Witam. W tym temacie bede zamieszczal swoje osiagniecia. Prosze o komentarze i konstruktywna krytyke.
Od razu sorry za kropelki na szybie, ale strasznie zacinalo.
Wersja do druku
Witam. W tym temacie bede zamieszczal swoje osiagniecia. Prosze o komentarze i konstruktywna krytyke.
Od razu sorry za kropelki na szybie, ale strasznie zacinalo.
niezle :-))) te kropelki to na szybie czy na filtrze :P
Szyba. A piorun jakies 600 meterkow ode mnie. Bo nie minelo 2 sek, a tu nagle ŁUBUDU,
Swietnie zlapane.Bardzo mi sie podoba.Szkoda ze na moim aparacie ciezko cokolwiek jest uchwycic;/
Kurde nie zauwazylem ze nie zalogowany bylem.TO pisalem ja DrMaksiu ;-))))Cytat:
Zamieszczone przez Anonymous
super fotka, a te kropelki dodaja klimatu
1 sekunda to 1km, wynika z predkosci rozchodzenia sie dzwieku, prekosc swiatla mozna uznac w tym wypadku za na tle duza ze nie wplywa na czas miedzy błyskiem a dzwiekiem.Cytat:
Zamieszczone przez vodnik
Oponowalbym, 1 sek = 330m, bo predkosc dzwieku w powietrzu to 330m/s. Wiec jezeli grzmot po blysku pojawil sie jakies 2 sek piorun uderzyl okolo 660m ode mnie.Cytat:
Zamieszczone przez miro
zdradz mi jak zrobles to foto?? Stałeś z migawka wcisnieta do połowy i czekałeś??
Nie. Ustawilem aparat w tryb MANUAL, przyslona 5.6 bodajze, czas 10s, wyzwalanie z pilota i strzelalem jedna fotke po drugiej ze statywu oczywiscie. Na 16 strzelonych blyskawice trafilem na dwoch ale ta byla bardziej efektowna
Ale super.......juz nie wspomnę, że mnie to by pewnie ten pilocik z ręki wypadł jakby tak huknęło po 2 sek od błysku. Super. Rozumiem, że to tegoroczna burza :)
EXTRA FOTKA ! Swietnie zlapane !
@ Ewci@ masz racje, zdjecie z tego sezonu burzowego. A na szczescie nie trzeba bylo trzymac wcisnietego buttona na pilocie bo to nie tryb BULB. :)
P.S. moze troche Off Topic ale mam nadzieje ze po zmianie sprzetu na D70 nie opuscisz naszego forum i nadal bedziesz nas zaskakiwac swoimi doswiadczeniami oraz bedziesz podnosic nasza poprzeczke pokazujac swietne fotki.
Nie zamierzam opuszczać tego forum tym bardziej, że zostaję w rodzinie Olków gdyż moi rodzice jeszcze mają C- 750, i teraz właśnie chcę od nich pożyczyć bo żyć nie moge bez aparatu :lol: a na D70 jeszcze troszkę muszę poczekać
Czas pokazac cos innego. Oto kilka kwiatuszkow.
Zapraszam do komentowania.
Jako że "znam" vodnika z widzenia mam nadzieje że się nie obrazi jak ja też dorzuce kwiatuszka od siebie ;)
Fajny efekt uzyskałeś na 1 zdjęciu, na pierwszy rzut oka wygląda jakbyś sephie dał.
Pozdr.
@nova nie mam nic przeciwko dodawaniu swoich fotek, byle w aktualnym temacie prezentacji :) Fotka krokusa byla jedynie kadrowana oraz ramka, zadnych filtrow. Fotka zrobiona pod koniec kwietnia w slowackich Tatrach, gdzie dopiero snieg stopnial i krokusy "wylazly" na slonce, wiec trawa nie miala czasu na nabranie koloru.
P.S. zapomnialem dodac, ze fotka mi sie podoba :) Super ostrosc, dobra glebia oraz zywe kolory.
Widze ze temat kwiatow nie przypadl Wam do gustu. W takim razie zapraszam na maly reportaz.
Witam. Wczoraj w Krakowie zorganizowany został przez jeden z hipermarketów dzień dziecka z przypakowanymi kolesiami (i jedną koleżanką). Oto kilka zdjęć z tej imprezki:
1. MC Bielenijnik.
2. Długo oczekiwany Mistrz Świata.
3. Który z czterech panów spróbuje dorównać mistrzowi ?
4. "Może ja, Może ja" ?
5. Niestety, żeden z panów nie dorównał tak pięknemu siłaczowi (Aneta Florczyk).
Dodam, że w każdej ręce to ciężar 80 kg, a zwyciężczyni waży zaledwie 75kg.
6. Tak, jestem z siebie dumna... Niech inni myślą co chcą...
7. Ja wam pokażę jak nosić zakupy...(2 x 140kg)
8. Szukam chętnych do zmiany koła w mojej S-klasie...(jedyne 340kg)
9. W końcu coś dla młodszych, przecież to dzień dziecka...
Jak widać dla najmłodszych nie było aż tak wiele atrakcji. Cała impreza odbywała się w bardzo miłej atmosferze...
10.
11.
