proszę o komentarz
Wersja do druku
proszę o komentarz
hmmm... Ty Marian (geo) Ty jakis idiota jesteś....
Prosze o odpowiedz czy cos złego zrobiłem że nikt nic ani ciupka nie napisał
pierwsze zdęcia po canonie A70 może dlatego? :P
PS. Jakby co to tez jestem zielony i wogóle...
Nie przejmuj się, wszyscy tu żyją nowym Olkiem i nowymi szkłami ;)
Wygodniej byłoby, gdybyś numerował zdjęcia albo nadawał im tytuly.
Pierwsze jest słabe, wcale mnie nie przekonuje, ot zabawa z psem. Gdyby było więcej ruchu w tym zdjęciu i jakieś sensowne kadrowanie to może...
Drugie to całkiem udany kadr, ładnie skontrastowany kwiat na ciemnym i rozmytym tle.
Kadrowałbym tylko ciasniej i niecentralnie.
Trzeciechyba najsłabsze, nieciekawe i bez pomysłu, nawet troche za ciemne mi sie wydaje ale pisze z notebooka a tu mam kiepski ekran.
Robiąc zdjęcia zastanów się najpierw, co chcesz pokazać a potem, jak to zrobić najlepiej.
to może ja ogólnie napiszę jakiś komentarz
zdjęcia są nieciekawe
1. bałagan w kadrze, !!! kadrowanie !!!
2. znowu słabe kadrowanie i bałagan, kwiat zajmuje 1/15 zdjęcia a reszta to liście i tło
3. nie podoba mi się taka perspektywa, ale to zdecydowanie najlepsze zdjęcie z tej trójki
próbuj dalej, pozdrawiam
Cześć
Żadne nie powala :)
Proponuję oglądać zdjęcia innych - lepszych - najlepszych i podpatrywać
zadawać sobie pytania co mi się podoba w ty6m zdjęciu a co nie.
Drugie zdjęcie - to najprostrza z możliwych kompozycja - czyli kompozycja centralna.
Każdy kto nowy bierze do ręki aparat CYK - i wkłada obiekt na środek kadru.
Oczywiście są momenty kiedy warto tak robić, ale w 80 % każdy inny kadr będzie lepszy i ciekawszy.
Pierwsze - obcięte z lewej obcięte z prawej,
Myśl robiąc zdjęcia. myśl co chcesz pokazać i dlaczego, może warto podejść bliżej może warto odejść dalej.
Masz syfraka - więc próbuj, ale myśl co chcesz osiągnąć. Ja bym zaczął od jakiejś lektury na temat kompozycji książka , internet, poczytaj o "złotym podziale" "mocnym punkcie"
popatrz czy w fotografiach mistrzów - to występuje, czy ktoś z tego korzysta i czy rzeczywiście takie zabiegi poprawiają odbiór zdjęcia.
to tyle na początku
Witamy na Forum. Nie zrażaj się nie bój się pytać na pewno ktoś Ci coś zawsze powie :)
może rzeczywiście wszyscy są napaleni na nowe obiektywy i nowe aparaty....
pozdrawiam
dobas
co do pierwszego: hmmm, chyba zgodzę się z Olerykiem...
drugie: niepotrzebnie centralnie, dużo niepotrzebnej przestrzeni i tło zbyt pstrokate, odciąga oko od głównego obiektu przez "zamieszanie" jakie wprowadza... nie eksponuje, a przeszkadza...
trzecie: tematyka, która mnie najbardziej interesuje... wiem, że ratusz w tym zacnym mieście obfotografowano na tysiące sposobów, ale nie zawsze oryginalnie znaczy lepiej... osobiście lubię tego typu perspektywy, ale w tym wydaniu zupełnie mnie nie przekonuje... może kadr po skosie? z wieżą wychodzącą z PDR? ale najpierw trzeba zrobić, tak dla siebie, sporo solidnych zdjęć, poprawnych i dobrych technicznie, a potem przejść do oryginalnych rozwiązań...
zgadzam się z poprzednikiem, czytać, oglądać, czytać, oglądać...
pozdrawiam i wielu udanych zdjęć...
W porównaniu z większością osób, które wstawiały tu pierwsze swoje zdjęcia to nie jest źle jak na początek. Próbuj dalej i wstawiaj tu fotki. Numeruj każde zdjecię i wstawiaj je małymi porcjami po 1-4 bo jak za duzo wstawisz to nie wiadomo na czym sie skupić i w efekcie komentować nikomu sie nie chce.
dzieki, o to mi właśnie chodziło kilka prostych rad i komentarzy.
Proszę o wypowiedź
Mam nadzieje że ta seria troche lepsza :))
Ciekawe jest zdjęcie z psem, bo jest w nim jakaś historia, można sie zastanawiac dlaczego pies zaglada do budynku na którym pisze "uwaga gaz", nawet mi krzywa sciana nie przeszkadza. Natomiast ta gałązka i drzewo to nie sa ciekawe obiekty, na zdjęcie rzeźby jest jej zamało, a za duzo gałęzi, a chłopczyk mam mało ciekawe tło. Ale próbuj dalej, gdzieś czytałem, że dopiero po 10 tys. zdjęć zaczyna się łąpać o co w fotografii chodzi :-)