[test]E-M1 pod krakowskim niebem :)
Hejas,
Dzięki uprzejmości Olympus Polska i współpracy z naszym forum w zakresie testów sprzętu, dorwałem w swoje łapy (w końcu!) Olympusa E-M1 wraz z obiektywem M.Zuiko 45 mm f/1.8 i adapterem MMF-3.
Postaram się sukcesywnie pisać o swoich spostrzeżeniach z użytkowania tego zestawu.
Na pewno nie zajmę się wszystkimi kwestiami, czy raczej sytuacjami fotograficznymi, jak np. sport, czy śluby... z prostej przyczyny - nie zajmuję się tym. Więc na pewno nie będzie tu dręczenia AF-u w trubie C, czy zdjęć seryjnych, ani narzekania, że nie ma 4K. Bo po prostu mnie to nie interesuje. Skupię się na funkcjach w zakresie tego co używam w aparacie na co dzień w swej "pracy".
Będzie codzienne użytkowanie, może 1-2 sesyje stylizowane w klimacie jaki możecie zobaczyć u mnie w galerii.
Na razie po pierwszym dniu użytkowania wrażenia bardzo dobre. Bardzo szybko, bez instrukcji, przebiłem się przez menu aparatu i poustawiałem wszystko pod siebie. W zasadzie bez problemu poprzenosiłem ustawienia (przycisków) z E-30 i skonfigurowałem całość pod swój styl pracy. I w zasadzie... czuję się tu jak w domu - jakbym używał swojego E-30.. tylko.. mniejszego ;-)
Zatem "stay tuned for more" ;-)
Pozdrawiam
Thomasso
Odp: [OlyTest]E-M1 pod krakowskim niebem :)
Ciekaw jestem jak będzie Ci się nim pracowało z szkłami 4/3.
Będziesz używał automatycznego ostrzenia na twarz?
Odp: [test]E-M1 pod krakowskim niebem :)
Jak najbardziej działa, sprawdzone z 12-60.
Już potestowany z ZD 50mm MACRO f/2 i kitem 14-42. Działa całkiem sprawnie. Jak "cel" nie ucieka, tylko grzecznie stoi i pozuje to luzik :)
T.
Będziesz może testował z ZD 7-14 ?
Cytat:
Zamieszczone przez
sepi19
Będziesz może testował z ZD 7-14 ?
Niestety nie mam takiego obiektywu. Przykro mi.
Dziś "studyjnie" testowałem z moim ZD 50 mm f/2 MACRO.
WOW! Działa świetnie. Powiedziałbym, że nawet tak samo jak z E-30. Może minimalnie wolniej, ale nie jest to zauważalne.
Za to co innego mnie urzekło w E-M1.
Jakość obrazu. I chodzi mi tu bardziej o kolorystykę, dynamikę, tego jak nowa matryca oddaje kolory i światło.
Między E-30 to jest przepaść. To raz.
Dwa... JPGi jakie z siebie wypluwa E-M1 (po odpowiednim dostrojeniu ustawień) są genialne.
Kolorystyka skóry idealna, głębsze oddanie koloru, bez przekłamań. Głupia trawa jest tak miło zielona, że nawet w ACR z RAWa musiałem pokombinować żeby ta zieleń była taka fajna jak z JPG z puszki prosto :) (a nie lekko wpadająca w żółty).
Po teście dwóch obiektywów M.ZD 45 f/1.8 i ZD 50mm f/2 MACRO (system 43). Jeśli chodzi o jakość optyczną - król nadal jest jeden - stare Zuiko. :P
T.
zdjęcia, zdjęcia, zdjęcia!
Cytat:
Zamieszczone przez
Thomasso
Dwa... JPGi jakie z siebie wypluwa E-M1 (po odpowiednim dostrojeniu ustawień) są genialne.
Poproszę o szczegóły tych ustawień.
Cytat:
Zamieszczone przez
Thomasso
Kolorystyka skóry idealna,.
Bawiłeś się kiedyś EM5?
Cytat:
Zamieszczone przez
Thomasso
Po teście dwóch obiektywów M.ZD 45 f/1.8 i ZD 50mm f/2 MACRO (system 43). Jeśli chodzi o jakość optyczną - król nadal jest jeden - stare Zuiko. :P
To jednak inna półka - cenowa też.
Cytat:
Zamieszczone przez
grizz
To jednak inna półka - cenowa też.
Ale różnice minimalne w sumie... trzeba oglądać 1:1 żeby wyłapać.
T.
PS. Tak, będą foty testowe, różne, różniste, ale muszę to ogarnać, bo mam tego tyle już na dysku, że... nie ogarniam :P