http://www.fotopolis.pl/index.php?n=6818 i dobrze,że Olek nie odpuszcza likedslrów.
Wersja do druku
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=6818 i dobrze,że Olek nie odpuszcza likedslrów.
Nawet ładna bestia :)
I zdjęcia robi sam, wcześniej niż fotografujący ;)
ciekawe kiedy będzie premiera nowości w e systemie?
I czy o nich Radek coś wie
Dzisiaj o 11-tej.
dzisiaj o 11 to będzie prezentacja nowych kompaktów.. a jak coś pokażą z lusterek to nie można będzie tego pisać:)
A wracajac do SP570 i przyglądając się http://www.e-fotografija.si/template...315&z=1&page=2 to zoomowanie tylko za pomocą pierścienia na obiektywie/nareszcie/ no i jest przełącznik ręcznego ostrzenia MF/AF i ciekawe czy ten sam szeroki pierścień zoomowania na obiektywie po przełączeniu na MF służy do ręcznego ustawiania ostrości?Chyba ,że cos przeoczyłem. Po raz pierwszy w tych zoomach zastosowano przy matrycy 1:2,35/małej/ 10mpxl. Ciekawy aparat i Olek zdaje się zaiwania pełną parą. Czekam tez na nowinki E-systemu. Pozdrawiam.
Spokojnie zobaczymy jak bedą pierwsze testy , wcześniej też sobie sporo obiecywałem jak pokazano 550 czy 560 -ke i dla mnie to były spore rozczarowania pod wzgędem jakości zdjęć ba lipa totalna ! Dlatego spokojnie czekam co pokażą pierwsze testy , bo gdyby oceniać po wyglądzie to i owszem ale nie dla wyglądu kupujemy aparat ( in plus dla jest gorąca stopka ) . Jezeli jakość zdjęć bedzie taka jak w c-5060 no i cena znośna kupię .
jakość zdjęć będzie na podobnym poziomie co w poprzednich modelach. Nieco zwiększyli matrycę, ale i dodali mpx. W zamian za to masz dwa w jednym bo w aparat zastąpi ci dobrą lornetkę
Niezły ma grip. I jako drugi aparat Olympusa obsługa bezprzewodowych lamp? Zaraz po E-3
W zaawansowanych kompaktach z nowymi ficzerami olek zawsze dawał radę, model nie dość że ładnie wygląda (grip oraz obiektyw robi wrażenie) to dodatkowo wyznacza standardy którymi inni podążają w tym segmencie. Pewnie cena będzie w cenie E-500 body...
Zapowiada się ciekawie i poczekam na testy aby sobie wymienić kompakt na nowszy.
Mam tylko nadzieję że nie znikną funkcje których nie ma w lustrzankach:
- migawka elektroniczna, więc współpraca z lampą zewnętrzną z fotocelą na czasach krótszych niż 1/180 sek (super sprawa jak lampa wali pełną mocą, a aparat na czasie 1/1000sek lub krócej).
- tryb zdjęć seryjnych w odstępach czasu (poklatkowe - automatyczne wykonywanie zdjęć w zadanych odstępach czasu).
Szkoda że nadal tylko karty xD. ;)
zawsze mnie podniecały kompakty Olka...podstaw fotografowania nauczył mnie C-740...póki go nie wziąłem pod wodę :cry:
z drugiej strony jego utopienie spowodowało zakup E-1... :D
Ten ultra zoom zapowiada się ciekawie...do tej pory suportem dla mnie był FZ8 Asi ale kto wie...
Świetny wygląd, bardzo mi się podoba. Dobrze że Olympus nie stanął w miejscu.
Świetna robota, teraz tylko czekać na testy ;)
Pierwsze foty z nowego Olka:
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=6822
kurna mać ,pierwsze zdjęcie , iso 100 ,cholera szumy w ciemnych partiach zdjęcia :-( ( albo coś mam z monitorem )
Szumy na ISO 1600 .... - ja na SP-510UZ mam gorsze na ISO 400 :twisted:
No ale te sample to 3 MPix, bo do tylu były ograniczone przedprodukcyjne modele obecne na konferencji. Trzeba obejrzeć oryginał 10 Mpix z finalnej wersji, żeby cokolwiek sensownego powiedzieć.
lessie panaś może sie schować, moje SP500 wyciąga lepsze foty, ale jest wolne. Panaś robił tylko szybsza elektronikę.
Wygląda świetnie ale tak jak zibi wspomniał, ciekawe jak jest szybki?
Dokładnie jako 2go kompakt obsługuje lampy z IR - pierwszy był Olympus SP-560UZ z firmware 3.1 ;)Cytat:
Zamieszczone przez Switch
zdaje sie Yacku, że widzisz to co chcesz i albo jesteś malkontent albo "wróg" Olympusa z innego systemu i siejesz niepokój. W dyskusję na temat szumów nie wchodze, bo te mam gdzieś, dla mnie fotografia była i jest papierowa, a na papierze te szumy za przeproszeniem są "g---o" widoczne. Aparat SP570 skierowany jest dla amatorów i zapewnia im wszystko w jednym, pewnie łącznie z budzikiem, który jest w poprzedniku i jak sądzę jakość obrazowania na aż nadto oczekiwanym przez nich poziomie. Mój szef ma Sony H9, kolega siedzący obok w biurze Olka SP550 i obaj pieja z zachwytu nad swoimi modelami. Ja jestem w trakcie zakupu FL36 i teraz widząc nowe like DSLRy Olka zastanawiam sie czy w przyszłosci nie kupić sobie cos takiego jak np. SP570, może SP580? jako drugie body np. na ptaszki. Fotopolis, a zapewne i dpreview nie przepuszcza okazji aby taką nowość nie przetestować. Olek w tej materii ostatnio wytycza drogę, zobaczymy odpowiedzi Sony, Fuji, Panasonica i Canona i może kogoś jeszcze. Pozdrawiam.Cytat:
Zamieszczone przez yacek
ja wróg olympusa ??? !!!! co ty pleciesz chłopie , do dzisiaj nie mogę odżałować sprzedania C-4000 ( mógła sobie żonka go używać ) , Jestem mega zadowolony z c-5060( jakość zdjęć i WYKONANIE ) i cały czas nie widze u mnie dla niego nastepcy ( nie gadać mi o lustrach ) ,dlatego jak widzę zoom x20 i tyle maga pikseli na maleńkiej matrycy to mam juz od razu duże wątpliwości .Cytat:
Zamieszczone przez Don Pedro
O ile przypuszczalnie producentem tej matrycy jest Matsushita to pewnie będą też i nowe panasy. Skoro Fujifilm wykorzystuje w najnowszych kompaktach system stabilizacji matrycy Olka, to może w zamian podzielił się technologią odszumiania? Cena SP570 wg: http://www.popphoto.com/photonews/50...om-camera.html to 500zielonych.
A Fuji ma jakąś super technologię odszumiania? Wiem, że mają matryce o innym kształcie pikseli i stąd był niski szum w F'ach.
Redukcja szumów w Fujkach to sprawa CCD HR i także technologii zwanej Real Photo Technology i o ile dobrze pamiętam Real Photo Procesor.Cytat:
Zamieszczone przez Wesoły Miś
Matryca 2/3" ma 8,80mm długości. Czy ktoś potrafi przeliczyć te cale w tym modelu. Jaka to matryca <1:2,33"z dpreview> (w milimetrach)?
Fuje rzeczywiście najmniej chyba szumią z kompaktów a 6500 to już bije rekordy...
Zibi - Panas to wybór małżonki. SP-510 był w kręgu zainteresowań ale odpadł....Zdaje się że miał stailizacji
Ten 570 wygląda na gotowy hicior. Jeśli tylko nie będzie daleko w tyle z szybkością i jakością zdjęć. Olek daje popalić konkurencji. Dopiero co konkurencja go dogoniła z x18, a już nowy model x20 :). Na dokładkę szeroki kąt, niesamowite. Wygląd i konstrukcja solidna "like DSLR" Użytkownik ma tutaj 3 w jednym = aparat + kamera + lornetka
"Tryb zdjęcia przed zwolnieniem migawki" był już obecny w E-100RS jakieś 6 lat temu, o ile mnie pamięć nie myli. W pełnej rozdzielczości aparatu, czyli 1.3 mpix, można było zrobić kilka zdjęć zapisanych w buforze przed dociśnięciem do końca przycisku migawki.
A nowy aparat ciekawy, zwłaszcza te 26mm na szerokim końcu.
Jako 3 ;)Cytat:
Zamieszczone przez Switch
Heh dopiero co niedawno kupilem nowość na rynku (SP-560 UZ) a tu juz testy jego nastepcy. Może trzeba bylo poczekac jeszcze pare miesiecy :/. A co do "zdjęcia przed zwolnieniem migawki" to nie wiem czy to taka nowosc bo juz SP-560 był wyposażony w tą funkcję.
Pozdrawiam
Nie martw się! Co chwila pokazują się nowości więc nie da sie być na bieżąco. Jakbyś chciał czekać to trzeba by odkładać zakup co trzy-cztery miesiące na kolejne :razz:Cytat:
Zamieszczone przez Tojfi
Notabene sp-560 bardzo fajny (żona używa po mnie sp-510UZ, a ja go sobie nawet chwaliłem) ;)
A te nowe cudeńko zapowiada się na bardzo wypasiony kompakt - poczekamy aż sie w sklepach da pomacać!
Tak ale nie myslalem ze tak szybko to nastapi :) Ale to swiadczy jedynie dobrze o firmie.
PS. Nie chce ktos (z okolic Gdańska) w marcu kupić sobie 560 uz ? Odsprzedam prawie Nówke :mrgreen:
Czy ktoś wie coś na temat ewentualnych nowych hybryd ze stajni Nikona? Kiedyś oni przodowali i nagle wypadli tworząc D40 rezygnując z tej półeczki całkowicie i przedwcześnie. Podobno D40 maja nadal klepać, ale D40x już nie! W SP570 pojawił się LCD o wym. 2,7" i to jest chyba zapowiedź zastosowania takich ekraników w nowych Olkach. Np. ciekawy byłby E420 z ekranem 2,7, gripem jak w SP570 i lampka wspomagającą AF, no i nowej generacji procesor, a wszystko to w cenie przystępnej. E510/410 tanieja czyli następcy na horyzoncie. Na www.dpreview.com pokazali się konkurenci "naszej" hybrydy Fuji S100FS, S100fd Ciekawe czasy...
Canon i Nikon jakby odpuściły sobie hybrydy a postawili na lustrzanki.
Zawsze to lepiej wciągnąć klienta w system to i obiektywy dokupi i lampę i osprzęt...
Ostatnie porządne "bridże" Nikona to byly 8400/8800, od tej pory nie pokazał nic konlretnego a to już przeszło trzy lata.
Canon niby robi G9 ale Janko to testował w terenie i nie wyrażał się o nim zbyt pochlebnie.
Wojtku, G9 to jest kompakt wysoce zaawansowany, a nie bridge-most, łączacy "wszystko w jednym", Canon produkuje dość udane S5 IS w tej kategorii. :DCytat:
Zamieszczone przez Oleryk
Nie wiem, jak się to pozycjonuje ale chyba G9 można postawić wyżej od S5?
PS
Dziękuję za przetłumaczenie trudnego słówka z angielskiego.
Całe życie czlowiek się uczy...
Przed PMA Panasonic przedstawił nowości wśród których jest TZ5 o wielkości matrycy własnej produkcji jaka jest w specyfikacji SP-570 http://www.dpreview.com/news/0801/08...onictz4tz5.asp i pewnie są to te same matryce, w końcu oboje producenci są beneficjentami systemu 4/3 Chętni porównam sobie jakość obrazków z tych aparatów.
Kobitka prezentuje SP570: http://reviews.cent.com/Olympus_SP57...3798.html-31k- jakoś bała się zademonstrować wysuniętej lufy. :razz:
Mniejmy nadzieje, że bardziej się postarają niż przy sp-560 :| Powiem szczerze, że troche ta walka o jak największe przybliżenie mnie osłabia. Jakość zdjęć przy największych powiększeniach pozostawia wiele do życzenia przynajmniej w 550 i 560. Łączenie na dodatek szerokiego konta z jeszcze większym tele raczej nie wróży poprawy.