A co tu tak cicho? :)
Załącznik 193705
Załącznik 193706
Załącznik 193707
16 mpx i 4K...
Wersja do druku
A co tu tak cicho? :)
Załącznik 193705
Załącznik 193706
Załącznik 193707
16 mpx i 4K...
To taki face lifting i ukłon dla filmujących?
Obudowa mocno mi przypomina MK II, może tylko wyraźniejsza jest część "gripowa" Pokrętła nadal takie co na folderze ładniej wyglądają niż na żywo. Może opis spotęguje moje zainteresowanie? Zobaczymy!
Cóż... wejdzie MKIII, spadną ceny MKII ;-)
Wiązałem niejakie nadzieje z tym korpusem, teraz myślę, że bardzo się zdziwię jeśli poza 4k coś zmienili...spotkałem się w sieci ze stwierdzeniem, że Olek będzie rzadziej pokazywał nowe puszki bo po prostu nie ma nic do pokazania ;)
Tylko dwa fn? Czy, któryś ze standardowych przycisków można przemapować?
A mi się podoba, bo ładny jest :)
Jak będzie się tym dało filmować w 4k i cena nie przekroczy 3 tysi to bierę ;) Szukam własnie małego aparatu do filmowania mającego 4K, który wykorzysta potencjał mojej szklarni. EM1II to jest przerost formy nad treścią na moje potrzeby.
Uff... właśnie zakupiłem E-M5 Mark II i już myślałem, że o jego następcy mowa :)
gx80? W kwesti rozmiaru.
Nuda jednym słowem. Czekam na gx9, ciekawe czy się doczekam.
Brak nowej matrycy to Imo duża niespodzianka. Mk2 będzie tańszy i to największa zaleta wprowadzenia nowego modelu.
mkII spaprali ergonomię w stosunku do mkI. W mkIII pozostała taka jak w poprzedniku, czyli samo zuo!
Jeśli dodadzą zdjęcia w trybie HiRes to będzie spory plus.
Wygląd mi się podoba. Taki klasyczny :)
Gdyby tylko wyświetlacz był na przegubie, a nie na zawiasach i z kółkiem wyboru (jak w E-PL6), a nie tylko z krzyżakiem, sprzedałbym krowę i teściową, a brałbym bez zastanowienia!
Matryca 16MPix - jak dla mnie wystarcza.
Szkoda że ciągle brak czujników fazowych na matrycy, ale to podejrzewam że jeśli wyjdą poza E-M1 to najpierw dostanie je E-M5.
Ciekawe jak stabilizacja i EVF.
stabilizacja 4EV a EVF 2.3Mpix. Ciekawe jak powiększenie w wizjerze, czy zwiększyli do rozmiarów z E-M1/E-M5II.
799 ojro w kicie, czyli pewnie coś koło 3399 cebulionów.
659 ⏠body, chyba kupię dla nagrywania filmików 4K, do wszystkich innych zastosowań EM1 mark I mi wystarcza.
Już oficjalnie:
https://www.optyczne.pl/11408-news-O..._Mark_III.html
Kurde, jak mi się te Olki podobają :)
to chyba będzie można stwierdzić dopiero po obejrzeniu kilku filmików z marka trzeciego. Patrząc na wideo z markI to od Olympusa trzymałbym się baaardzo daleko.
Pierwsze filmiki już można znaleźć na Youtubie.
jutubie powiadasz? tylko jaka ich przydatność, skoro jutub po swojemu rekompresuje?
W takim razie w ogóle można podważyć sens skupiania się na jakości wideo w aparatach, skoro i tak wszystkie klipy udostępnia się na Youtubie :) Na płyty nikt nie będzie tych filmów wypalał, do telewizji nie trafią, żadne kinowe produkcje też nie powstaną przy użyciu OM-D. Och, ciężki jest los "filmowca" ;)
epicure - przedstawiając sprawę w ten sposób można w zasadzie napisać cokolwiek, pytanie tylko po co?
Na wakacjach robiłem filmy E-M10, Ekenem H9 za 40$ i Galaxy S5. Potem zmontowałem to razem i fragmenty sfilmowane Olkiem są... hmm. No po prostu ddstają wyraźnie.
