Dziś przeczytałem taką ciekawostkę, że we wrześniu 2016 mają pojawić się nowe szkła ze światłem 1.0
http://www.lens-rumors.com/three-new...unced-in-2016/
Mają pojawić się stałki 12mm F/1.0, 25mm F/1.0 i 50mm F/1.0
Wersja do druku
Dziś przeczytałem taką ciekawostkę, że we wrześniu 2016 mają pojawić się nowe szkła ze światłem 1.0
http://www.lens-rumors.com/three-new...unced-in-2016/
Mają pojawić się stałki 12mm F/1.0, 25mm F/1.0 i 50mm F/1.0
"There plan is to “steal” customers from Nikon & Canon (D4 + EOS 5) with highprime lenses + freehand hi-resolution modus"
Ambitny plan. Dla ułatwienia dodam, że w Canonie najbliższy odpowiednik 25/1,0 kosztuje 499zł. Jakoś z trudem sobie wyobrażam taką kombinację ceny i jakości Olka, żeby nastąpiła masowa ucieczka kanonierów :)
Ja chcę:!:
Chcę tę 25'kę :mrgreen:
W jakiejś kolejce można się już ustawić ? :lol:
ps. już kiedyś była plotka o tych obiektywach...
Jak będzie nazywała się PRO i kosztowała ~4000 zł to ja podziękuję.
Podejrzewam, że to tylko plotka.
Choć fajnie byłoby zobaczyć szkło f1.0 z AF :)
Tak, ale olkowego 50/1 nie podepniesz do Canona, a 25/1 da na Olku taki obrazek jak 50/2 na Canonie, czyli nawet lekko przymknięty 50/1,8 ;) Oczywiście są ludzie którzy nie wierzą w przeliczanie jasności, ale oni też nie przejdą z Nikona i Canona do Olka, bo oni już są w Olku :)
Ja również uważam F1 za chybiony pomysł. Inne dziury w szkłach zapełnić, to wydaje się być lepszym rozwiązaniem.
Naleśnik szeroki kąt o jakości 20/1.7, długie makro o jakości minimum mZD60, 500/4PRO, 12-60-200/4 o jakości pomiędzy PRO a budżetowcem czy budżetowe 300-500/4-5.6.
F1 w m43 "zabrał" Vojtek, nie sądzę by właściciele D4 czy 5D - masowo, nawet w skali m43 - pozbywali się tego systemu. Zazwyczaj dokupują m43, na okres "po godzinach pracy".
Moim zdaniem oliwy do ognia dolewa jeszcze układ sił wideo w m43. Poza tym jeśli tak dbają o tych pro, to gdzie jest opcja zapisu rawów do .dng...
A jakes ty to policzyl?
Czyli jak wezme aparat, ustawie na f30mm i przyslone F14 i w telefonie 4.8mm, przyslona f2.2 to na tym samym ISO bede mial ten sam czas - zgadza sie?
Nie, nie. ISO też przeliczasz :-)
Gdzieś na youtube był nawet filmik w którym gościu to wyjaśniał - przyznaję że mnie raczej nie przekonał.
O, znalazłem: https://www.youtube.com/watch?v=DtDotqLx6nA
Sorry boss, ale nie pytam ani o GO, ani o katy widzenia. Zreszta juz sie zgubilem po ktorejs edycji twojego posta :D
No to jakie powinno byc ISO na pelnej klatce, jesli na telefonie bedzie 100?
telefon matryca 10mm aparat matryca 31mm f2.2 f14 F4.8mm F30mm ISO100 T - 1s T- 1s
Mozecie uzupelnic ISO dla FF dla dowolnego czasu (takiego samego dla obu matryc)?
Kurde... no o to pytam - jakie skrocenie czasow? Wstaw brakujaca liczbe.
Jak chcesz mozesz zmienic ISO na T - czas:
telefon matryca 10mm aparat matryca 31mm f2.2 f14 F4.8mm F30mm ISO100 ISO100 T - 1s T-????
Ja tego nie rozumiem, dlatego sie dopytuje - oswieci mnie ktos?
Z kalkulatora wychodzi różnica 5 2/3 działki. Czas wydłużasz 5 krotnie(znaczy o 5 działek(i wychodzi 50sekund) a iso to bodajże coś około 3200.
