Jakie są Wasze wnioski o stabilizacji w E-3 w odniesieniu do różnych typów zdjęć - portret, sport, reportaż. Czy należy w ogóle używac stabilizacji w zdjęciach sportowych, przy tak krótkich czasach migawki?
Wersja do druku
Jakie są Wasze wnioski o stabilizacji w E-3 w odniesieniu do różnych typów zdjęć - portret, sport, reportaż. Czy należy w ogóle używac stabilizacji w zdjęciach sportowych, przy tak krótkich czasach migawki?
Myślę że zależy to od paru czynników, a przede wszystkim jaki efekt chcesz uzyskać, Jak z pewnością wiesz stabilizacja posiada 2 tryby jeden działa we wszystkich płaszczyznach, drugi zaś tylko w pionie. Po to by móc uzyskać efekt rozmytego tła przy dynamicznych scenach.
Zależy to też od ogniskowej jakiej używasz. ;)
Pytałem dość ogólnie - ale ok.
Jak działa IS2 przy pionowym kadrze?
Nie robiłem dotąd zdjęć sportowych, pytam praktyków, czy uzywaja stabilizacji w ogóle przy tego typu zdjęciach?
Jak często uzywacie stabilizacji?
do zdjęć sportowych używasz głównie obiektywów tele, przy ogniskowej rzędu np. 300-600mm możesz poruszyć zdjęcie nawet przy czasach 1/5oo w tym momencie stabilizacja jest jak najbardziej na miejscu. IS2 przydaje się kiedy robisz zdjęcie poruszającego się w płaszczyźnie poziomej obiektu, śledząc cały czas jego ruch. Efekt na zdjęciu? Ostry np. samochód i całkowicie rozmyte/poruszone tło. Takie zdjęcia wyglądają niezwykle dynamicznie. Rozjaśniłem?
Myślę że Willow przedstawił to dość jasno ;) IS jak najbardziej się przydaje.
Popełniłem kiedyś teścik porównawczy dla E-510 tutaj . Myślę że w E-3 jest podobnie.
zgodnie ze specyfikacją E-3 działa ona lepiej niż w E-510 bodajrze o 1 EVCytat:
Zamieszczone przez Kris_1
jasne, ale w teorii znałem to, pytałem jak jest w praktyce. Byłem ostatnio na zawodach karate, w których uczestniczył mój syn (duma :)), z 1:125 sekundy nie miałem żadnych problemów, własnie dzięki stabilizacji - http://onephoto.net/info.php3?id=495454 jestem pod totalnym wrażeniem, zwłaszcza przy porównaniu z fotografowaniem bez stabilizacji przy ogniskowej 150 mm (czyli 300)Cytat:
Zamieszczone przez willow32
fociłem ostatnio teatr w ciemnicy obiektywem 40-150mm i mam ostre foty na 1/4s przy 300mm (po cropie)
może pokażesz? :)Cytat:
Zamieszczone przez dzemski
są w galerii
więcej nie będzie bo nie trafiają
Spokojnie, są tacy, którzy docenią :)Cytat:
Zamieszczone przez dzemski
Jak chcesz,, żeby "trafiały" to gołe baby powstawiaj ;)
PS
Że do mnie nie trafia to normalne, ja się nie znam i starej daty jestem ;)
zalety zaletami, a jakie są wady stosowania stabilizacji?
..dodam jeszcze, ze dobrze jest mieć swoją technikę pracy przy tele - stabilizacja dużo pomaga, można i ją wesprzeć - technika trzymania za koniec teleobiektywu znacznie zmniejsza drganie "koncówki" tele niż gdy trzymamy oburącz za body..sprawdzone..bardzo polecam. Wady?
Hm, jeszcze nie znam ..
Czasami stabilizacja potrafi zgłupieć przy pracy na statywie, ale to nie problem, bo wyłącznik jest ;)
wad brak, zalety - same :)
Wady lekko abstrakcyjne bo zawsze można ją wyłączyć ;-)Cytat:
Zamieszczone przez maryo
Jak ktoś chce na siłę szukać wad to:
1) Można zapomnieć ją wyłączyć i na statywie mogą być "ciekawe" wyniki,
2) Baterie szybciej się zużywają (ale nie wiem czy to w ogóle mierzalny efekt),
3) Może się zepsuć i niewiadomo jak się wtedy aparat zachowa.
Generalnie IMHO lepiej mieć, niż nie mieć.