-
Fotografia jaskiniowa
Witajcie,
moja obecność na forum zaczęła się od pytania o to, czy E-1 będzie się nadawał do fotografowania w jaskiniach. Odpowiedź była krótka i zdecydowana :) Moja reakcja na nią też, w związku z czym mogę teraz pokazać garść zdjęć wykonanych w jaskiniach w Rumunii, we wrześniu tego roku. Wszystkie zdjęcia zrobione Olympusem E-1 z obiektywem 14-45. Będę wdzięczny za komentarze.
1. Korytarz w Ghetarul Barsa
2. Studnia z wodospadem w Ghetarul Barsa
3. I studnia bez wodospadu w Ghetarul Barsa
4. Cetatile Radesei, sala wejściowa
5. Cetatile Radesei, korytarz
6. Pestera Pepi, pokonywanie wody
7. Pestera Pepi, rura
8. Pestera Zapodie, lodowa kaskada
9. Pestera Zapodie, biała draperia
10. Pestera Zapodie, stalagmity i pola ryżowe
11. Pestera Zapodie, półprzezroczyste stalagmity
Więcej zdjęć z wyjazdu na mojej stronie
-
Pierwsze jest znakomite IMO
-
Sądzę, że często brakuje delikatnego doświetlenia pierwszego planu.
Może warto było by mieć jakąś małą błyskawkę na kablu i doświetlć delikatnie pierwszy plan ?
pzdr
dbs
-
Mi najbardziej 3.
Tak mnie zastanawia.. w jaskiniach jest ciemno. Na jakim iso robiłeś? Dziadek dał radę z af, szumami itd?
-
Bardzo podoba mi się zdjęcie nr 1.
Ten korytarz, czy to naturalna formacja?
Jeśli tak, to czym spowodowane zostało wypłukanie akurat takiego ksztaltu?
-
Mnie też najbardziej podoba się zdjęcie pierwsze, ujęcie jak z filmu science-fiction
-
boskie fotki, chciałoby się tam być , 1-nka, 7-mka świetne!
-
Z przyjemnością obejrzałem,znakomite fotki. To wielka umiejętność w tak trudnych warunkach uzyskać tak znakomite efekty.
-
-
Przede wszystkim bardzo dziękuję za komentarze!
Ad dobas:
W tej serii zdjęć miałem dwie zdalnie odpalane lampy, jedna była z przodu modela, druga z tyłu, część ujęć była powtarzana w wersji z przednim światłem i bez niego - jakoś tak te zdjęcia bez przedniego światła podobają mi się bardziej, są bardziej dramatyczne. Ale to może być kwestia mojego gustu. często ludzie którym pokazuję różne zdjęcia stwierdzają, że oświetlenie jest na nich "demoniczne".
Ad PrzemQ_09:
Zwykle ISO 200, ale trzeba zdjęcia odszumiać, bo w cieniach jest za dużo barwnego szumu. Natomiast AF daje radę, bo mam na kasku dwie latarki: jedną do normalnego poruszania się i punktowy reflektor, który włączam tylko do zdjęć i w ten sposób mam "wspomaganie autofokusa" na większe odległości. Bez tego, a nawet niekiedy pomimo tego, jest ciężko.
Ad Oleryk:
Ten korytarz to naturalna formacja. Ale trudno mi powiedzieć, dlaczego akurat taki kształt, nie chcę się wymądrzać. Albo zmieniły się warunki hydrologiczne w czasie, gdy wymywane było to poszerzenie, albo w tym miejscu skała była bardziej podatna na rozpuszczanie.