Odp: O długich ekspozycjach
Fajny test, a mógłbyś zrobić to samo, tylko na zdjęciu nocnego bezksiężycowego nieba ? Ciekaw jestem ile szczegółów (gwiazd) przy okazji się traci a ile zyskuje.
Szukam jakiejś alternatywy dla kamerek dedykowanych do astrofotografii.
ps. bez odejmowania darków, flatów i biasów, czysty surowy plik, może być JPG.
Cytat:
Zamieszczone przez
maver1ck
Hej,
Ponieważ mam w domu teraz kilka bezlusterkowców zrobiłem krótki test tego jak się zachowują one przy dłuższych czasach ekspozycji.
Test: Dark Frame
ISO 200, 60 sec, RAW, NR Off.
Zdjęcia wywoływane w C1 z korekcją +4EV.
Panasonic GM1
Całość:
http://public.brynski.pl/olympusclub/GM1.jpg
Ciekawe czemu ten link opisany jako GM1 zaglądając w jego dane EXIF pokazuje model aparatu DMC-GH3.
Maver1ck: test testem - dzięki, ale potem wchodzę na fora dp review lub FM i jak widzę NYC, nocą pstryknięty M1 i Voitkiem 17,5 to żadne testy mnie nie interesują. Ciekawe jak wypadłby M10 na tle M1.
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Ciekawe czemu ten link opisany jako GM1 zaglądając w jego dane EXIF pokazuje model aparatu DMC-GH3.
Ponieważ C1 nie obsługuje GM1, więc muszę podmieniać EXIFa.
---------- Post dodany o 07:58 ---------- Poprzedni post był o 07:54 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Maver1ck: test testem - dzięki, ale potem wchodzę na fora dp review lub FM i jak widzę NYC, nocą pstryknięty M1 i Voitkiem 17,5 to żadne testy mnie nie interesują. Ciekawe jak wypadłby M10 na tle M1.
Możliwe.
Chciałem tylko sprawdzić, co z tego co u mnie leży lepiej się nadaje do nocnych ekspozycji. (takich rzeczywiście długich)
I tak na pierwszy rzut oka Fuji jest sporo przed m43.
Czekam jeszcze na GX7, który ma być w przyszłym tygodniu i RAWy od innych ludzi :)
---------- Post dodany o 08:13 ---------- Poprzedni post był o 07:58 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
sepi19
Fajny test, a mógłbyś zrobić to samo, tylko na zdjęciu nocnego bezksiężycowego nieba ? Ciekaw jestem ile szczegółów (gwiazd) przy okazji się traci a ile zyskuje.
Szukam jakiejś alternatywy dla kamerek dedykowanych do astrofotografii.
ps. bez odejmowania darków, flatów i biasów, czysty surowy plik, może być JPG.
Może być ciężko - w Warszawie ciężko zobaczyć nocne niebo. Darki były najłatwiejsze do uzyskania.
Spróbuje coś w weekend ogarnąć.
1 załącznik(ów)
A przykład warunków oświetleniowych poniżej.
ISO 25600, 60s, f/3.5, mocno odszumione.
Załącznik 117047
Jak widać GM1 mocno się nagrzewa na bokach.
Żeby to poprawnie naświetlić na ISO 200 trzeba godziny. Który aparat to zrobi ? :)
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Gietrzy,
Podeślij coś :)
Cytat:
Zamieszczone przez
maver1ck
Test: Dark Frame
ISO 200, 60 sec, RAW, NR Off.
Zdjęcia wywoływane w C1 z korekcją +4EV.
A czy są jakieś praktyczne zastosowania dla takich ustawień? No bo iso 200 i 60 s to wiadoma sprawa, ale żeby niedoświetlić zdjęcie o 4 EV to już trzeba być niezłym specem ;-) Dużo ciekawsze byłoby takie porównanie: zacieniony las, strumyk, filtr ND dla uzyskania długich czasów, a potem cienie +100 żeby wyciągnąć szczegóły z krzaczorów.
No właśnie moim zdaniem te +4EV w C1 to odpowiednik porządnego wyciągania z cieni + antycypacja tego jak aparat zachowuje się na jeszcze dłuższych czasach, których fizycznie w niektórych aparatach nie jestem w stanie sprawdzić.
E-M1 i GM-1 mają matryce Panasonica - to w zasadzie ich największa wada (jak dla mnie). Przy dłuższych czasach ekspozycji w czarnych partiach kadru wychodzi kolorowa kasza.