Już pojawiło się zdjęcie nowego szkiełka. I nie wygląda na duże całe szczęście
http://www.dailycameranews.com/2017/...nic-gh5-specs/
wejdą też nowe wersje 12-35 2.8 i 35-100 2.8 . Ciekawią mnie tylko ceny, bo o jakość jestem spokojny :)
Wersja do druku
Już pojawiło się zdjęcie nowego szkiełka. I nie wygląda na duże całe szczęście
http://www.dailycameranews.com/2017/...nic-gh5-specs/
wejdą też nowe wersje 12-35 2.8 i 35-100 2.8 . Ciekawią mnie tylko ceny, bo o jakość jestem spokojny :)
Cena i kiedy będzie dostępne...
Cennikowa cena 12-60/2.8- 4 z dużego systemu to ponad 5 kPLN.
wymiary praktycznie takie same jak zuiko 12-40, ale 60 g lżejszy. Chyba trochę lepsze makro.
Ja jestem ciekawy jak w panasonicu zróżnicują ceny 12-35 i 12-60........
IMo powinien nie mieć wyższej ceny niż 12-35
1000 dolarów - czyli u nas ok. 5000 zł... :roll:
Pewnie 4490 PLN na początek.
Cholera.
Cholera bo za drogo, czy na tyle tanio, że konkurencja dla 12-100 większa? :P
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
Dla mnie to on powinien kosztować tyle co 12-35. Czyli 3,6k.
Ale pewnie nie będzie tak dobrze, bo wtedy 12-35 to by nikt nie kupował ;)
Te F/4.0 to jak rozumiem już od pierwszego skoku ponad 12 mm?
tak, od 13 mm :)
teraz sypnie na allegro i Ebayu pierwszymi wersjami 12-35 i 35-100, bo pewnie nie będą działać z nimi obie stabilizacje......"Facelifting" tych szkiełek to chyba nie główna przyczyna wypuszczenia nowych wersji z GH-5. No i to będzie pokusa cenowa zapewne....
Tak może być. W komunikacie, który przesłał mi Panasonic jest taki opis:
Obiektywy LUMIX G, które będą obsługiwać nową wersję pięcioosiowej technologii podwójnej stabilizacji obrazu â 5-axis Dual I.S. 2:
¡ LUMIX G VARIO 12â60 mm / F3,5â5,6 ASPH. / POWER O.I.S. [aktualizacja oprogramowania]
¡ LEICA DG VARIO-ELMARIT 12â60 mm / F2,8â4,0 ASPH. / POWER O.I.S.
¡ LUMIX G X VARIO 12â35 mm / F2,8 ASPH. II / POWER O.I.S.
¡ LUMIX G X VARIO 35â100 mm / F2,8 II / POWER O.I.S.
¡ LUMIX G VARIO 45â200 mm / F4,0â5,6 II / POWER O.I.S.
¡ LUMIX G VARIO 100â300 mm / F4,0â5,6 II / POWER O.I.S.
¡ LUMIX G VARIO 14â140 mm / F3,5â5,6 ASPH. / POWER O.I.S. [aktualizacja oprogramowania]
¡ LUMIX G VARIO 12â32 mm / F3,5â5,6 ASPH. / MEGA O.I.S. [aktualizacja oprogramowania w 2017 r.]
¡ LUMIX G VARIO 35â100 mm / F4,0â5,6 ASPH. / MEGA O.I.S. [aktualizacja oprogramowania w 2017 r.]
¡ LEICA DG VARIO-ELMAR 100â400 mm / F4,0â6,3 ASPH. / POWER O.I.S. [aktualizacja oprogramowania w 2017 r.]
¡ LUMIX G MACRO 30 mm / F2,8 ASPH. / MEGA O.I.S. [aktualizacja oprogramowania w 2017 r.]
¡ LEICA DG NOCTICRON 42,5 mm / F1,2 ASPH. / POWER O.I.S. [aktualizacja oprogramowania w 2017 r.]
ma ktoś już tego panasa? Pasuje mi jego uniwersalny zakres ale czy wart tych 4,5k?
Jakoś nie sypie specjalnie tymi 12-35 :(
12-35 nadal w cenie :(
Na ebay pełno nowych 12-60 za 3000zl . Tak więc kupowanie używki 12-35 w okolicach 2500zl nie ma większego sensu.
Trochę się te obiektywy jednak różnią....
Pozdrawiam AP.
