Najlepszą metodą nauki jest wysłuchać ludzi mających wiedzę i chęć do jej dzielenia się z adeptami fotografii czy innej pasji, więc czas wyjść z cienia .
1
Wersja do druku
Ładne światło zachodzącego słońca, ale kadr na nie. Bela zajmuje pół zdjęcia, druga ucięta i nic poza tym.
Czy to jest oryginalny jpg z aparatu, czy obróbka z RAW-a ? - coś mi brakuje, jakby mikrokontrastu.
Kraniki bardzo, bardzo :)
kadr ucięty z góry oraz lewej i bardzo ciemno....ale ale... zachowuje klimat zmrożenia ; ) patrząc na Twój wątek widzę że tak o 1-2EV masz wszystko poza kotem za ciemno ; )
Dzięki za opinie, widzę ,że muszę skalibrować monitory , nie mówiąc już o jakiejś obróbce RAW, co jest dla mnie kompletną nowością. Dzieło B.Petersona o ekspozycji jest właśnie przerabiany .
Na pierwszym zdjęciu dałeś korektę -0,7 EV W dodatku ręcznie ustawiłeś punktowy pomiar światła i balans bieli na "dobra pogoda". zdjęcie ewidentnie jest za ciemne.
Skoro mierzyłeś punktowo, to korekta w dół chyba niepotrzebna?
jeżeli robisz w RAW (ORF), to spokojnie zostaw automatyczny balans bieli, a jeśli nie będzie ci pasował, zmienisz już w programie.
Zdjęcie z kranami - pomysł bardzo fajny, ale dlaczego fluorescencyjny balans bieli.?
Lekko przymykaj kita, światła było dosyć a na 6,3 będzie ostrzejszy.
Podobają mi się pomysły na kadr.
Pozwoliłem sobie pobawić sie chwilę tym stogiem.
Może tak? pierwszy to Twoja wersja, druga moja
Koriolan prześledziłem cały Twój wątek "Moje zdjęcia" i progres jest widoczny, mam nadzieję, że też będę celował w progres , a nie regres ;)
Życzę Ci szczerze, by tempo Twojego progresu było szybsze niż moje :)
cześć, ze zdjęć jakie dotychczas zamieściłeś najbardziej podobają się kraniki :) - kompozycyjnie fajnie pokazane (gdzie je robiłeś - tak z ciekawości pytam? )
poza tym co koledzy juz napisali - zwracaj większą uwagę na kompozycję - niektóre cięcia (snop i kot) są IMO nieprzemyślane
powodzenia :)
Miejsce to obiekt strategiczny z branży energetycznej ;) Dobra kompozycja to trudna sparaw jeszcze jak dla mnie , czasami wydaje mi się, że zawarłem w ujęciu to Coś co odbierałem zmysłem wzroku, a tu na fotografii jest martwota .
za ciasno jak dla mnie
Dla mnie jescze zbyt HDR-owo, ale w sumie fajne :)
Mam pytanie dlaczego jak daje na face...to jakość jest taka jak na komputerze, natomiast dając z fotosika na forum jest mniej ostre?
tak jest - na forum wstawiaj przez serwer forumowy :)
przynajmniej zdjęcia nie znikną za jakiś czas :) (chyba :roll: )
Próba wstawienia zdjęcia po przez forum .Załącznik 156873
Ładnie zagmatwane liny. Podoba mi się :)
Na nocnej zmianie ,też latam z aparatem, koledzy się dziwią co ja fotografuję, przecież zdjęcia robi się rodzinie , a nie śrubom i innym nieożywionym przedmiotom.
7. Tacy zakręceni .
Załącznik 157127
Właśnie zainstalowałem wersję testową LR i dużo nauki, jednak tak starałem się działać suwakami by oddać klimat panujący na hali i ta wersja jest dużo bliższa temu.
Tło raczej nie ciekawe, dlatego starałem się je zamglić. Z obiektywem to jest niezła zabawa, pierwszy raz mam coś bez zooma , a i łapanie ostrości tam gdzie trzeba to też narazie loteria. Czytam, pstrykam, obrabiam,wkurzam się , że do panowania nad tym co chcę ,a co mam na fotografiach jest jeszcze tak daleko.
Oświetlenie hali i otoczenie , gdzie dominuje kolor mocno zielony daje taki WB, w nocy tak klimatycznie horrorowato jest ;)
Betonowe matrioszki
9.
Załącznik 157241
Po powrocie z krótkiego urlopu zamieszczam coś w B&W
10.
Załącznik 158601
10 podoba mi się. Woda i przestrzen jaka tworzy a na drugiej stronie czlowieczek ☺ Ladnie :)
Fajnie ,że się podoba .
Bieszczadzki grzybek.
11.
Załącznik 158671
10 fajne jest
Gdzieś na krajowym "dzikim zachodzie". Uwielbiam tam przesiadywać godzinami.
12.
Załącznik 158824