6 załącznik(ów)
Trochę Polski z Wielkopolski
Myślę że będzie to dobre miejsce na temat, w autorskim wątku pewnie zginie a tak może dla tych co szukają miejsc wartych odwiedzenia łatwiej będzie przejrzeć temat poświęcony konkretnemu miejscu :)
Zapraszam na krótką wycieczkę po Wielkopolsce, a raczej jej małym fragmencie.
Koszuty – wieś w Polsce położona w województwie wielkopolskim, w powiecie średzkim, w gminie Środa Wielkopolska, na Równinie Wrzesińskiej, przy trasie drogi krajowej nr 11.
Jedną z atrakcji jest zespół trzech XVIII-wiecznych wiatraków typu koźlak, przeniesionych tu z Jarosławca, Pałczyna i Pięczkowa. Wiatraki są dobrze widoczne z drogi nr 11.
001Załącznik 127142
002Załącznik 127143
003Załącznik 127144
004Załącznik 127145
005Załącznik 127146
006Załącznik 127147
Odp: Trochę Polski z Wielkopolski
Szukałam takiego miejsca, ktoś mi opowiadał ale nie potrafił dokładnie określić, gdzie to było - "gdzieś przy głównej drodze". Była jednak mowa o woj. zachodniopomorskim :D
Masz szerszy kadr jakiś? Są przeszkadzacze w tle? Świetny materiał na plener - ileż możliwości np. z mgłą lub sztafażem!
2 załącznik(ów)
jest trochę przeszkadzaczy, zaraz obok coś się buduje, słupy elektryczne, trasa nr 11., nie mam takich ujęć z przeszkadzajkami, starałem się tak kadrować by ich nie łapać. Na mglistą sesję miejsce idealne. To dwa kadry szersze jakie mam.
007Załącznik 127152
008Załącznik 127153
Ależ pokazałeś. Ciekawe miejsce. Ciekawe jak nad ranem z mgłą by to miejsce wyglądało.
Wiatraki jak na starych fotografiach...:-)
4 załącznik(ów)
Po te krótkiej wizycie w Koszutach ruszyliśmy dalej. Celem jest Środa Wielkopolska
Środa Wielkopolska to miasto powiatowe położone 33 km na południowy wschód od Poznania, niemalże w samym geometrycznym centrum województwa wielkopolskiego. Miasto liczy ponad 22 tys. mieszkańców i stanowi stolicę rolniczo – przemysłowego powiatu składającego się z 5 gmin. Miasteczko warte odwiedzenia zarówno dl tych którzy lubią zwiedzać takie miejsca jak i dl lubiących przestrzenie, a nawet "ptasiarzy" :)
Przed samym miasteczkiem zaciekawił mnie widok mnóstwa martwych drzew. Zjeżdżając z drogi nr 11, jadąc do centrum mamy je po lewej stronie. Niestety nie da się podejść zbyt blisko, drogę zagradza nam ogrodzenie, choć łatwe do pokonania i jakimś mglistym porankiem zapewne warto je pokonać...:)
009Załącznik 127257
010Załącznik 127259
011Załącznik 127256
012Załącznik 127258
Serce mocniej bije.Strony Ojca...Czekam na wiecej.Moze dotrzesz do Czarnkowa.
6 załącznik(ów)
Samo miasteczko jest ciekawe. Sporo zabytkowych kamieniczek, kościołów, ładnie utrzymana wierza ciśnień. Dla lubiących bardziej industrialne klimaty - cukrownia. Kilka zdjęć zrobiłem, nie są idealne, fotografowanie budynków nie jest moim ulubionym zajęciem. Pogoda w kratkę, raz słonko a czasem nawet pokropiło. Pewnie warto było by późnowieczorne a nawet nocne zwiedzanie zorganizować bo widać było że wszystkie ciekawe miejsca otoczone są reflektorami. Zdjęcia nieprostowane, nie mam do tego zacięcia, raczej dokumentacyjno-pamiątkowe takie robię :)
013Załącznik 127261
014Załącznik 127262
015Załącznik 127263
016Załącznik 127264
017Załącznik 127265
018Załącznik 127266
Cytat:
Zamieszczone przez
kon
Serce mocniej bije.Strony Ojca...Czekam na wiecej.Moze dotrzesz do Czarnkowa.
Niestety nie, trzy dni to mało by zwiedzić wszystko, a nastawienie główne to Rogalinek.
Cytat:
Zamieszczone przez
yamada
a nastawienie główne to Rogalinek.
Rogalinek znam.Napisze do Wuja Adam.
Czekam na dalsza relacje.A bedzie cos z rozlewisk Wart?