http://www.dpreview.com/news/0801/08...fourthirds.asp tym pierwszym byłbym zainteresowany.Pozdrawiam
Wersja do druku
http://www.dpreview.com/news/0801/08...fourthirds.asp tym pierwszym byłbym zainteresowany.Pozdrawiam
70-200 jest jakąś alternatywą dla ZD50-200 ;)
Może, ale 70mm (czyli 140) to już dość długo, jak na krótki koniec. A cena obu zbliżona...Cytat:
Zamieszczone przez C+
na tej stronie najweksze wrażenie to zrobiłą na manie ta sigma:
http://www.dpreview.com/news/0703/07...ma200500mm.asp
Jak się pospieszą to wyprzedzą 50-200SWD. Sigma ma f/2,8 na końcu i dobre recenzje +macro. Szkoda że tak późno się w Sigmie obudzili. Teraz tylko czekać na S 100-300/4
100-300 pod 4/3 brałbym od ręki. Bardzo dobre szkiełko, szybkie, pewne, ślicznie rysuje...
w naszym ekwiwalencie idealny duży zoom...
Mam Sigmę 70-300 z bagnetem K i poprzez pierścień mocuje z E400, ale cóż obraz lata jak Rydz-Śmigły i tylko statyw zostaje, a ten musi być solidny. Taka Sigma z AF pod 4/3 o ile byłaby tańsza od Zuiko 70-300? Może też będzie, bo niby dlaczego ma Sigma nie przekonstruować bagnetu? Sigma 10-20 jako tańsza alternatywa do Zuiko 11-22 była testowana na www.optyczne.pl z Canonem20D i wyszło,że to dobry dla amatorskiej reporterki i pejzażu lens. Cena to 2/3 Zuiko, ale też ciemniej, choć szerzej.Cytat:
Zamieszczone przez lessie
Używane ZD11-22 w stanie like new chodzą na allegro w cenie nowej Sigmy10-20 :razz:Cytat:
Zamieszczone przez Don Pedro
Ta Sigma 70-200 ma oprócz stałej przysłony jeszcze jedną przewagę nad 50-200: nic się nie wysuwa. Co do ceny, to jest tańsza niż 50-200 SWD. EC-20 z tą Sigmą tworzyłoby całkiem niezłe tele, na pewno ostrzejsze niż 135-400 (z opini w sieci) i z lepszym AF dzięki HSM.
Mnie bardzo podchodzi ten 10-20mm - z USA będzie za tysiaka . Jego wada winietowania zmniejszy się w systemie 4/3 - reszta do usunięcia na komputerze. Ma niezłą manualną skalę odległości, co umożliwi pracę hiperfokalną --autofokus precz ! :)
Czy przewiduje się jakąś nagrodę za wskazanie przed 2 dniami, że właśnie 10-20 będzie dla 4/3 ? ;P
A poza tym to dobra wiadomość, następne szkiełka do systemu. Rozrastamy się.
dzemski: Pamiętam, że pisałeś , ale nagrody nie dam hehe :)
a już myślałem, że nagroda to ręka admina ;P
Słusznie, cena moze być jego atutem chociaż trochę ciemny.Cytat:
Zamieszczone przez irek50
70-200 za to mi sie baardzo podoba, gdyby kosztowało z tysiąc mniej niż Zuiko i było równie dobre optycznie to zacząłbym już skladać pieniążki :)
E tam, i tak cenowo podobnie :/
ZD ciemniejsze o pol dzialki jest znacznie tansze, no i to ZD... Jestem ciekawa porownania HSMa z SWD - jezeli wyjda podobnie, to Sigma imho nie ma sensu...
A szerokie ciemne i drogie :/ Phi, czekam na Zuikowego cos, najlepiej stale ;]
Cytat:
Zamieszczone przez Oleryk
Za nic bym się nie skusił na tą sigmę, ponieważ rużnica w cienie to jakies 500-700zł więc dla pewności działania i wykonania dołożył bym bez zastanowienia. A że troszkę ciemniej nie przeszkadza zupełnie. :D
MicSzu: różnica w cenie w polsce to prawie 1000 zł, dochodzi jeszcze 2mm w krótszym końcu, a to jest nie do przecenienia.
zuiko: 98,2 stopnia
sigma: ponad 100 stopni
Tak źle i tak niedobrze. Przecież nikt nikomu nie każe kupować tego szkła. Macie zawsze 11-22mm więc o co wam chodzi? :roll:
Jeżeli Sigma 10-20 będzie kosztować powiedzmy 1,5k (strzelam) to myslę że popyt będzie całkiem spory.
To że ciemne - akurat w przypadku szerokiego kąta nie ma to aż tak dużego znaczenia. Portretów tym nikt nie będzie robił.
Chodziło mi o tele sigmy ;) a ten szeroki kąt to może bym i kupił, ale światełko i wykonanie ZD ma na mnie większy wpływ niz 100stopni i 700 zł taniej, chyba że będzie kosztowała 1500 to juz bym się zastanowił :razz:Cytat:
Zamieszczone przez dzemski
Witam wszystkich.