Niech się pojawią najpierw stałki z światłem 1.4 w przystępnych cenach. Taki przykładowo panas 20/1.7 ma ogromne soczewki (średnica) ? czy raczej bardzo małe. Jaki problem dla matrycy 4/3 zrobić w stałce (do 50mm) światło 1.4. Ile to ? z 30 lat temu (czy więcej) robiono stałoogniskowe obiektywy z światłem 1.4 i to dla pełnej klatki. Także, żadna rewelacja ten link.
No nie doczekam sie odpowiedzi....
Ja rozumiem to tak.
Myslac zyczeniowo, Olympus wypusci 12mm f1.
Ogniskowa tego obiektywu w ff to 24mm,
Glebia ostrosci bedzie podobna do 24mm f2
Ale czas naswietlania potrzebny do wykonania zdjecia z ta sama ekspozycja
w Olku bedzie wynikal z przeslony f1, a w ff z f2, wiec Olek bedzie dawal krotszy czas.
A ja zastanawiam się jakie będą ceny takich szkieł, jeśli Olek 12 2.0 kosztuje oficjalnie 3700 pln, to ze światłem 1 ....
Cena będzie bardzo pro, strach pomyśleć o wielkości takiego szkła;)
Eksperyment zwany B&H
24L II = $1560
12/F1 =
1. musi być konkurencyjna, cokolwiek to znaczy według strategów Oly.
2. konkurencyjny jest obrazek i może rozmiar i może waga więc cena taka sama lub wyższa.
---------- Post dodany o 12:44 ---------- Poprzedni post był o 12:42 ----------
Yyy, tzn. ja już kiedyś bawiłem się baby 200/2VR nazywa się to Nikkor 14-24/2.8. Vojtek czy (cięższy - T.95) SMagic przy tym będą wyglądać jak systemowe naleśniki. :)
---------- Post dodany o 12:48 ---------- Poprzedni post był o 12:44 ----------
Nie żartuj, apz. Wtedy o konkurencyjności mowy być nie może. Muszą to być szkła typu "o la la; la boli la boli", konkretnie mam na myśli, że słupki rozdzielczości na brzegu nie mogą być na drugim biegunie - jak u Vojtka, w stosunku do tych z centrum.
Inaczej ta zabawa nie ma sensu przy mZD12/2, 12-40 czy Vojtkach właśnie.
Nie chcę tu pisać za mocno bo mnie zlinczujecie, ale:
- rawy z 40-150 PRO kiedyś ściągnąłem z amerykańskiej stronki i otworzyłem w ztcp w RT; nie szukając znalazłem kolorowe obwódki.
- twój raw 12-60 w wątku róbta z tym co chceta ma też obwódki, ale mniejsze (w innym odcieniu, btw) i musiałem klikać w powiększenie by je zobaczyć.
Innymi słowy: to se ne vrati, niestety. Te szkła są zapowiadane przez plotkarza (FT3) na przyszły rok razem z puszką, który "zmieni jakość zdjęć" wg Oly, czyli oprócz oczywistych oczywistości ta puszka będzie mieć potęzny (w skali Oly) proces obrazu, który przy okazji, nawet na 24 MPx posprząta pięknie obwódki dla bezpieczeństwa, do poziomu/szerokości powiedzmy 1 piksela.
Ciekawi mnie (a co!) kto rzeczywiście projektuje te szkiełka.
Z tego co piszesz to na pewno nie KOWA. A moda na programowe sprzątanie artefaktów w systemie wygląda jak epidemia.
W stałkach postawiłbym dolara przeciwko muszelkom, że jest to Sigma. W zoomach nie wiem, ale wiem, że mZD 12-40 nie jest optycznej jakości ZD 12-60 niestety.... niestety z powodu szybkości autofokusa i zakresu...
A w środku mZD 12-50 i mZD 60 czy mZD 12/2 wciśnięto całkiem sprawny układ AF, Myślę, że nie w wielkości tych elementów jest problem, w końcu te same Voitki kryją wielkośc APSC. Raczej ilość niezbędnego znakomitego szkła specjalnego i zestawy klejone, jak sądże, specjalnych soczewek będą decydowały o wielkości, ciężarze i jakości tej jasnej optyki.