Zaawansowany kompakt jako przystanek do micro4/3
Witam,
Po kilku latach bieganiny z lustrzanką postanowiłem przesiąść się na coś poręczniejszego.
Do tej pory posiadałem zestaw E-30 (wcześniej E-520) z obiektywem 14-54 mm 2,8-3,5 I oraz kitowym zoomem i manualem Takumar 1.8.
Z braku czasu, zapału oraz ze względu na wagę i wielkość zestawu postanowiłem sprzedać cały zestaw i kupić za to jakiś mały zaawansowany kompakt ,a w przyszłości przy dobrych wiatrach (finansowych) wejśc w system micro4/3.
Przy wyborze kompaktu skupiłem się aparatach Olympusa i Panasonica.
Wybór padł na 3 modele:
- Olympus Stylus-1
- Olympus XZ-2
- Lumix LX-7
Po kilku porównaniach i opiniach skreśliłem Lumixa. Aktualnie mój wybór kręci się wokół Stylusa-1 i XZ-2.....najlepiej wziąłbym je oba i miał spokój :)
Doradźcie co z tego zestawienia będzie najbardziej odpowiednie na teraz i przy późniejszym przejściu w micro4/3.
Odp: Zaawansowany kompakt jako przystanek do micro4/3
Nie ma sensu robienie takiego przystanku. Zmarnujesz kasę. Od razu bierz micro 4/3 albo kup jakiś tani używany kompakt typu XZ-1.
Sęk w tym, że chce wejść w micro konkretnie. Nie bawić się w kity itp. tylko kupić dobre body i jakiś dobry jasny obiektyw w zakresie np.12-60, a na to w tej chwili brak funduszy.
Więc trochę z kompaktem się pobawię, a potem zostawię mojej drugiej połówce, którą E-30 parzyło :P
Weź XZ-2 mniejszy zoom, ale za to lepszy optycznie. Aparat też dzięki temu bardziej kompaktowy.
Co prawda brak mu wizjera, ale ewentualnie można dokupić zewnętrzny.
Cytat:
Zamieszczone przez
flaa
... Aktualnie mój wybór kręci się wokół Stylusa-1 i XZ-2.....najlepiej wziąłbym je oba i miał spokój :smile:
Doradźcie co z tego zestawienia będzie najbardziej odpowiednie na teraz i przy późniejszym przejściu w micro4/3.
Sęk w tym, że musisz sam zdecydować:smile: Jest spora różnica w cenie. Stylus ma za to większy zoom i wizjer. Różnic w jakości zdjęć pewnie nie będzie dużych, a jeśli już to z wskazaniem na XZ-2.
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Sęk w tym, że musisz sam zdecydować:smile: Jest spora różnica w cenie. Stylus ma za to większy zoom i wizjer. Różnic w jakości zdjęć pewnie nie będzie dużych, a jeśli już to z wskazaniem na XZ-2.
I właśnie ten wizjer i większy zoom oraz to, ze 'leży" w rękach, przemawia za Stylusem-1. Nie wiem czemu tak mało jest jego użytkowników na forum?
Za XZ-2 oczywiście cena i jasny obiektyw.....
Zakup wizjera jest oczywiście jakimś rozwiązaniem - choćby na przyszłość przy przejściu na body bez wizjera.
Cytat:
Zamieszczone przez
flaa
I właśnie ten wizjer i większy zoom oraz to, ze 'leży" w rękach, przemawia za Stylusem-1. Nie wiem czemu tak mało jest jego użytkowników na forum?
Za XZ-2 oczywiście cena i jasny obiektyw.....
Zakup wizjera jest oczywiście jakimś rozwiązaniem - choćby na przyszłość przy przejściu na body bez wizjera.
Cena robi swoje. Gdybym miał wydać ok. 2,5tys na Stylusa 1, to już bym się poważnie zastanawiał na E-M10, który daje mi perspektywę pójścia w kolejne obiektywy. Biorąc pod uwagę finanse, poszedłem ścieżką XZ-2 z pełną świadomością.
Zgodzę się z opiniami, ze nie ma się co bawić w takie przejściowe drogi.
Za cenę kompakta trafisz na fajne body m4/3 i obiektyw (nawet jeżeli kitowy, to jakości gorszej od kompaktu nie uzyskasz)
---------- Post dodany o 16:12 ---------- Poprzedni post był o 16:11 ----------
Inna sprawa, czy micro Ci potrzebne ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
grizz
Inna sprawa, czy micro Ci potrzebne :wink:
Dobre pytanie :)
Po Waszych odpowiedziach muszę sobie jednak zadać pytanie: "Czy kompakt mi potrzebny" :P
Nie planowałem zakupu micro w najbliższym czasie - był to (do tej pory) odległy temat.
Cytat:
Zamieszczone przez
ahutta
Cena robi swoje. Gdybym miał wydać ok. 2,5tys na Stylusa 1, to już bym się poważnie zastanawiał na E-M10, który daje mi perspektywę pójścia w kolejne obiektywy. Biorąc pod uwagę finanse, poszedłem ścieżką XZ-2 z pełną świadomością.
Ehhh.....koledzy. No to mam kolejną noc nie przespaną :) Daliście do myslenia. A miało być tak pieknie (a raczej szybko)
1 załącznik(ów)
Pomogę :))
G2+ 14-150. i tak było za krótko.
Messi na 2-1 :)