No to w końcu się wydało... :)
Osobiście cieszę się, że mamy nowe szkła do Olympusa.... Jak to mówią od przybytku głowa nie boli. Im większy wybór tym lepiej (dla użytkowników systemu, dla Olympusa i dla Sigmy) :)
Sigma 10-20 (moim skromnym zdaniem) uchodzi za jedną z najlepszych (a na pewno najciekawszych) konstrukcji tej firmy. Tym bardziej dla systemu 4/3 gdzie powinien zniknąć jedyny powód do narzekań niektórych osób (winietowanie).
Ceny jeszcze nie znamy ale mocowanie Canona i Nikona kosztuje 1999zł więc myślę, że podobnie powinna kształtować się wersja 4/3....
Zaczynamy mieć już swobodny wybór w zależności od zasobności portfela - 10-20S, 11-22 ZD, 7-14 ZD :)
...a niebawem powinniśmy miec jeszcze większy.Cytat:
Zamieszczone przez Sigma-Warszawa
Olympus też obiecuje coś szerszego "dla mas" ;)
Niemniej oferta jest ciekawa ale mnie raczej interesuja druga nowosć i jej cena detaliczna.
Ile kosztuje (lub bedzie kosztowała) Sigma 70-200/2.8?
Do C, N, M itd. są po 2999. Na Alle....Cytat:
Za tę cene chyba lepiej wybrac Zuiko?
Z prywatnego importu nawet taniej...
Albo Sigmę ze Stanów przeszmuglować :)
Teraz trzeba poczekać na jakieś sample z tych nowych szkieł.
Cytat:
Chyba oczywiste ;) bez SWD za 2700 spokojnie dostanie z roczną gwarancją więc nie ma się nad czym zastanawiac.
Też bym chciał, ale co z tego? :DCytat:
Zamieszczone przez dog_master
Miałem być pierwszym, który kupi mityczne ZD 8-16. No ale skoro nie ma to trudno, może być Sigma :D
Sigma prosto z prezentacji na PMA http://www.dpreview.com/articles/pma...a/DSC_0833.jpg
ten teleobiektyw jeszcze rozumiem, ale Sigma 10-20 w 4/3 to nieco chybiony temat. minimalnie szersza od 11-22 a jakościowo przepaść. myślę, że nie warto oszczędzać tych kilku stów.
Uwielbiam czytać takie proroctwa :-) To o jakości to z gwiazd czy z kart wyczytane? :-)Cytat:
Zamieszczone przez KaarooL
swego czasu mocno interesowałem się tą Sigmą i widziałem co daje w temacie mydła i aberracji. postaw obok 11-22, wzorcowy jeśli chodzi o ostrość, jasny i z minimalną aberracją. kupiłbyś Sigmę 10-20 za 1999 zamiast ZD11-22 za 2500?
Po pierwsze - cena to na razie spekulacja.Cytat:
Po drugie - jakość to na razie spekulacja.
Po trzecie - raczej kupiłbym.
2mm to bardzo dużo wbrew wszystkiemu, a tak sigma jest zajebista(bynajmniej w innych systemach).
EDIT: też bym kupił ;)
Zd 11-22 można kupić ponizej 2000plnCytat:
Cena będzie jak na pozostałe bagnety, jakość też, używane 11-22 like new można wyrwać za 1800 zł w Polsce!Cytat:
Zamieszczone przez mariush
A cena 11-22 w sklepach chyba drgnęła do góry :roll:
Cytat:
Zamieszczone przez Don Pedro
Ładne iso 1600 :mrgreen: kiedy my bedziemy takie mieli w puszkach za 2k? :mrgreen:
Ta sigma może byc bardzo ciekawa, ale na razie trzeba niestety poczekac...
C+ ZD 11-22 w fotozakupach jest za 2499zł ;)
Nie jestem zawodowcem i nie chce hobbystycznie płacić za szkiełka po 2 000 zł. Od biedy mam 14-54:(
Jeżeli da sie to wyrwac z imprtu za cenę około 1300 zł to może będę chciał to kupić.
W przeciwnym przypadku będę zbierał na 12-60
Pochwaliłem niesłusznie tę Sigmę 10-20mm za dobrą skalę odległości. Pomyliłem oznaczenia stóp z metrami. W metrach jest oznaczenie 1m i nieskończoność ... do d... z taką skalą ---NIE KUPUJĘ !!!
(A tak na maginesie dodam, że AF to największy ogłupiacz w fotografii...chyba wynalazek tzw. Szatana :)--to jest sprzeczne z ideą fotografii, która polega na patrzeniu, obserwacji, ocenie głębi ostrości, a nie na bezmyślnym pstrykaniu do czego przyzwyczaja używanie tego cudu techniki)
:mrgreen: Masz identyczne podejście do tematu jak mój ojciec :razz: ''AF - po co to komu, jak ja wolę manualnie'' :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez irek50
MicSzu: Ale przy obecnych wizjerach obserwcja jest perfidnie skopana i tu jest pies pogrzebany... Może przyszłe bardzo duże wyświetlacze o wysokiej rozdzielczości z błyskawicznym powiększeniem kadru rozwiążą ten istotny problem...
(W moim przypadku lata obserwcji na matówce 6x7cm pozwalają mi na realne porównanie z obecnymi niby-lustrzankami)