Więc czas pokazać coś publicznie oraz wysłuchać obiektywnych wypowiedzi i krytyki :D
Na początek kilka starszych fotek z C1400L (matryca 1,4megapixela) a w późniejszym czasie coś z e510.
Wersja do druku
Więc czas pokazać coś publicznie oraz wysłuchać obiektywnych wypowiedzi i krytyki :D
Na początek kilka starszych fotek z C1400L (matryca 1,4megapixela) a w późniejszym czasie coś z e510.
Pierwszy kadr całkiem przyjemny chociaż wszystkie małe i mydlane .
Dzisiaj takie fotki robi się komórką, np mój SE K800i daje nie gorsze obrazki ;)
Czekamy na te z E-510 :)
Pierwszy z kadrów mnie nie zachwycił, ot zaśnieżona droga.
Gdyby chciaż nie było tych drutów i słupów. Poza tym flary od lampy z prawej nie dodają uroku fotografii.
Drugi kadr całkiem przyjemny, dzieciak wesoly, kolorki pastelowe...
Na przyszłość, zwracaj większą uwagę na tło. Dieciak kuca w takim miejscu, że znajdujący się za nim słup "wyrasta" mu z ramienia i psuje odbiór całości.
Widać potencjał. 3cie z pierwszej serii bardzo dobry kadr! No i z 510 z LiveView też nie będziesz musiał się cały za głęboko w trawie nurzać.
Fotki nie sa mistrzostwem swiata ale tez nie sa tragiczne idziesz w dobra stronę, mysle ba nawet jestem pewien na 1000% ze wyrosnie z ciebie dobry fotograf, ale wiele pracy cie to czeka :)
Masz dobry nick, który jednak nie przystaje do takich zdjęć :/
i nie kadruj pół na półCytat:
Zamieszczone przez Oleryk
Malutką dynamikę miały stare kompakty...
3.jpg owszem, reszta - sie powstrzymam :twisted:
Numeruj zdjęcia.
rajd - brakuje dynamiki.
kwiatek - sam sobie oceniłeś ;)
za grizzem - było by dobre gdyby nie zamrożone - niższy czas 1/20-1/50 i zabawę w panning proponuje
Z ostrościa lepiej ale troszku brakuje światła.
Ociąlbym też tak po 10-15% kadru z lewej i u dołu.
to ostatnie wydaje się być lekko poruszone
zdjęcia z córeczką głównie z uwagi na modelkę są przyjemne i sympatyczne a z zamieszczonych uwagę zwróciły 7- gdzie już dynamika jazdy została ukazana z tym, że widoczna jest nieostrość auta szczególnie w dolnych partiach, natomiast 9 udany przykład na rozmycie tła otaczającego kolczatą główkę ostu co ładnie wygląda i jeszcze pozbyłbym się gałązki w prawym dolnym rogu.
W 7 te nieostrości spowodowane są zaroślami przez które robiłem fotkę. Dzięki także za zwrócenie uwagi na tą gałązkę w 9 która faktycznie razi straszliwie.
pozdr
raczej pięcio- ptyk :mrgreen:
CHyba pentatyk ;;p
za szeroko i za centralnie
edit: pentaptyk oczywiście miało być :)
pentaptyk ? :roll: ;) :mrgreen:
może bw?
