Odp: Który zoom wybrać ??
Może wystarczy Ci "nożny". Jak masz dobrą stałkę, to może jest to jakieś rozwiązanie. Na dodatek jest to rozwiązanie bezkosztowe :-)
Do Olympusa brałbym Olympusa.
Ewentualnie wstrzymał się chwilę i poczekał na testy Tamrona. Kto wie, jakiej to będzie jakości.
Panasonic nowszy chyba lepszy i jego brałbym pod uwagę :)
Cytat:
Zamieszczone przez
voovoo2
Może wystarczy Ci "nożny". Jak masz dobrą stałkę, to może jest to jakieś rozwiązanie. Na dodatek jest to rozwiązanie bezkosztowe :-)
O to chodzi, że już mi się na starość nie chce zoomować nogami :-)
Mam 14-150mm Oly jako spacer zoom i jestem w pełni z niego zadowolony.
Janko Muzykant też o nim pozytywnie na forum pisał.
Pozdrawiam.
Cytat:
Zamieszczone przez
nightelf
Panasonic nowszy chyba lepszy i jego brałbym pod uwagę :)
Nieprawda - nowszy jest trochę jaśniejszy, trochę mniejszy (gwint pod filtry też) i prawie połowę lżejszy...
ale dużo gorszy optycznie.
Cytat:
Zamieszczone przez
easy_rider
Nieprawda - nowszy jest trochę jaśniejszy, trochę mniejszy (gwint pod filtry też) i prawie połowę lżejszy...
ale dużo gorszy optycznie.
To ciekawa opinia. Z tego co widzialem w jakims porównaniu, to nowy Panas 14-140 ten z 5,6 na końcu, był lepszy od tego z 5,8. Optycznie lepszy i stabilizacja znacznie wydajniejsza.
Cytat:
Zamieszczone przez
Jasand
Stoję aktualnie przed wyborem obiektywu w zakresie 14-140 (150). Przeczytałem wszystko co dostępne na ten temat na naszym Forum i nadal nie mogę się zdecydować czy wybrać Olympusa , Panasonica ( tu dodatkowo do wyboru dwa obiektywy) czy też poczekać na nowego Tamrona. Proszę o opinie za co z góry dziękuję.
Kup sobie Panasonic'a .... ale FZ1000 i skończą się Twoje dylematy.
Małe porównanie obu panasów:
m43photo.blogspot.com/2013/08/new-14-140mm-ii-smaller-faster-sharper.html
Olek tak do 30 mm jest kiepski, miałem i sprzedałem. Ale są do dziś zadowoleni użytkownicy, wiec może to kwestia egzemplarza.
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowy_
Kup sobie Panasonic'a .... ale FZ1000 i skończą się Twoje dylematy.
Jak chciałbym mieć aparat z segmentu superzoom to nie kupowałbym bezslusterkowców. Cena jego też jest kosmiczna - w Stanach ma kosztować ~ 900 $ czyli w Europie 900 € to u nas 4.500-4.600.
Co do szkła to też skłaniałbym się w kierunku nowego Panasonic-a. Dodatkowy atut to wewnetrzne ogniskowanie więc na 140 nie zwiększy swojej długości dwukrotnie. Ciekawią mnie też pierwsze opinie użytkowników nowego Tamrona.
Na Optyczne.pl maja chyba błąd bo są tam dwa Tamrony 14-140 dla m43 . Ten pierwszy który niby miał premiere prawie półtora roku temu no i ma stabilizację (VC) którego zresztą nikt jeszcze nie widział no i ten najnowszy z czerwca br bez stabilizacji.