1 załącznik(ów)
Raport Powodziowy maj 2014
Na południu Polski zaczęło lać i mówi się że będzie lało jeszcze czas jakiś. Proponuję założyć wątek w którym byłoby miejsce na zdjęcia z podtopień i powodzi, których pewnie nie unikniemy.
Dla pewnej ścisłości kronikarskiej, proponuję by zdjęcie było opatrzone krótką notką - gdzie zrobione i o której godzinie.
Na początek moja nieśmiała próba.
------------------------------------------------
Krzyszkowice w okolicach oczyszczalni ścieków / rzeka Głogoczówka / 22:25
Na razie nie jest jeszcze źle, ale rzeka jest wyraźnie podniesiona - normalnie nie byłoby jej widać z tego miejsca. Ciągle pada.
Załącznik 117650
11 załącznik(ów)
Odp: Raport Powodziowy maj 2014
Kolejne fotki. Zrobione w godz. 10 - 11
w Głogoczowie w centrum
Podczas słynnej powodzi 2010 r. woda nie mieściła się pod tym mostem.
Załącznik 117691
w dzielnicy Piesaki - po remoncie drogi wreszcie nie jest ona zalewana... oby tylko nie zalało przepompowni ścieków
Załącznik 117698Załącznik 117697Załącznik 117692
Na Stawach
Załącznik 117700
i na Zagorzyńcu - jedynie tam sytuacja jest trudna gdyż rzeka podmyła podbudowę drogi
Załącznik 117696Załącznik 117695Załącznik 117694Załącznik 117699Załącznik 117693
Poziom wody w Krzyszkowicach nieco opadł.
Załącznik 117690
ps. po względnie spokojnym przedpołudniu obecnie zaczęło mocno lać
TOKIN - niezła wrzuta, strach się bać, bo pamiętam że Olza to taka "ambitna" rzeka.
robtor - potężnie to wygląda
(a ja się przejmuję moją małą Głogoczówką)
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
Poziom wysoki, ale było gorzej w 2010 roku.
Myślę, że 4 lata temu wszędzie było duużo gorzej. Oby ta tendencja się nie odmieniła!
Szkoda jedynie, że niewiele nauk z tamtej powodzi wyciągnięto.
Przykład ze Skoczowa - most na Wiśle zamknięto, miasto podzielone na dwie części, autem można przejechać tylko dookoła, sztab powodziowy wydaje worki na piasek - OK tylko wydaje je w tej części niezalanej (jeszcze), most odcina szybką możliwość dostania się do sztabu z tamtej drugiej strony Wisły....
W sprawozdaniu wszystko będzie wyglądać cacy profesjonalnie:)
Małe ciurczki są często lokalnie najgroźniejsze - okolice Skoczowa:
Raport z Chochołowskiej - nie chce się wierzyć.
http://vimeo.com/95510224
A u nas na zachodzie (Polski oczywiście) nie pada i dzielni strażacy mają inne (nie mniej ważne - a może ważniejsze nawet) zadania ....
"Aby już nigdy nas nie zalewało ..." :wink: