Pojawił się update firmware'u do E-3. Najważniejsza zmiana?
Enabled use of the Image Stabilization function with non-Four Thirds System interchangeable lenses by inputting a specific focal length. (link). PDF z opisem.
No, to jest rewelacja.
Wersja do druku
Pojawił się update firmware'u do E-3. Najważniejsza zmiana?
Enabled use of the Image Stabilization function with non-Four Thirds System interchangeable lenses by inputting a specific focal length. (link). PDF z opisem.
No, to jest rewelacja.
Kurde :o
Następny przyczynek do mojej choroby "na E-3" :|
E510 teżCytat:
Zamieszczone przez Oleryk
Cytat:
E-510 Firmware Ver1.3 has incorporated the following upgrade.
[Modification]
-
Enabled use of the Image Stabilization function with non-Four Thirds System interchangeable lenses by inputting a specific focal length.
For details on operations, please click on the URL.
* Upgrade history *
E-510 Firmware Ver1.2 has incorporated the following upgrade.
-
Improved the focusing accuracy when using the EC-20 Teleconverter.
-
Improved image stabilization when shooting at slow shutter speeds.
E-510 Firmware Ver1.1 has incorporated the following upgrade.
-
Improved reliability of writing to high-speed Compact Flash cards.
Przy okazji pojawił się też nowy soft do ZD70-300.
no to miodzio :)
Wojtek, czyżbyś czytał mój topic na GG:
"E3 to choroba na ktorą choruję z przyjemnością ;)"
Jednej rzeczy nie ma w instrukcji. Podajemy ogniskowa z obiektywu czy pomnozona x2?
No to pięknie czas na testy :)
Raczej nie :| GG? Gadu-Gadu :?Cytat:
Zamieszczone przez dzemski
Wydaje mi się, ze dałoby się wprowadzic to usprawnienie również do E-510.
Soft by to załatwił. Ale cóż z tego, że by się dało? :(
Najlepsze jest to ze olympus master 2.04 nie wykrywa mi e3, przy probie aktualizacji. Za to Olympus Viewer (ten stary co byl z E1) dziala bezproblemowo :?
Widzisz, posłuchali Cię i wprowadzili.Cytat:
Może na razie nie emulację E3 w obudowie E510, ale do E510 też jest już firmware wprowadzający stabilizację dla non-4/3 szkieł.
Na dcresource jest taka notka:
E-3 DSLR and E-510 DSLR bodies:
* Image stabilization is now available for OM mount non-Four Thirds System interchangeable lenses.
Czy wobec tego stabilizacja bedzie dzialac tylko z adapterem om? Czy z innymi tez?
Faktycznie :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez salvadhor
http://www.olympus.co.jp/en/support/...rm/e1/e510.cfm
Hurra!!!
http://www.olympus.co.jp/en/support/...10_1.3_ENU.pdf
Z każdym obiektywem niesystemowym, a więc takim, który nie jest w stanie przekazać informacji do procesora o długości własnej ogniskowej :D OM-adapter MF-1 TEŻ nie przekazuje żadnej informacji do korpusu :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez krzysiekz
Pozdrawiam
Jack
Jest, JEST!
Mam już firmware 1.3 i można sobie ustawiać ogniskową : :D
Teraz tylko czekam, aż dojdzie mój Revuenon :mrgreen:
PS
Kurczę, cieszę się jak dziecko z tej opcji, tego właśnie zazdrościłem Pentaksiarzom ;)
Brawa dla Olympusa :iloveoly:
PPS
Tak się składa, że mam dziś urodziny i czuję się, jakbym dostał prezent od wujka Olka :)
Humor mi ten prezent poprawił, ta data działa na mnie przygnębiająco :)
Myslałem, ze stabilizator "wie" na jakiej ogniskowej pracuje??? Przeciez w ORF zawsze mam taką informację. Czyzby trzeba było wprowadzać to ręcznie? Chodzi o nasze szkła czy o inne ..;))
Właśnie o inne :)
Przy naszych nie można nic "kombinować", aparat zczytuje dane i opcja jest nieaktywna.
Ale mozesz sobie podłączyc starego Heliosa czy Takumara przez adapter, ustawić odpowiednią ogniskową w menu i stabilizacja będzie działać :)
PS
Jack wrzucił obrazek który jest też w zalinkowanym przeze mnie PDFie, tam można zobaczyć, jakie ogniskowe da się ustawić.
Rozumiem, fajna sprawa na przyszlosc, a Tobie wszystkiego nalepszego ..;)
Dzięki :)
Najbardziej przyda się tym, którzy focą starymi szkłami tele, Mysikrólik ma Sonnara ale chyba inne body.
Noo, to teraz wzrosła wartość 510-ki dla używających manualnych szkieł ;)
Bravo!
Jakby tak jeszcze działające auto iso zrobili w kolejnej aktualizacji (w aparatach, które tego nie mają a więc we wszystkich starszych konstrukcjach) to przechodzę z sympatyka tej firmy na olytalibizm...
Myslisz o E-330? Bo w E3 jest auto i podajesz zakres w jakim to auto ma pracowac, ja np. ustawiłem od 100 do 1000 iso.
W E-510 też jest auto ISO ale tylko w przedziale 100-400.
PS
Proponowałbym przykleić ten watek, przynajmniej na jakiś czas.
E-510 jest sporo na forum a E-3 też przybywa ;)
Tak bo mam E-330 ale Auto ISO nie działa również w E-500 itd... W-E-3 działa OK - testowałem, fajnie, że wyświetla info o aktualnie dobieranym ISO... O Niedziałającym A I w starszych konstrukcjach było kilka razy na Forum...Cytat:
Zamieszczone przez black_bird
Oleryk - czy w wizjerze E-510 jest na stałe informacja o aktualnie dobieranej czułości?
Nie, tylko na tylnym ekranie i tylko informacja, że to "Auto".Cytat:
Zamieszczone przez ktotek
Cytat:
Wszystkiego Najlepszego :)
Dziękuję Ci :)
Proszę o nieskładanie mi życzeń w tym wątku, napisałem o urodzinach tylko a propos nowego firmware a tu piszemy o czym innym :)
No, mój pentacon od dziś będzie często w obrotach - dzięki wszystkim którzy bombardowali obsługe klienta w olympusie, miło wiedzieć że są firmy które szanują użytkowników.
Updateowałeś standardowo przez OM? Na polskiej stronie nie ma jeszcze info o nowym sofcie.Cytat:
I już wiadomo, dlaczego dandelion z zafixowaną ogniskową nie jest tym, co od dziś tygrysy lubią najbardziej.
Pozdrawiam
Dokładnie.Cytat:
Zamieszczone przez czmielek
Program wykrył aktualizację, ściągnął i zainstalował :)
Właśnie dostałem Tessara, czekam aż się zagrzeje ;)
:mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez RadioErewan
Wegralem tez,ale gada teraz po angielsku i za diabla nie umiem na polski zmienic. :twisted:
Tez zauwazylem, ze po aktualizacji zresetowaly sie ustawienia aparatu. Po aktualizacji do 1.2 nie bylo tego. Moze to przez dodatkowe ustawienia dla is. Domyslny mam zawsze angielski, to mi nie przeszkadza.Cytat:
Zamieszczone przez lucca
mam ten sam problem, po zmianie na jezyk polski aparat wiesza sie przy probie wejscia w menu IS - w sumie to zrozumiale - trzeba czekac na aktualizacje jezyka, a moze juz jest?
Mnie też ustawił angielski.Cytat:
Zamieszczone przez lucca
Zmień w menu, ostatnie, kluczyk z dwójką i ikonka "mordy z dymkiem".
pS
Wkurzył mnie troche ten reset bo robiłem troche fotek i zrobił mi same JPGi :|
Zapomnialem ustawić ponownie :mad:
PPS
Nic mi sie nie wiesza.
Po kliknięciu przycisku IS mam na ekranie funkcję "Ogniskowa".
Jest nieaktywna z obiektywami 4/3, włączy sie dopiero po podpieciu niededykowanego szkła.
to ciekawe - mam aparat kupiony w stanach, w zwiazku z czym polski dogrywalem. Po aktualizacji firmware'a moge zmienic na dowolny jezyk fabryczny i sie nie wiesza w ogole, a na polskim sie wywala, ciekawe czy to naprawią.
Moj jest z polskiej dystrybucji.
Pewnie trzeba poczekac na aktualizacje pliku językowoego.
Oleryk pomimo tego ze juz zmienilem to dziekuje za chec pomocy.-DZIEKI.
Nawet jak w moim temacie napiszesz-Ala ma kota -to zafajeczkuje .
Ja nie mam z polskiej dystrybucji i nic sie nie wiesza,wszystko piknie chodzi,nawet pipczy chyba glosniej.
literufki :razz:
Daj spokój...Cytat:
Zamieszczone przez lucca
potwierdzenie ostrości też działa, czy tylko stabilizacja?
tylko stabilizacja, ale pomarzyć można...
TYLKO !? Aż !!
Ja jestem zaskoczony posunięciem OLKA !
Rewela, bardziej mi zależy na stabilizacji niż na potwierdzeniu :)
dobas
Dokładnie, stabilizacja przyda się bardziej. :)Cytat:
Zamieszczone przez dobas
Ja tez jestem zaskoczony. Mile :mrgreen: