2 załącznik(ów)
Uzupełnienie zakresu ogniskowych po zgubieniu kita 14-42 m.Zuiko do OM-D E-M10
Drodzy Forumowicze,
Nieszczęście się stało, choć jest to też otwarcie nowych opcji - zgubiłem na wakacjach kitowy obiektyw m.Zuiko 14-42mm i potrzebuję Waszej pomocy w zakupach.
Została reszta z sygnaturki czyli: mZuiko 25 mm 1.8, 45 mm 1.8, 75-300mm.
Pasuje uzupełnić zakres ogniskowych i tutaj mam dylemat jaki wariant wybrać.
Opcja 1) 12-40mm PRO 2.8 i zapominam o temacie, ale pozostaje w torbie 25mm - czy będzie wtedy potrzebny? Ze względu na jasność kupiłem go jako szkło podstawowe i różnica jak dla mnie była znacząca w jasności względem kitowego szkła.
Opcja 2) pojawiło się 7-14mm PRO więc może to wystarczy do uzupełnienia zakresu?
Opcja 3) jakaś kombinacja ze stałek: 8mm 1.8, 12mm 2.0, 17 mm 1.8 (lub 2.8 pancake jako EDC - Every Day Carry)?
Zadacie pytanie - zależy co będziesz fotografował. Z mojego wątku jak widzicie, oprócz detali, zbliżeń, jest pojawiła się też architektura (budynki z zewnątrz, choć korci mnie też robienie zdjęć wewnątrz) i stąd szerszy kąt jest użyteczny (wiem, pamiętam: można składać z kilku fot na dłuższych ogniskowych). Lanszaftów jest niewiele - okazjonalnie się pojawiają.
Programem Exposure Plot przeanalizowałem katalog gdzie trzymam zdjęcia wrzucane na forum, zatem można powiedzieć, że są to już fotki po selekcji (liczba zdjęć poddanych analizie to ok. 670). Ale wyniki nie są jednoznaczne (te poniżej 14mm to z zapasowego aparatu XZ2):
Załącznik 156413
Zanim kupiłem 25mm statystki wyglądały tak:
Załącznik 156415
Może jeszcze dopiszę, że zagubienie obiektywu zapewne miało miejsce podczas zmiany kita na inny. Mogłem kita nie odłożyć do torby, a gdzieś na zewnątrz, co skłania do zaprzestania żonglowania obiektywami lub pamiętania o tym gdzie co kładę :)
Jakbyście zatem postąpili na moim miejscu? Każda odpowiedź mile widziana.