Jako, że wielu kolegów założyło swoje wątki i widzę, że im bardzo dobrze idzie :D , postanowiłem uczynić podobnie. Zapraszam do odwiedzania wątku "Piotrowe fotki"
Na początek - kowalik w dziupli.
1.
Wersja do druku
Jako, że wielu kolegów założyło swoje wątki i widzę, że im bardzo dobrze idzie :D , postanowiłem uczynić podobnie. Zapraszam do odwiedzania wątku "Piotrowe fotki"
Na początek - kowalik w dziupli.
1.
Ładnie :)
Moze skadrowalbym troszkę ciaśniej i ciut pobawił się suwaczkami ale tak też bardzo mi się podoba.
Witam
Fantastyczne, gratuluję. Kadrowanie absolutnie mi nie przeszkadza, za to jestem pełen uznania, jeśli chodzi o sytuację.
Możesz napisać kilka słów, o tym jak powstało to zdjęcie? Podchody, szczegóły techniczne itp. Będę bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam
W zasadzie zdjęcie powstało w sposób dość przypadkowy. Przechadzałem się nad rzeką i dostrzegłem jakiś szczególny ruch, przy drzewie. Przygotowałem aparat, statyw i ostrożnie podchodziłem. Początkowo się spłoszył, ale po chwili powrócił i rozpoczął swoją robotę nic sobie ze mnie nie robiąc. Zbliżyłem się na maksymalną możliwą odległość i "cykałem" go jak chciałem. Mam mnóstwo ciekawych fotek.
Pozdrawiam
Wstawię zatem jeszcze jedno zdjęcie.
2.
No pięknie się zaczęło - pierwszymi zdjęciami wysoko ustawiłeś poprzeczkę, fota nr 2 - fantastyczna! Już widzę, że chętnie będę tu zaglądać jak tylko będą nowe foty...
Napisz coś o technice - jakim szkiełkiem i jaki to wycinek kadru. Chciałem podglądnąć exifa ale dowiedziałem się tylko, że obrabiane w Gimpie...
ktotek - szkło to ZD 50-200. Zdjęcie niezbyt mocno kadrowane, bo ptaszyna dopuściła mnie dość blisko. Statyw i IS, ale robiłem i z ręki. Stabilizacja w E-3 naprawdę znakomicie się spisuje. Robione w RAW, ale jak mam to obrabiać w Olympus Master2, to mi się odechciewa. Chyba będę musiał odżałować jakiś grosz na Oly Studio :D
Ładnie :)
Pierwsze było ładne, drugie dla mnie, rewelacja :)
No to tzreba o 50-200 myśleć...
Śliczny... Na drugim pięknie pokazana ptaszyna. Na pierwszym bardzo podoba mi się sama sytuacja - niebanalny kadr, ładnie skomponowany. Dla mnie rewelka. Czy nie lepszy byłby minimalnie przyciemniony?
Super kowaliki Piotrku :D
Oba świetne! Bardzo mi leży kompozycja, a w pierwszy niebanalność. Naprawdę dobre. Nowy sprzęt Ci służy odpowiedni, widać po zdjęciach ;) Swoją drogą ładny zestaw masz w podpisie ;) Pokaż więcej! :)
Pzdr
Masz na myśli "mulenie" czy po prostu inne funkcje? Bo jak to pierwsze, to prędkość jest taka sama :cry: - bynajmniej u mnie.Cytat:
Zamieszczone przez Piotr Grześ
Piękne fotki, miałeś szczęście, dzisiaj złaziłem po lesie i przy jeziorze jakieś dwie godziny i nic, zresztą to już drugie czy trzecie wyjście, jeszcze kilka takich nieudanych i będzie załamka :)
pzdr
Pierwsza bardzo ładna , ale druga to mnie powaliła, piekna, z jakiej odleglości zrobiłeś tą fotkę? musiało być bardzo blisko 4-5m?
kasprzyk - właśnie to mulenie, czas cenny jest - ile fotek można by cyknąć :D , magnum - właśnie ok. 4 m.
Serdecznie dziękuję za oceny.
Kolejna fota z testowania E-3 i ZD 50-200
3.
4.
