Doszedłem do wniosku, że pasowało by posłuchać waszych rad i opinii.
Zapraszam.
ps. można grzebać do woli ;)
Na początek coś z bliska.
Załącznik 138897
Wersja do druku
Doszedłem do wniosku, że pasowało by posłuchać waszych rad i opinii.
Zapraszam.
ps. można grzebać do woli ;)
Na początek coś z bliska.
Załącznik 138897
nie wiem co skopałeś więc nie wiem czy mogę napisać że podoba mi się ten kadr.
Po wieloletniej zabawie zauważyłem, że kolor żółty i czerwony bardzo łatwo łapią przepał.
Na początek uwaga dotycząca nazwy wątku. Obecnie sugeruje ona, że należy się doszukiwać wad w zdjęciach, które w nim pokażesz. Mówiąc inaczej, nastawia negatywnie. A chyba nie o to Ci chodzi? Jeśli jest to wątek, w którym chcesz pokazać zdjęcia i usłyszeć opinie, nadaj mu odpowiedniejszą, bardziej pozytywnie nastrajającą nazwę. Nie pozwalaj ludziom z góry zakładać, że z pewnością coś skopałeś :)
Odnośnie zdjęcia, motyw fajny, choć niewątpliwie nie rzadki. Pobawiłbym się kadrowaniem, tak żeby nie umieszczać żółtych pręcików w samym środku. Może udałoby się stworzyć ciekawy graficznie obraz zmieniając delikatnie punkt widzenia tak, aby pręciki znalazły się bliżej lewego dolnego mocnego punktu. Zawijas z płatków, w którym się znajdują tworzy ciekawy wzór, mógłby zamknąć kadr z lewej, natomiast z prawej pewnie dałoby się wyczarować trochę ciekawy linii poza ostrością. Pobaw się tym trochę.
Dzięki Jan_S, miło usłyszeć w pierwszej opinii ;)
---------- Post dodany o 16:53 ---------- Poprzedni post był o 16:50 ----------
Zgadzam się z Tobą, przepały w kolorach łatwo zlapać i ciężko się ich ustrzec. Starałem się troszke je przygasić w HSLu, jednak całkowicie nie udało mi się ich pozbyć.
---------- Post dodany o 17:02 ---------- Poprzedni post był o 16:53 ----------
Dzięki Eddie za uwagę na temat tytułu. Celowo taki tytuł dałem ponieważ chcę właśnie wady i błędy zobaczyć i w rezultacie je poprawić przy nastepnych kadrach. Można spokojnie po moich zdjęciach "jechać" ile wlezie. Mam wiele dystansu do siebie i moich zdjęć. Nie krępować się ;)
Co do innego kadrowania, wieczorem przekadruję i wrzucę do porównania ;)
Przekadrowane
Załącznik 138910
Pokarze Ci grzebnieta wersje i opisze co MOIM ZDANIEM nie tak do konca dobrze zrobiles.
Czerwien w Twojej wersji "swieci" wraz z zoltym.Ja w swojej dodalem do czerwieni czarnego koloru.Do zoltego dodalem zoltego i lekko ocieplilem.Staralem sie pedzlem z farba usunac przepaly na precikach.
Wyostrzanie w Twojej wersji mialo jeden parametr zbyt duzy.Chyba chodzilo o wielkosc krawedzi-tak mysle,ale moge sie mylic.Popatrz na powierzchnie wokolo precikow.Jakies dziwne kolorowanki powychodzily.Ja te miejsca wzielem i drobnym pedzelkiem rozmylem.
Poprzez nieodpowiednie wyostrzanie uzyskales dziwny szum na gladkich powierzchniach.Ja dodatkowo odszumowalem to zdjecie i na masce zamalowalem same krawedzie.Pozniej gradientem z lewej do prawej pokombinowalem aby uzyskac jakas glebie i odzyskac swiatlo.Czy mi sie udalo to nie mi oceniac.
Na koncu pozmienialem jasnosc i kontrast,idac w strone takiej "tajemniczosci "
A wyszlo to mi tak.Załącznik 138911Porownaj ze Swoja wersja i sam ocen czy cos spsules czy ja jeszcze spsulem do konca.Nie ingerowalem w kadrowanie.
Dzięki Panowie. Teraz patrzę na to zdjęcie juz zupełnie inaczej. Przyznam się szczerze, że trochę leń ze mnie wyszedł i skleiłem go z Jpegów. Przysiądę nad Rawami i postaram się coś "ukleić" staranniej.
Mirek, dużo lepiej od mojej wersji jeśli chodzi o ostrość i kolory, natomiast jak na mój gust, ciut za ciemna tonacja. Na pewno zgubiłem gdzieś, i nie było to celowe, ten delikatny czarny aksamit, który jest na płatkach gwiazdy betlejemskiej.
Ten aksamit uzyskasz swiatlem bocznym,wieksza glebia.A pozniej i odpowiednia obrobka.
Co do jasnosci to masz racje.Mozna bylo to jasniej pokazac.
Postaraj sie dalej troche odejsc i z jednego kadru uzyskac to co chcesz.Wiem,ze to mozliwe w tym kwiatku bo maly to on nie jest.