Na YT filmu z wakacji nie wrzucam, ma cieszyć oczy moje i najbliższych. W porównaniu do Panasa G3 nowszy Olek wypada znacznie gorzej.
Kolekcjonowanie bibelotów nie leży w mojej naturze. Wrzucę sobie Olka na tapetę na kompie - to powinno wystarczyć ;)
Wyjątkowo tu cicho jak na pierwsze dni po premierze nowego om-d, kiedyś to wrzało przed premierą i po jeszcze bardziej, no ale jak widać zmian jest za mało, a przynajmniej za mało na plus i bardzo rozczarowują te na minus - bo o ile się potwierdzi to co napisali na kilku portalach "Niestety, wygląda na to, że korpus jest w całości plastikowyââânie znajdziemy tu już elementów wykonanych z metalu czy aluminium, jak u poprzednika" to będzie dla wielu wielkie rozczarowanie. Moim zdaniem wykonanie pierwszej wersji e-m10 było najlepsze, wykonanie a szczególnie aluminiom w mkII już mi się tak nie podobało - piszę o wersji srebrnej, ale mkII miało istotne dla mnie ulepszenia, że zmieniłem na nowszy model. A jeśli mkIII ma plastik zamiast aluminium to dla mnie wielki minus - ale i tak liczę że ktoś coś niedokładnie przetłumaczył i nie dotyczy to zewnętrznych aluminiowych elementów, że są nadal z prawdziwego aluminium a nie pomalowane w takim kolorze, bo na pewno nie kupię z tego powodu :) Zawsze na srebrno malowany plastik się wyciera, bynajmniej mam takie skojarzenia i często obserwują narożniki przeróżnych urządzeń z zdartym srebrnym lakierem i przebijająca czernią czy dziwną szarością. A jak wielu i mi także się najbardziej podoba wersje srebrne wszelkich olympusów om :)
Takie tam spostrzeżenia pana Henia... fana olympusów m43 który liczył na nieco więcej zmian w mkIII, może kiedyś przeskoczę o półkę wyżej... jak E-m5mkII potanieje :)
Amatorskie lustrzanki E-Systemu były plastikowe (ponoć był to plastik zbrojony włóknem szklanym) i życzyłbym sobie takiej jakości wykonania w wielu dzisiejszych metalowych korpusach.
Panasa miałem plastikowego i tutaj podobnie. Kupiłem używany, sprzedałem po 2 latach i śladu użytkowania na nim nie było. Z pierwszym E-M10 nie jest już tak różowo.
Nie chodziło mi o typową wytrzymałość mechaniczną, a o jakość srebrnej powłoki jaką są pomalowane elementy narażone na wycieranie, elementy aluminium nawet jak zarysują się to tego praktycznie nie widać,a jak spod srebrnego elementu przebija czarny plastik to wygląda to tragicznie, no ale może faktycznie Olympus ma taką technologię że śladów nie będzie po kilku latach użytkowania.
Ale te metalowe elementy też są malowane i farba też się na nich przeciera.
Ja się dowiedziałem, że nie ma gniazda Mic i lipa, do filmowania to się nie nadaje.
Na moich aparatach takie przetarcia i rysy są niezauważalne a mogę to powiedzieć na przykładnie 25 letniego analogowego Canon EOS 50e - sporo przeżył ale wygląda świetnie, aluminium dobrze maskuje wszelkie rysy, na e-m10 też śladów zużycia nie widać, no i wyciągnąłem z szafy olympusa c2020 z 2000 roku :) też ma aluminiowy korpus i mimo bardzo intensywnego użytkowania zarysowania są minimalne, ledwo widoczne na matalu, a na elementach pomalowanych na srebrno - pokrywie gniazd niestety zdarła się srebrna farba i wygląda to kiepsko.
Mało kto dziś używa aparatu 17 czy 25 lat, ale przy dalszej odsprzedaży nawet po 2-3 latach, srebrno pomalowane elementy z przetarciami będą jednak obniżały wartość.
Piszę z perspektywy posiadacza mkII i wcześniej mkI którego udało mi się dobrze sprzedać i na pewno miał na wpływ wygląd, aparat był jak nowy mimo sporego przebiegu, chętnie bym zamienił na mkIII ale matryca musiała by być znacząco lepsza... czy tak będzie, pokażą testy których będzie wysyp za kilka dni.