systemowych (Olympus, Panas) w mikro 4/3 z światłem f 1.4. Powinny być chyba tańsze (sporo tańsze) od tych z f 1.2 ? i pewnie wielu by zadowoliła taka światłosiła w u4/3 ? Jakby jeszcze do tego dodać dobre, czy bardzo dobre właściwości optyczne...(np. dobra ostrość od pełnej dziury f1.4 - co chyba nie jest awykonalne dla stosunkowo nie dużej matrycy) ...to czegóż chcieć więcej (przy dobrej cenie):)
Jak jeszcze sobie tłumaczę to , że ciągle siedzę micro posiadaniem niedużych ( w porównawniu do FF) a świetnych tele, czy niedużych a swietnych wycieczkowych UWA. To już nie rozumiem aby siedzeć w micro i łykać tak duże , ciężkie i bardzo drogie jasne stałki. W takiej firmie na S mam niewiele większe body , matryce FF i sporo jasnych szkieł do wyboru często tańszych. Rozumiem oczywiście strategię firmy Olympus :)
A mi się te szkła podobają, przynajmniej na papierze. Wolałbym mieć je w systemie i podpinać do jakiegoś budźetowego korpusu, niż ich nie mieć. Biorąc pod uwagę pełnoklatkowe bezlusterkowce, Olek powinien oferować mniej więcej to samo za mniejsze pieniądze.
zapewne są piękne :)
Z wyglądu akurat są brzydkie :) Podobają mi się ze względu na parametry.
Porównałem sobie ceny z odpowiednikami Fuji i wyszło mi, że możliwości są dwie:
1. kierownictwo Olka przesadziło z dopalaczami,
2. zdecydowali się na końcowe dojenie największych fanatyków systemu i niedługo ogłoszą wejście w nową niszę.
Nieco nie rozumiem tego narzekania.
Ciężko żeby obiektyw o jasności f1.2 był mały.
To szkła do używania z większymi body, gdzie wielkość obiektywu nie będzie tak przeszkadzać.
Ciężko, to jest zrozumieć, dlaczego Olek jest dłuższy o prawie 2 cm od Fuji 56/1,2. Na dodatek jest droższy, waży praktycznie tyle samo i daje mniejsze rozmemłanie tła, a tego typu szkiełka kupuje się głównie do memłania tła na pełnej dziurze. Ale masz rację, nie narzekajmy, poczekajmy na pierwszego odważnego i jego wrażenia ;) Mam tylko lekkiego stracha, że dłuuugo poczekamy.... :roll:
Ten Fujinon 56mm to też żaden szał.
Co do rozmiarów zerknijcie np. na 85 Nikona ramiona i sigmy ... Tam są odjazdy typu pół kilo na szkle
Nie porównuje ich do Olka. Tylko zwracam uwagę jak bardzo mogą się różnić szkła o zbliżonych parametrach. Sigma odjeżdża pół kilograma od działkę ciemniejszego Tamrona. I od tożsamego nikorra.
Właśnie na 4/3 Rumors info o nowym obiektywie sigmy mft 16/1,4. Coś czuję że to będzie bestseller, zwłaszcza jak cena będzie podobna do 30/1,4 !!!!!@