Kowalki wyśmienity kolory ostrość wszystko ekspozycja doskonałe krosowe bardzo dobre zdjęcie nr 3 po prostu aż z pana kipi adrenalina ;)
A teraz krajobrazowo - złoty świt.
5.
Mimo przepału na niebie, doskonale.
Piękna, ciepła tonacja, płynne złoto :)
Bardzo fajny krajobraz i świetna obróbka po... Gratulacje
fantastyczna, super kolory, idealna na dzisiejszą pogodę aż się lepiej poczułem i proszę o więcej.
Specjalnie dla Rafała Czarnego, z miejsca, gdzie nie doszło do naszego spotkania. Tytuł fotki - "Nowohucki wiosenny wagarowicz - przy Nowohuckim Centrum Kultury" - uff długi tytuł.
6
A może to nie wagarowicz, tylko prymus zwolniony wcześniej z zajęć, bo napisał bezbłędnie test? :wink:
Fajna fota. Ja bym jednak tak ją przyciął:
Zgadzam się w całej rozciągłości i szerokości przycięcia, i nawet ramki akceptuję. Pozdrawiam.
a nie mówiłem
Ale nie w kwestii kadrowania, a zresztą z rozpaczy po nie spotkaniu z Rafałem, chyba lekko tego...noo, byłeś!
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Dzisiaj rano szpaczek "upolowany" - do oceny.
7.
Szpak mi wskoczył we wczorajszy wątek, więc może wiewiórka wskoczy właściwie.
8.
w kwestyji kadrowania jeśli to do mła - fakt ...byłem, nie powiem ..., ale zdania nie zmieniłem
Oba kadry bardzo udane, nie wiem, który bardziej mi się podoba :)
To 50-200? Nie ma exif...
Tak, rocco - 50-200. Bardzo go polubiłem.
A ja "walę" z ręki jak trzeba, oczywiście z IS.
Kolejna fota
9.
http://img231.imageshack.us/img231/9195/lot1xp0.jpg
Ostatnie zdjęcia bardzo fajne (szpaczek, ostry jak brzytwa). Co do "graffiti" to przychylam się do "cięcia" Rafała.
Pozdrawiam
Dziękuję za komentarze.
Kolejna fota.
10.
http://img91.imageshack.us/img91/6710/pticaant8.jpg
i ten sam osobnik w innej pozie
11.
http://img91.imageshack.us/img91/5314/pticabvp4.jpg
:roll:
bardzo pierwsza klasa! jak to mój sąsiad mawiał
pzdr
A co to za osobniki?:roll: Fajne...
Też ostatnio spodobało mi się wypatrywanie ptaków :) Tylko nie wiedziałam, że znam tylko sikorkę, wróbla, gawrona i srokę ;) Teraz już wiem, jak wyglada kowalik czy sójka i nadspodziewanie dużo ich widuję :) Gporzej z dopadnięciem ich aparatem...
6- specyficzny klimat kolorów w tym miejscu bardzo ożywia zdjęcie przekomponowanie przez Rafała spowodowało przesuniecie chłopaka w okolice mocnego punktu i zdjęcie zyskało na wymowie,
7- szpaczek bardzo przyjemny oddany w najdrobniejszych szczegółach,
8- wiewiórka w swoim naturalnym środowisku też się podoba,
9- motolotniarze gdzie świetnie uchwyciłeś linki pomiędzy czaszą a koszem i one oddają świetnie klimat lotu,
10 i 11- sympatycznie skadrowanie i przedstawione.
Motolotniarze są super.
Pięknie skadrowane i świetnie widoczna pajęczynka linek :)
Fantastyczne! Piotrze proszę odpuść sobie wstawianie zdjęć bo jeszcze parę to będę zmuszony zakupić 50-200 i e3 a moja 330 ma jeszcze rok gwarancji
Motolotnie rewelacja
jak bym potrafił to bym Ci za wątek reputacje podniósł albo coś coby Ci się diody zapalały pod avatarem miałbyś kolorowo :)
Motolotnie super. Gdyby ten w oddali wychylił się w prawą stronę, to wypełniłby genialnie kadr. Ale jest git.
Ptaszki miłe.