Czy słyszeliście o jakiejś roadmapie, co Olympus albo Panas planują w najbliższej przyszłości wypuścić jeżeli chodzi o słoiki?
Wersja do druku
Czy słyszeliście o jakiejś roadmapie, co Olympus albo Panas planują w najbliższej przyszłości wypuścić jeżeli chodzi o słoiki?
Panas chyba miał jakiś roadmap, ale Olek od dawna trzymał swoje plany w tajemnicy.
Pewnie niedługo zacznie się akcja odświeżania obecnych obiektywów dodając IS.
otwieram szklaną kulę:
- Olympus wypuści m.Zuiko Digital 300-600mm f/4.5-6.3 PRO ED MSC - uszczelniony, ze stabilizacją, wymiary: 150x300mm, waga: 3kg za 4999$. Bardzo go brakuje w systemie mikro :)
Co to będzie jak już zrobią stałkę o każdej ogniskowej. Koniec świata
Panasonic na dniach ma pokazać dwa zoomy. 12-60 i 50-150 (?)
Oba 2,8-4,0
I to tyle z planów wiadomych.
Reszta to gdybanie i to nawet jakiś rozsądnych plot nie ma.
Blah 50_200 z 2,8-4,0 we wrześniu. Ale oklejone Leica, więc cena może być mało fajna.
https://www.apotelyt.com/photo-lens/...-lumix-catalog
Powinni pociągnąć linię 12-40/2,8 , 40-150/2,8 , o 150-300/2,8. . Ten bym kupił. :mrgreen:
musiałbyś sprzedać to ładne niebieskie auto najpierw :mrgreen:
Byłby tragarz w gratisie :) Też mi w kolekcji brakuje jeszcze tylko coś długiego, zakres 7-150 mam pokryty ze światłem 2.8 (od biedy po podpięciu adaptera do 210 ze światłem 4.0), a dalej dziura. 300 mi się marzy, ale w sumie nie wiem, czy bym właśnie nie wolał jakiegoś zooma.
Mnie dziwi, że nikt nie wpadł jeszcze na pomysł stałki PRO UWA. Czekam już piąty rok i nic. A takie 9mm/2.8 albo nawet 3.5 uszczelnione przygarniam naten tychmiast
Tak, manualne, bez uszczelnień. A poza tym gdzie to kupić? :)Cytat:
Manualne 8,5/2,8 jest przesież już w systemie, robi je Kowa.
Za duży, brak możliwości założenia filtra i ogniskowe 10-14 nie są mi potrzebneCytat:
Olympus 7-14/2.8 za duży, zbyt słaby?
Do 7 -14 filtr jak najbardziej założysz. Ja tam lubię jego cały zakres, często to moje podstawowe szkło reporterskie, gdybym miał tylko 7 mm to już musiałbym żonglować szkłami.
7 mm to za szeroko. 9 mm jest idealne, ja mogę takiego szkła w ogóle nie ściągać z korpusu.
Mówisz o czymś takim? :) Bez żartówCytat:
Do 7 -14 filtr jak najbardziej założysz
Załącznik 186910
A co w tym rozwiązaniu jest nie tak?
No proszę, a z jakiej przyczyny? fakt, że małe i z fajnym zakresem ogniskowych, ale za to ciemne. W Samyangu 12 podoba mi się połączeniu szerokiego kąta z dobrym światłem
Ciemne, ale Samyanga i tak najczęściej przymykam. A że jestem leniwy, to AF by się przydał :)
[edit]
Dodam, że taki zoom miałby sens tylko ze stabilizacją obrazu.
Polecam system NISi drogi ale bardzo fajny
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
Mam ten system i podpinam do 7-14.... Trochę spore ale bije kokina pod każdym względem....
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - -
Generalnie słabo mz z tymi szkłami makro u Olka.... A pstrykałeś motylki 40-150? jak on się sprawuje na owadach z daleka?
coś takiego znalazłem... ciekawe :-) 2017 rok, nowy szybki tele...
http://cameratimes.org/olympus-annou...ime-lens-2017/
Brak ogniskowej, brak przysłony brak terminu prezentacji. tzw "setka makro"
błagam... jak zazwyczaj nie mam problemu z różnymi zapożyczeniami tak przymiotnik szybki w odniesieniu do jasności obiektywu powoduje u mnie jakąś dziwną alergię ;)
Skoro Soligor (czy tam Tokina) potrafił zrobić 200 2.8 pod analogową pełną klatkę to może uda się Olympusowi coś o podobnej ogniskowej i jasności. Pewnie z dopiskiem PRO, stabilizacją, uszczelnieniami i ceną >1500EUR ale co tam.
A ja czekam na sigmę 60/1,4 w cenie do dwóch tysięcy. Ciekawe czy się doczekam.
Ja też sprzedałem sigmę 150. Dzisiaj pojechała do Gietrzy / Gietrzego.
Najbardziej czego mi brakuje w systemie jest Olympus 300-500mm f/2.8-4.0
który został opatentowany, ale czy wejdzie do produkcji i kiedy - to wielka niewiadoma.
Mnie brakuje porządnych obiektywów w normalnych cenach (jak sigmy DN na przykład) o bardziej użytecznych ogniskowych i jasnościach. Ceny większości szkiełek do mikrusów są mocno przewartościowane. Wszystko co się teraz pojawia służy oraniu portfeli wygłodzonych użytkowników (nowe Pro olympusa, nadchodzące zoomy leica 2,8-4,0, a nawet nowe lampy - FL-900=2100???). Do tego olek i panas zaczęli się mocno dublować w ofercie (25, 45) dbając przy tym o pewna niekompatybilność, co podważa zalety systemu - np. nie działanie pierścienia przysłony na "leicach" , niekompatybilność stabilizacji body i obiektywów pomiędzy firmami, niepewność co do korekcji wad dla jpg.
Brakuje zoomów niezależnych - jest tylko jeden superzoom Tamron dublujący liczne szkła olympusa (2 wersje 14-150) i chyba ze 3 panasa 14-140 (tu już się pogubiłem ile jest wersji), do tego nie specjalnie tańszy...... Nie bardzo rozumiem w czym np., problem "zmniejszenia" jakiegoś obiektywu FF albo apsc dla mniejszego pola obrazowego? No bo takie kobyły jak np. sigma 70-200/2,8 czy nawet 150 macro miały mały sens dla 4/3 a co dopiero dla m4/3. W sumie rynek m4/3 chyba już jest większy od pentaxa? Naprawdę się nie opłaca?
a cena pewnie ze 300 zł za każde 100 g :-)