A wiesz że nie pomyślałem o BW :oops: . Spróbuje, zobaczymy co z tego mi wyjdzie :DCytat:
Zamieszczone przez radlakos
pozwoliłem sobie troszkę fotkę pojechac HDR bo ciemnawa mi się wydawała :) - jakby coś nie pasowało zaraz usunę.Cytat:
Zamieszczone przez magnum
Nie ma problemu - zawsze jestem otwarty na propozycje itp. Mam na razie tylko 12 calową matrycę w starym dellu i cieżko mi ocenić efekty wywołania rawa, wyostrzenia fotek itp. Jasna też mi sie podoba (sam kombinowałem przy wywolaniu) ale stwierdziłem ze chcialem pokazać to dzisiejsze poźne popoludnie z zachmurzonym niebem i wyraźnymi cieniami. Właśnie to mi sie podoba w rawie że można trochę pokombinować ;)
kąpiel szpaka całkiem przyjemna relacja lecz z uwagi na znaczną szerokość kadru nie porywa, 12- oddanie pogody udane lecz czy w relacji z torowiskiem stanowi to spójny temat nie jestem przekonany i raczej sceptycznie do tego kadru podchodzę. W przetworzeniu przez Dziekana zdjęcie jest bardziej wyraziste jeżeli chodzi o techniczne aspekty torowiska i stanowi swojego rodzaju dokument ale z kolei zgrabnie pokazuje możliwości HDR. Pozdrawiam.
Dzięki za komentarz. Akturat torowisko miało podkreślić perspektywe nieba z chmurami (wydłużyć ją) tak jak na innych tego typu zdjęciach jest pokazana np. dorga czy scieżka w polach. Byc może źle to pokazalem i inaczej odbieram swoje zdjęcie niż inni.
Pozdrawiam
Córcia bardzo sympatyczna, chociaż dałbym ją na środek kadru. Szkoda, że ptaszki takie ciemne. Może da się jeszcze uratować?
Kurde faktcznie sa takie ciemne? :cry: wywołane z rawa tak że nie ma problemu z rozjaśnieniem ale niech ktoś mi jeszcze potwierdzi ze faktycznie jest ciemno bo u mnie na lapku jest ok. :roll:
Sprawdziłem na dwóch monitorach. Ptak z lewej jest widoczny, aczkolwiek ten z prawej zlewa się z gałęziami.
Jeśli zdjęcie w rawie to wystarczy trochę pobawić się z suwakami i będzie dobrze.
Pozdrawiam
Szpaczki sympatyczne w wyrazie z tym, że ptaszek po prawej jest wyraźnie nie ostry a ten po lewej mniej kłuje w oczy nieostrością lecz też mu brakuje. Portrecik córeczki bardzo wesoły, podkreśla strojem radość życia. Pozdrawiam.
Szpaki faktycznie, niezbyt ostre, zwłaszcza ten z prawej. Może lewego dałoby sie jeszcze lekko wyostrzyc programowo?
Przy tym wyszła niezla aberracja na krawędziack gałązek i pnia.
A gdyby tak wyciąc, wykadrować tylko lewego szpaka z budką?
Portret coreczki bardzo mily i naturalny, zsuunięta lekko na oczy czapeczka dodaje Jej figlarnego uroku a miękiee, neutralne tło nie rozprasza patrzącego.
Dziękuje za porady i komentarze.
Próbowałem cos jeszcze z tego zdjecia wyciągnąc ale kiepsko to widze :oops: . Do tych szpaków strzelałem z 8-10m i to jest tylko wycinek kadru. Faktycznie aberracja jest duża na tym obiektywie (chinon 200mm) przy pełnej dziurze f3.5 focąc pod światło, zdjęcie córci tym samym obiektywem i mysle ze jest całkiem ok. Nie wiem czy to przypadłość wszystkich starszych teleobiektywów na m42. Ma ktoś sonarka 200mm? jak z aberracją przy takim cacku?
13a
A jak z jasnoscią, sprawdzałem na dwoch lapkach i wygladało ok.
Całkiem przyjemny kadr, troche wyłazi aberracja ale to normalne.
PS
Czy mógłbys wrzucać fotki z exif'em?
Oczywiście, jesli nie masz nic przeciwko temu.
Dzięki Wojtku. Postaram się, muszę sprawdzić czy rawtherapee i gimp mi zachowują exif a jak nie to będę doklejał.
fotka nr15 czas 1/250s,obiektyw m42 chinon 200mm, f=5.6 lub 8 nie pamietam dokładnie. W przyszłości postaram się doklejać exif do fotki.