Ciekawe ilu by się znalazło chętnych na stare12-35 , gdyby mieli do wyboru te dwa szkła po tej samej cenie :)
podbijam pytanie - ma ktoś tego panasa Leica?
Ja przymierzałem sie- głośno prosiłem o "klonika" świetnej pary 12-60 /50-200 pod m43
kupiłem jednak 12-100 /f4 i pasuję
Z testu na photozone wynika, że Panas to też w praktyce szkło ze światłem 4. Na szerokim końcu lepiej przymknąć, a później jasność dość szybko spada.
Porównanie z Olkiem 12-40 f2.8: https://mirrorlesscomparison.com/mic...-12-40mm-f2-8/ , patrząc tu nie uważam, że trzeba koniecznie przymykać do f4, choć to już kwestia indywidualnej oceny
Nie opieram się na porównaniu, tylko na dwóch ciekawych obserwacjach Photozone. Na szerokim końcu zakrzywienie pola ostrości jest na tyle duże, że chcąc mieć płaszczyznę w GO, trzeba przymknąć do f4. Druga rzecz to winetowanie. Na pełnej dziurze jest na tyle duże, że rogi są podbijane w sofcie o 2EV i wychodzą w rogach szumy. To oczywiście nie zawsze musi przeszkadzać, ale czasem może :)
Tak się dopytam-może ktoś ma to szkiełko i podpowie. Czaję się z zakupem i nie wiem czy ten Panasonic czy Olek 12-40/2,8. Głównie będzie używany z G80.
No cóż można więcej powiedzieć niż w teście , który masz zalinkowany powyżej. Różnice są miedzy nimi znikome, a w fotografii do jakiej będzie mi służył 12-60 (którego mam od wczoraj) wolę mieć te 20mm więcej. Tak na szybko , to faktycznie na 12mm 2.8 jest delikatna winieta, nie przeszkadza mi to akurat. Po przymknięciu już do f4 praktycznie znika. AF jest bardzo szybki, odwzorowanie makro na 60mm dość spore , co jest miłym dodatkiem przy fotografii podróżniczej. Wykonanie oczywiście na najwyższym poziomie, wszędzie metal , nawet po części osłona przeciwsłoneczna. Stabilizacja obrazu świetna. Sprawdzę go na kilku wyjazdach, to się więcej wypowiem, czy to był dobry zakup. Poniżej możliwości makro , taka fotka z rana :) Aaaa no i jeszcze kwestia ceny, 12-40 wyrwiesz używki taniej teraz, w końcu starsze szkło.
Załącznik 195506
Nie, nie kupię raczej żadnej stałki Leica, bo te co mam, tańsze leżą w szufladzie nieużywane. Może jeszcze 8-18 , ale się jeszcze zastanowię czy nie pójść w innym kierunku ;) . Mam teraz zestaw na wyjazdy , czyli 12-60 i 100-400 i wagowo to jest maks.
Dzięki za wypowiedzi.
Wcześniej byłem tak na 66% Panasonic, 33% Olek (1% a może coś innego)
Było tak:
Olek zalety-jaśniejszy
Panasonic zalety-dłuższy, dodatkowa stabilizacja
Z tym, że jest ciemniejszy sobie poradzę akurat mam stalki:12, 45, 75.
A to, że właśnie jest dłuższy da mi sporo bo to jednak duża uniwersalność i będzie na spacery z wnukiem w sam raz(no jak wnuk podrośnie bo ma 4 miesiące )
ja zamknałem oczy, wziąłem kupon od patrona forum i kupiłem 12-100/f4
tym szkłem "załatwię" 95% zdjęć.
dorzucam do torby 45/1.8 i to noszę ze sobą.
wszystko inne ( mZD 9-18, Panas 100-300) to juz na specjalne okazje
Sprzedam ZD 12-60 i ZD 50-200 ( IMO to w tej chwili najbardziej interesujące szkło z dużego ZD do mikrusa).
A gdzie masz zamiar kupować jeśli to nie tajemnica?
Dobrze mieć takiego znajomego :grin:
Ja dałem 2650zł , ale kupiłem od gościa , który pewnie rozczłonkował zestaw , dlatego nie mam gwarancji.
Jeśli kupił zestaw w sklepie, a nie rozczłonkował go po rozerwaniu z szyi turysty, to gwarancja na podstawie paragonu/fv jest. Wystarczy że poprosisz go o ksero.
Jeśli o mnie chodzi, to wolę uszczelnianie 12-40mm ze stałym światłem 2,8. F/4 na końcu wymuszało by u mnie pozostawiolene 45mm f/1,8.