Chińskie początki z E-M10
Witam,
Dałem się 'namówić' i odstawiłem DSLR na rzecz OM-D. Na razie przechodzę proces 'przestawiania' się z wiekszej zabawki na to maleństwo. Dziwnie leży w rękach, na co 5tym zdjęciu w lewym rogu jest kawałek palca bo mam odruch trzymania obiektywu, a z 14-42 EZ niespecjalnie jest co trzymać. Bez gripa chyba się nie obejdzie...
Ogólnie pierwsze wrażenia pozytywne, ale kit to kit, niedługo przyjdzie paczka z 12-40 PRO to może palca nie będę w kadr wsadzać. Za około 2 tygodnie dojdzie też 9mm cap dla zabawy.
Zdjęcia będą bez jakiegokolwiek składu i ładu, lekko 'macane' w LR5 (jasność, kontrast, wyostrzanie itp).
Jestem amatorem i OM-D mam od tygodia- jeśli foty się nie podobaja to proszę nie winić aparatu;)
Na razie migawki z kitowca:
1 f/8 1/640 ISO 200 42mm
2 f/5.6 1/320 ISO200 42mm
3 f/5.6 1/400 ISO200 42mm
Nie bijcie za mocno;)
pzdr
Odp: Chińskie początki z E-M10
Oj zapowiada się dobry wątek :)
Ile to to w Chinach kosztuje? :)
Jest lekki rozrzut cenowy. W chińskim MediaMarkcie (Sunning) zestaw 10+ 14-42Ez kosztuje 5999rmb(ok edit:3000zł)
Ja poszedlem na chinski ebay i mam to samo+ filtr Kenko, 2 dodatkowe baterie, zestaw do czyszczenia, karte Toshiba 32GB, folie i tandetna torbę za 4900rmb(2450zl).
Pierwotny plan był kupić e-m10 i sprawdzić sprzedawcę czy czasem cegły nie wyśle, a docelowo e-m1 wziąć, ale na razie daję szanse dyszce.
pzdr
Zamiast "podpisywać" zdjęcie czasem, przysłoną, ogniskową i ISO zostaw exif, a zdjęcie obdarz tradycyjnym normalnym (pod/o)pisem.
Cytat:
Zamieszczone przez
goroh
W chińskim MediaMarkcie (Sunning) zestaw 10+ 14-42Ez kosztuje 5999rmb(ok 6000zl).
Ja poszedlem na chinski ebay i mam to samo+ filt Kenko, 2 dodatkowe baterie, zestaw do czyszczenia, karte Toshiba 32GB i tandetna torbę za 4900rmb(2450zl).
coś namieszałeś :) Przelicz jeszcze raz.
EXIFY sa, także parametry ekspozycji można podejrzeć. Uracz nas opisem :)
Ooops faktycznie, 5999rmb to ok. 3000zł. W skrócie można na pól RMB dzielić i wyjdzie PLN.
Z EXIFem przyjąłem, będę próbował coś bardziej ambitnego przypisać.
pzdr
Cytat:
Zamieszczone przez
goroh
Jest lekki rozrzut cenowy. W chińskim MediaMarkcie (
Sunning) zestaw 10+ 14-42Ez kosztuje 5999rmb(ok 6000zl).
Ja poszedlem na chinski ebay i mam to samo+ filt Kenko, 2 dodatkowe baterie, zestaw do czyszczenia, karte Toshiba 32GB i tandetna torbę za 4900rmb(2450zl).
Te po 5999rbm to były robione na oficjalne zlecenie Olympusa, te z ebay'a po 4900rmb to chinczyk robił dla siebie po godzinach ustawowego czasu pracy tzw. fucha ... :wink:
A tak po prawdzie, to kurs rbm->zł jest chyba nieliniowy bo różnica 1099rbm (około 20% kwoty 5999) robi różnicę 3550zł (60% kwoty 6000zł) :wink:
Cytat:
Zamieszczone przez
Koriolan
coś namieszałeś :) Przelicz jeszcze raz.
EXIFY sa, także parametry ekspozycji można podejrzeć. Uracz nas opisem :)
Powinno być 5999 RMB = 3000 zł.
4900 RMB za zestaw z kitem to fajna cena.
Cytat:
Zamieszczone przez
Koriolan
EXIFY sa, także parametry ekspozycji można podejrzeć.
"Dziadek z rowerem" ma exifa, ale wykastrowanego, tj. bez parametrów ekspozycji ...
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowy_
Te po 5999rbm to były robione na oficjalne zlecenie Olympusa, te z ebay'a po 4900rmb to chinczyk robił dla siebie po godzinach ustawowego czasu pracy tzw. fucha ... :wink:
Egzemplarz zarejstrowany na www Olympusa, więc chyba miał błogosławieństwo producenta:wink:
pzdr