Chyba najciekawsza wczorajsza premiera - superjasny standard - 25/1.2.
Specyfikacja na stronie producenta
Sample na dpreview.com
Zapraszam do dyskusji.
Wersja do druku
Chyba najciekawsza wczorajsza premiera - superjasny standard - 25/1.2.
Specyfikacja na stronie producenta
Sample na dpreview.com
Zapraszam do dyskusji.
Nie wiem ile to bedzie kosztować, ale tych 25 mm jest mnóstwo.
od f 1.7 w kwocie trzycyfrowej w PLN, przez PanaLaikę f 1.4 za 1,5 do 2 tysi do Voitka 0,95 za prawie 4 koła.
różnica pomiędzy 1,4 a 1,2 nie jest aż tak wielka.
Możecie sobie zerknąć jeszcze na recenzje Robina Wonga https://robinwong.blogspot.de/2016/0...ns-review.html
Obiektyw ostry od pełnej dziury ale za te pieniądze to rzeczywiście tylko dla PRO.
Cóż mogę powiedzieć. Producent tylko woła: płać, płać, płać...
Mam starą dobrą Sigmę 30/1,4 do dużego 4/3. Działa z mikro. Trafia. Nic dodać, nic ująć :)
Ciekawe kiedy będzie w wypożyczalni ;).
E tam. Prawdziwy PRO za podobne pieniądze kupi 24-70/2,8 , podepnie do FF i zrobi takie same zdjęcia :) To jest niezwykłe szkło dla miłośników/wyznawców/kolekcjonerów itp.
Poza tym, to szkło wymaga innej matrycy, z doskonałym niskim ISO. Bezszumne ISO 25 w formacie m4/3? :)
Chyba zwietrzyli niezłą koniunkturę na naklejkę PRO ;-)
No właśnie - takie szkiełko fajnie wygląda w portfolio obiektywów producenta, dla fotografującego zalety nie są już takie oczywiste - drogie, ciężkie, duże, skomplikowane (ileż tam jest soczewek). Taki Lumix 20/1.7 śpi spokojnie ;-) - dla mnie kwintesencja zalet micro.
Gdy m4/3 próbuje dorównać FF, to się robi kobylasto, ceglasto, drogo i trochę śmiesznie. A wcale nie musi dorównywać... Zamiast tego mogłoby iść w kierunku małego, solidnego, uszczelnionego sprzętu dla amatora. Na tym polu nie miałoby póki co żadnej konkurencji, może poza Pentaksem. I niepotrzebne f/1,2 - wystarczy f/1,8.
Otóż to. Mały aparat + np. 20/1.7 - dobrze, fajnie, niedrogo, nic temu nie podskoczy jeżeli chodzi o mobilność. Szkiełka takie jak 25/1.2 czy 75/1.8 - fajnie, ale jak się to przeliczy, przeważy i przemierzy ;-) i porówna do bieda FF ;-) i stałek - zaczynają się dylematy.
Hm... gdy producenci oferowali małe, ciemne obiektywy - było wielkie narzekanie, że nie ma jasnych szkieł.
A jak już pojawiły się jasne obiektywy - to nagle są niepotrzebne... :roll:
Ja tam się cieszę z tej premiery - i już ustawiam się do kolejki... :mrgreen:
Początkowo aż podskoczyłem widząc parametry, ale z przeszło półkilogramowym 7-14 w torbie te dodatkowe 410 gramów będzie bolało. Zamiast tego można złapać 20 mm panasa, a i 45-tka Olka też się zmieści - będzie lżej i bardziej uniwersalnie... no i ciemniej. Szczęśliwie z dylematu najskuteczniej leczy cena. Wolałbym już chyba dosztukować sobie brakującą 75-tkę.
Jeszcze nie spotkałem się z liczeniem kosztów zdjęcia przy aparacie cyfrowym :P
A cieszyć się trzeba, że system jeszcze nie dawno wyśmiewany, dziś ma już bogatą i szeroką ofertę obiektywów i korpusów. Dla każdego coś miłego, a mnie Robin Wong zachęcił aby sprawdzić na żywo i przemyśleć zamianę 25mm 1.8 na 1.2 skoro używam tej ogniskowej w 90% przypadków.
Przeliczanie kosztów zdjęcia może nie ma sensu, ale np. za ile można kupić 25 +45 + 75/1,8 i czy ten zestaw nie dostarczy przypadkiem więcej radochy niż samotny 25/1,2? ;) Tak przy okazji, to cały ten zestaw będzie miał też porównywalne rozmiary i wagę ;)
Cena obiektywu ma znaczenie tylko w momencie jego zakupu...
Po jakimś czasie o kosztach się zapomina - a dający wiele radochy obiektyw pozostaje :mrgreen:
Nie, kanciasty i taki "stary".
Pokazałem skuteczność IBIS, dałem pomacać z 12-35X i o wszystkim zapomniała. Została kwestia ka$y więc doradziłem LG G4 lub M$oft Lumię 950/XL.
Generalnie doradzałem TYLKO 14-150 i 20/1.7 (trochę była przerażona jak zerknęła w LowePro ;))
Ps. ilością :mrgreen:
D80 to była piękna pucha, jeszcze z CCD matrycą...
http://buchangrant.format.com/Blog/the link przywolywalem juz w temacie 12-100 ale jest też spory opis wrażeń po użytkowaniu 25mm - sporo portretów
To jak chce wejść po taniosci w system to mam na zbyciu srebrniutki epl2 :) , ze znikomym przebiegiem.
Wysłane z mojego LG-H960 przy użyciu Tapatalka
Polska cena to:
Nowość V311080BW000 4545350050764 M.ZUIKO DIGITAL ED 25mm 1:1.2 PRO / ES-M2512PRO.B/W 5690
Nie jest źle.
Obędzie się bez wycinania nerki.:wink:
Nie jest źle - tylko żeby go wreszcie sprzedawać zechcieli...
Czy w którymś systemie jest droższy obiektyw "standardowy"?
Wysłano z Tapatalk
Leika?
odpowiednio dobierając kryteria można wszystko udowodnić ;)
przeliczanie przeliczaniem, w kwestii formalnej Olek ma rację, ale w praktyce to już tak ładnie nie wygląda, ja np. do nocnego streeta wolałbym fuji x-t10 z 35 1.4, cały komplet w cenie olka 25 1.2 a i efekt pewnie lepszy ;)
Nie do końca bajkę, bo jasności/światła obiektywu się nie przelicza jeśli chodzi o dobór ekspozycji (tu głównie czas mam na myśli) i wielkość matrycy nie ma najmniejszego znaczenia. Z tym się chyba zgodzisz?:)
Nie każdemu zależy na papierowej głębi ostrości, a większą uwagę przykłada do możliwości skrócenia czasu, czy zejściem na niższe iso w trudniejszych warunkach oświetleniowych.