Odp: Kolory w Lightroom 4
Chciałam dać plusika, ale wiesz, jak jest... A jak mogę sprawdzić, czy mój LR ma profile mojego aparatu?
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
realnasty
...jak mogę sprawdzić, czy mój LR ma profile mojego aparatu?
Rozwijasz zakładkę (sekcje) Camera Calibration i klikasz tam gdzie czerwona strzałeczka.
Załącznik 119372
Fajna sprawa, faktyczne, czerwony czasami bywał denerwujący tym swoim wypłowieniem, teraz wystarczy przestawić profil i nie trzeba manipulować suwaczkami ... Plus się należy.
3 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowy_
... teraz wystarczy przestawić profil i nie trzeba manipulować suwaczkami ...
Taki był zamysł zamieszczonego wątku. Choć z drugiej strony przyznaje iż to większe znacznie może mieć w fotografii produktowej naprzykład. W 'typowych" zdjęciach (np. krajobrazowych) czy żółty, (pomarańczowy, itp) jest bardziej żółty czy mniej ma mniejsze znaczenie i tak wiadomo, że najbardziej art. jest b&w:wink:. Tak poważniej może się przydać np. w bardziej prawidłowym odzwierciedleniu koloru skóry.
Ostatecznie doszedłem po niewielkich modyfikacjach profilu (w programie DNG Profile Editor) do takich efektów: (w LR po wczytaniu RAW-a żadne inne suwaki po za zmianą profilu nie były ruszane)
domyślny profil Adobe Standard Załącznik 119456 nowy profil Załącznik 119457
dla porównania (zdjęcia były robione RAW+jpg) jpg Standard (taki jaki jest w trybie iAuto) Załącznik 119458
Nie muszę chyba pisać, że najbardziej rzeczywistym kolorom odpowiada zdjęcie nr2 z nowym profilem. (niebieski, żółty, lekki pomarańcz na kubku, fioletowy, czy meganta na kwiatku w wazoniku)
JPG (akurat u mnie) dość dobrze oddaje kolor zielony.
Link do RAW-a jakby ktoś chciał się pobawić lub coś tam sprawdzić: klik
Zdaje się tylko trzeba czekać 30s na możliwość pobrania.
Niestety pod podanym linkiem nie ma profili dla E-M10, w sieci też nie udało się znaleźć, przynajmniej za darmo. A w lokalizacji C:\ProgramData\Adobe\CameraRaw\CameraProfiles\Came ra to w ogóle żadnego Olka nie mam :( Czy ja robię coś źle?
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
realnasty
Niestety pod podanym linkiem nie ma profili dla E-M10, w sieci też nie udało się znaleźć, przynajmniej za darmo. A w lokalizacji C:\ProgramData\Adobe\CameraRaw\CameraProfiles\Came ra to w ogóle żadnego Olka nie mam :( Czy ja robię coś źle?
Jaka wersję Lightroom masz, 4 czy 5? W tej powyższej lokalizacji powiem nie wiem skąd mi się wzięły te profile. Podejrzewam wtedy gy zainstalowałem na próbę LR5. Jest ich tam tyle (u mnie)
Załącznik 119466
Tylko te profile maja swoje konkretne zastosowanie. Tu raczej nie kładziono nacisku na prawidłowość barw. Dla E-M10 (w folderze) tak się nazywają (są 4):
-Olympus E-M10 Camera Muted.dcp
-Olympus E-M10 Camera Natural.dcp
-Olympus E-M10 Camera Portrait.dcp
-Olympus E-M10 Camera Vivid.dcp
Cytat:
Zamieszczone przez
realnasty
W drugiej linijce pierwszego posta kliknij na niebieskie "tu".
Cytat:
Zamieszczone przez
realnasty
A to wytłuszczone zależy od wersji systemu :wink:
Cytat:
Zamieszczone przez
jarek_gd
W drugiej linijce pierwszego posta kliknij na niebieskie "tu".
To niebieskie "tu" miałam na myśli, pisząc "pod podanym linkiem".
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Jaka wersję Lightroom masz, 4 czy 5? W tej powyższej lokalizacji powiem nie wiem skąd mi się wzięły te profile. Podejrzewam wtedy gy zainstalowałem na próbę LR5. Jest ich tam tyle (u mnie)
Załącznik 119466
Tylko te profile maja swoje konkretne zastosowanie. Tu raczej nie kładziono nacisku na prawidłowość barw. Dla E-M10 (w folderze) tak się nazywają (są 4):
-Olympus E-M10 Camera Muted.dcp
-Olympus E-M10 Camera Natural.dcp
-Olympus E-M10 Camera Portrait.dcp
-Olympus E-M10 Camera Vivid.dcp
Mam LR 5, ja te profile, o których piszesz znalazłam w folderze Adobe Standard (?), też mam te cztery, które podałeś. Na razie sobie ustawiłam Camera Natural, póki się nie pokaże coś lepszego.