Na mojej planecie mogę bezkarnie bawić się światłem i kolorem.
1.
2.
3.
Co powiecie?
Jak się spodoba czasem wrzucę więcej.
Pozdrawiam:wink:
Wersja do druku
Na mojej planecie mogę bezkarnie bawić się światłem i kolorem.
1.
2.
3.
Co powiecie?
Jak się spodoba czasem wrzucę więcej.
mnie się podoba :)
Mnie też się podoba, zwłaszcza 1 i 3.
Pierwsze i trzecie bardzo przyjemne, czekam na kolejne badyle :wink:.
KOntynuuj,prosze!
Również się podoba, faja kolorystyka i przyjemna nieostrość.
Ciekawe, ciekawe..
Nice :)
Jak się podoba to lecim dalej.
Jakiś robal też się czasem trafi:)
4.
A zdjęcie z robalem już do mnie nie przemawia. Kiedy przedstawiałeś same kwiaty, to ta estetyka i malowanie takimi pastelowymi maźnięciami światła była bardzo na tak. W przypadku dodania owada dodajesz jakiś szczegół, który prosi się o wyrazistość, a wtedy mamy już mocne zaburzenie tej pastelowej harmonii.
Mówisz...
5.
Pierwsze... wiosny nie czynią ale, cieszą gdy się pojawią.
6.
Również się podoba, ładnie namalowane.
Fajne, robal był niestety w innym klimacie.
Podobają się :-)
Myślę, że inny robal byłby ok, np. jakaś pszczółka, motylek czyli coś sympatycznego, coś co miło kojarzymy. A tu dałeś karalucha, prusaka albo rusa czyli coś, co już na poziomie podświadomości nie lubimy. Poprosimy Wyszomira o konsultację co to jest. Korzystam z nazw zwyczajowych używanych przez moje babki - w zależności w którym zaborze mieszkały.
Rozumiem też, że ciężko namówić inne zwierzę do zdjęcia na kwiatku, więc robi się fotkę tego co właśnie przylazło lub przypełzło.
A same fotki bardzo ładne, pokaż jakieś inne swoje zdjęcia.
pozdrawiam
Tomek
Fajne te Twoje zdjecia. Ttakie oniryczne.
Nie wydaje mi się. To nie chodzi o rodzaj robala a o samego robala. Hmm... jakby Ci to wytłumaczyć. Już wiem. Są np zdjęcia, gdzie chcesz pokazać ogrom danego obiektu (np ogromnego posągu np Buddy, lub skały). Możesz pstrykać ten obiekt z każdej strony jaka Ci się spodoba ale patrząc na każde zdjęcie będziesz miał odczucie, że przecież to co widziałeś na żywo sprawiało takie przygniatające, aż od swojego ogromu wrażenie a na zdjęciu wygląda po prostu ot jak coś może dużego. Ale postaw obok tego czegoś małego człowieczka i nie musisz robić nic więcej cała ta majestatyczność obiektu zostanie w 100% oddania (obejrzyj chociażby kilka zdjęć Marcina Dobasa, który na tym forum nie raz publikował). I to samo jest ze zdjęciem takiego kwiatu, tylko w inna stronę. Autor zastosował taką obróbkę, w której najważniejszym detalem jest swoisty brak szczegóły. Pastelowa kolorystyka + rozmycie ale nie zoomowaniem le poprzez jakby pociągnięcie pędzlem tła sprawia, że nie chcemy tam nic, co by nagle nam ten szczegół utworzyło i paradoksalnie zakłóciło ten taki swoisty pływ na zdjęciu. Wiesz co mam na myśli?
Dziękuję za opinie:grin:
Co do robala w kwiatku to faktycznie robal nie pasuje. Jeśli robal to typowe makro a to walka dużą GO i super ostrość.
Rozmycie tła to zawsze załatwi mi jakaś stara m42 + dcr-250 tylko, potrzeba dobre światło. Nie robalowe zrobiłem jakąś m42 135mm + dcr-250
Dla odmiany kilka typowego makro:)
7.
8.
9.
Powyższe są z innego systemu ale chyba to przeszkadza?
Nie przeszkadza :). Te zdjęcia również mi się podobają.
A co za różnica z jakiego systemu? Tu mają być zdjęcia.
7. SUPER! Jest wrażenie, że zawołałeś mrówkę i ta właśnie pyta "co chcesz?" Wygląda jakby się odwróciła do tyłu, albo jest przodem tylko pupę podwinęła. Na tym zdjęciu jest nie tylko zwierzak ale i akcja.
Podobnie startująca 9-ka. Oba robaczki w charakterystycznym ruchu. Bardzo mi się podoba.
Pajączek też fajny, w jego oczach widać wiele.
No i mamy rozwiązany dylemat czy w fotce kwiatka w kwiatku ma być robal? Nie, w fotce kwiatka ma być sam robal...bez kwiatka:mrgreen:
Lilen, edorka, T.M dzięki za słowo:wink:
Robali nie trzeba wołać, po jakimś czasie same przychodzą:)
10.
7, 8 i 9 macro bardzo fajne i ładne :-)
Podziękował:)
Tymczasem wracam na swoją planetę.
Zapraszam do oglądania i komentowania:wink:
11.
12.
oba z e-m10+135mm+dcr-250
Podoba mi się to. Takie inne od zwykłego ostrego macro, a po prostu ładne.
Badyle super, tylko pomyśl o większym zróżnicowaniu kadrów/kolorystyki/rodzajów badyli itp. Zaczynam mieć wrażenie, że oglądam różne wersje tego samego obrazka. Od tego już tylko krok do znudzenia, mimo, że obrazek świetny.
Dzięki, dzięki, dzięki:)
Szukam czegoś innego, swojego.
Wiosna niebawem zróżnicuje.
Pajeury fajne są a na portretach się nie znam, nie robię.
13.
Odnośnie portretów pisałam do freta bo na portretach to on się akurat zna.
Ta ostatnia świetna.
:):):)
14.
e-m10+300mm mirror lens+dcr250
miałem sen :oops:
15.
16.
17.
Pozdrawiam ;)
zdziś:)
18.
19.
ładna mrożonka :)
Ano, czekam już z niecierpliwie na nowy sezon.
Tymczasem coś z wcześniej.
20.
to z wcześniej ładniejsze :lol: