1 załącznik(ów)
ORF z Samyang 7.5 Fisheye
Witam Was, ostatnio zakupiłem Samyang 7.5 Fisheye.
Czytałem najpierw dużo na temat tego obiektywu, gdzieś nawet spotkałem się z opinią, że jest to najostrzejszy obiektyw w m43 :)
Porobiłem trochę zdjęć i przeglądam je w 100% crop, no cóż, dla mnie to ostre zbytnio nie jest, ale właśnie dlatego tu piszę żebyście zerknęli swoim fachowym okiem i powiedzieli czy to są 100% możliwości tego obiektywu, czy może ja popełniam jakiś błąd.
Dlatego załączam ORF.
Ustawienia też podam bo EXIF nie wyciągnięcie (manual).
3.5 Przysłona
Ostrość nieskończona.
Będę wdzięczny za sugestie :)
Załącznik 122932
Odp: ORF z Samyang 7.5 Fisheye
Cytat:
Zamieszczone przez
jacekzaw
Porobiłem trochę zdjęć i przeglądam je w 100% crop, no cóż, dla mnie to ostre zbytnio nie jest
Fotki nie oglądałem jeszcze, ale egzemplarz "w specyfikacji" rozwala mojego Panasowego fisza już ostrością, o jakości powłok nie wspomnę bo do tej pory mną trzesię jak widzę te fioletowe flarki/plamki.
Próbowałeś troszeczkę za znaczkiem nieskończoności?
Zobacz jakie to zdjęcie :) ten obiekt jest oddalony na pewno tak żeby mieścił się w nieskończoności :)
Cytat:
Zamieszczone przez
jacekzaw
Zobacz jakie to zdjęcie :) ten obiekt jest oddalony na pewno tak żeby mieścił się w nieskończoności :)
Chyba chodziło raczej o to, że nieskończoność możesz mieć nie na końcu skali, tylko zaraz przed.
Kumam, sprawdzę w takim razie :)
Jak dla mnie jest bardzo przyzwoicie (w sensie, ze nie miałbym zastrzeżeń) z ostrością (w 1:1). Porównałem w 3 programach na ustawieniach domyślnych. W OV3 i C1 jest jakby nieco lepiej pod tym wzgledem niż w LR.
Cytat:
Zamieszczone przez
jacekzaw
Porobiłem trochę zdjęć i przeglądam je w 100% crop, no cóż, dla mnie to ostre zbytnio nie jest, ale właśnie dlatego tu piszę żebyście zerknęli swoim fachowym okiem i powiedzieli czy to są 100% możliwości tego obiektywu, czy może ja popełniam jakiś błąd.
Dlatego załączam ORF.
Będę wdzięczny za sugestie :)
Sciągnąłem tego ORFa i oglądany normalnie na ekranie wygląda na super ostry... Olej oglądanie w 1:1... przecież i tak normalnych zdjęć nikt tak nie będzie analizował. No i pomyśl, że po przymknięciu przysłony będzie lepiej.
No dobra... (tu westchnięcie), obejrzałem to w końcu w powiększeniu 1:1 i nadal wygląda wszysto na super ostre (rogi też sprawdzałem). Albo ja jestem ślepy albo Ty masz "bardzowyśrubowanewymagania" :smile:
Cytat:
Zamieszczone przez
jacekzaw
Będę wdzięczny za sugestie :smile:
Olej testy i idź w plener robić zdjęcia :-)
Ja mam małe zboczenie pod tym względem, tu się przyznaję :)
Wiem, że nikt nie ogląda 1:1 , oprócz mnie, hehhe.
Wiem, że to zupełnie inna para kaloszy, ale 45mm 1.8 jest dla mnie ostrzejszy nawet oglądając 1:1.
Cytat:
Zamieszczone przez
jacekzaw
:)Wiem, że to zupełnie inna para kaloszy, ale 45mm 1.8 jest dla mnie ostrzejszy nawet oglądając 1:1.
To trzymaj się z daleka od mZD75 lub Sigmy 60/2.8 jak nie chcesz zmienić zdania :)
75mm m.zuiko to wiedziałem, że brzytwa bo to jeszcze PRO, a nawet ten 12-40 jest też ostry, ale że Sigma, to bym się nie spodziewał :)