Porządny kompakt do street foto
Jak w tytule. Szukam jakiegoś super-kompaktu do ulicznych zdjęć. Na co dzień fotografuję lustrzanką, jednak "ulicznictwo" z klapiącym lustrem jest mało komfortowe. A z takim kompaktem to można ludziom na głowy wchodzić. ;)
Co bym chciał w nim mieć:
- Musi mieć zoom zaczynający się przynajmniej od 28mm (w przeliczeniu na mały obrazek). Na długim końcu mi nie zależy. Najlepiej, by zoom był maksymalnie 3 krotny.
- Obowiązkowe rawy.
- Obowiązkowe tryby PASM.
- Musi być szybki (jak najmniejsze opóźnienie)
- Musi mieć niezłe wysokie ISO.
- Stabilizacją nie pogardzę.
- Gdyby mógł być odpalany na pilota, to byłbym szczęśliwy
- Matryca nie musi mieć dużej rozdzielczości.
- Nie musi być tani.
Z góry dziękuję za podpowiedzi.
ps. Wstępnie zainteresował mnie Ricoh Caplio GX100.
Re: Porządny kompakt do street foto
Cytat:
Zamieszczone przez Rafał Czarny
Jak w tytule. Szukam jakiegoś super-kompaktu do ulicznych zdjęć. Na co dzień fotografuję lustrzanką, jednak "ulicznictwo" z klapiącym lustrem jest mało komfortowe. A z takim kompaktem to można ludziom na głowy wchodzić. ;)
Co bym chciał w nim mieć:
/ciach/
ps. Wstępnie zainteresował mnie Ricoh Caplio GX100.
Hmmm, sam bym kupił podobny kompakt, podzielam też Twoje preferencje, chętnie bym widział dodatkowo odchylany ekranik.... Gdyby Olki serii tysięcznej były rozwijane pewnie następca modelu 5060 itd. spełniałby wiele z tych wymogów. Szkoda.
Ricohów nie znam, mój znajomy w USA używał bodajże Ricoha GR, pytałem o opinię - powiedział, że go nie bardzo lubi ale bez konkretów. Jak dla mnie fajna high-endowa zabaweczka...