Zapraszam do opiniowania i komentowania.
ta ostania fotka mi sie najbardziej podoba... oczywiscie mowie o chmurach :lol: :lol: :lol: (a swoja droga to bez polara ladnie chumurki ci wyszly)
zdjęcia bardzo ładne ;)
A 6 zdjęcie to bym inaczej skomentował "Mato boska ona nie ma majteczek" :P - dotyczy tego pana w białej podkoszulce :P
IMHO niech ktoś zdradzi bardzo początkującemu jak zrobić takie zdjęcia ;) chodzi o ustawinie aparatu , zastosowane filtry itp.
@Jeronimo warunki byly dosc polowe, oraz fakt ze koles na ktorym siedzi ta laska mial w barach ze 2 razy tyle co ja, nie chcialem sie mu narazac i poprawnie ustawiac aparat, wiec fotka z przyczajki. Wyszly bardzo ciemne twarze oraz inne czesci ciala. Fotka poprawiana w PS (suwaki Highlights/Shadows).
@maly Fotki byly robione w trybie Aperture Priority z mala liczba przeslonowa, gdyz prawie wszystkie byly robione z dlugim zoomem, co wymuszalo uzycie krotkich czasow naswietlania. Jedynu filtr jaki mam to na razie UV Kinga - jako ochraniacz. Moze z innym stufem byloby lepiej.
Widze, ze reportaz juz ogladniety. Pora na cos nowego.
NOC.
1. Wschod ksiezyca ???
2. Replika krakowskich Sukiennic, zbydowana z 60 tys. butelek po wodzie ognistej.
3.
4.
Zapraszam do komentarzy i ocen.
a co to wogle jest za budowla?
To jest replika Krakowskich Sukiennic.
Doloze jeszcze fotke przejscia Wenus przez tarcze Slonca. Jedna z kilku. Wielkosc 1:1 jedynie kadrowana. Godz. 10:23, szklo filtrujace z obserwatorium jako filtr.
.
Moge przeslac oryginal, jakby ktos probowal zarzucic plagiat.
:lol: :lol: :lol: jakis dead pixel sie tam wkradl :P
Hehe, DEAD PIXEL o srednicy 12,100 km : :lol:
heheheCytat:
Zamieszczone przez vodnik
Vodnik - pierwsza fotka nocna powala na kolana........po prostu jest fantastyczna, co do Venus - super chociaz na zdjeciu zobacze bo na zywo nie da rady dzis mamy non stop burze , wichury i hektolitry deszczu na balkonie, co do kwiatuszkow - piekne naprawde..... fotoreportaz - super, no i widac , ze Oly radzi sobie z AF w czasie reportazu - chyba , ze bylo MF :wink: :lol:
Generalnie rob dalej fotki a ja z mila checia bede sobie je ogladac 8)
No no fotki full wypas :D Podobaja mi sie bardzo :> Pozdrawiam
@Ewci@ burze tez maja swoj urok :)
Ehhh cos forumowicze nie garna sie do komentowania fotografii. Mam nadzieje ze nie nie zmieni sie ten watek monolog.
Wczorajszy dzien byl w calej Polsce burzowy, wiec temat powrocil:
1.
2.
3. Chyba najlepsza z serii.
Czesc,
Fotki blyskawic super sa dla mnie. Moze napisalbys pare slow (wiecej jak trzy :-) ) jak je robiles i z jakimi parametrami.
Faktycznie trzecia fotka najlepiej i mnie sie podoba. Szkoda tylko, ze piorun z drugiej nie jest na trzeciaj - byloby jeszcze lepiej.
Wow ... vodnik znowu super blyskawice :) Masz farta do nich :) Ja nigdy nie mogle ich zlapac :) Pozdrawiam
Znowu padam na kolana. Ależ fotki. Ja na razie walczę z ostroscia samochodów jadących przez kałuże......ciężko ale z postępami , a burza to jakaś czarna magia. :)
@krzwoj zasada prosta. Jezeli jest to pozny wieczor (czyt. ciemno) to najpierw ustawiam aparat i strzelam kilka fotek aby poprawnie skadrowac. Nastepnie ustawiam aparat w manual, przyslona 5.6 (najlepiej ostrzy na nieskonczonosc. Manual Focus na nieskonczonosc. czas to zalezy od tego czy po zrobieniu fotek probnych widac cos czy nie. Zazwyczaj wystarcza juz 8-10s. Dodatkowo NoiseReduction i strzelam fotki jedna po drugiej az na ktorejs zlapie blyskawice. Musze sie jeszcze pobawic z WhiteBalance i zobacze jakie to przynosi efekty.
Ehh, dawno nic nie prezentowalem, wiec w chwili odpoczynku nowe foto:
A mowia "pieskie zycie"...
1.
2.
3.
4.
5.
Na koniec weselszy akcent. Ten szkrab znalazl juz swojego nowego przyjaciela.
6.
Bardzo ciekawe reportaże, bardzo ciekawe zdjęcia, proszę o kolejne :)
Super reportaz , fajne zdjecia :)
Witam. Po dlugim czasie nieobecnosci moich fotografii na forum, chcialbym Wam zaprezentowac zabawy ze swiatlem i szklem - bardzo wiernym materialem do fotografii.
1.
2.
3.
4.
Sami wiecie co robic - komentowac i nie szczedzic krytyki.
Tak z ciekawości zapytam: zdjęcia podrasowywane w programie graficznym, czy też kwestia ustawień przesłony, czasu itd. ?
No Vodnik chyle czola. Fajny pomysl, super wykonanie. Rewelka jak dla mnie :)