Nieźle się zaczyna - E-520
Witam,
Przywitałem się dzisiaj w odpowiednim do tego celu dziale, a teraz już nie jestem w tak dobrym nastroju. Wczoraj kupiłem E-520 i tak naprawdę dziś dopiero poświęciłem mu chwilę. Zdaję sobie sprawę, że mając wcześniej Pentax'a K100D mogę nie wiele wiedzieć o bardziej zaawansowanych lustrzankach, a już na pewno niewiele wiem o Olympusach. Ale do rzeczy. Mam dziwne przeczucie. Być może niesłusznie. Ciężko mi powiedzieć co dokładnie mnie niepokoi, ale aparat troszkę dziwnie się zachowuje. Nie będę opisywał tego szczegółowo w tym momencie, bo jeszcze muszę dokładnie się temu przyjrzeć. Chciałem zapytać wprost. Czy jest sposób, aby ocenić stan techniczny Olympusa - chodzi mi o podstawowe testy, które powinienem wykonać. Podpowiedzcie coś. Dodam, że przeczytałem u Was (u nas) jak sprawdzić przebieg i się załamałem. Tzn troszkę. Aparat miał być kupiony od kogoś, kto się rozczarował fotografią i mało robił zdjęć, a mnie wychodzi, że migawka została naciśnięta 14000 razy. Moim zdaniem to nie tak mało - to przebieg w którym często myśli się o zmianie aparatu.
Pozdrawiam,
Podłamany Adam.
Odp: Nieźle się zaczyna - E-520
W menu serwisowym zapisywane sa chyba usterki,ktore aparat zarejestruje
14tys klapnięć lustra to wcale nie jest tak dużo - nie załamywałbym się.
Co do sprawdzenia aparatu - najlepiej by było aby ktoś doświadczony zerknął - może mieszka obok Ciebie jakiś OlyTalib?
Z testów samodzielnych - sprawdziłbym jak szumi matryca na zasłoniętym obiektywie i różnych czułościach. Poza tym sprawdziłbym czy funkcje działają (np. balans bieli czy się przestawia, tryby pomiaru światła, opóźnienie migawki itp.).
A tak w ogóle to zacznij od przywrócenia ustawień fabrycznych. :)
Dzięki za szybkie odpowiedzi. Myślę, że najlepiej jak poszukam kogoś kto może się spotkać ze mną w Warszawie, teraz szykuje się trzy dni i to dobra okazja.
Stawiam dobre piwo.
Adam - koneser i miłośnik dobrego piwa :)
---------- Post dodany o 19:58 ---------- Poprzedni post był o 19:52 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
Gryphoon
14tys klapnięć lustra to wcale nie jest tak dużo - nie załamywałbym się.
Co do sprawdzenia aparatu - najlepiej by było aby ktoś doświadczony zerknął - może mieszka obok Ciebie jakiś OlyTalib?
Z testów samodzielnych - sprawdziłbym jak szumi matryca na zasłoniętym obiektywie i różnych czułościach. Poza tym sprawdziłbym czy funkcje działają (np. balans bieli czy się przestawia, tryby pomiaru światła, opóźnienie migawki itp.).
A tak w ogóle to zacznij od przywrócenia ustawień fabrycznych. :)
A tak w ogóle to mówił Ci już ktoś - "jesteś wielki" ? :) Już samo przywrócenie ustawień fabrycznych (klapka karty i menu+ok) pozbawiła korpus kilku niepokojących dźwięków. Jest coraz lepiej. Dzięki jeszcze raz.
Nie ma się co załamywać 14 tsięcy to nie jest dużo, jeszcze wiele powinien wytrzymać.
Cytat:
Zamieszczone przez
specta
A tak w ogóle to mówił Ci już ktoś - "jesteś wielki" ? :) Już samo przywrócenie ustawień fabrycznych (klapka karty i menu+ok) pozbawiła korpus kilku niepokojących dźwięków. Jest coraz lepiej. Dzięki jeszcze raz.
Bardzo proszę. A tak - mam prawie 2m, więc czasami coś słyszę :P
Cytat:
Zamieszczone przez
alnico
Nie ma się co załamywać 14 tsięcy to nie jest dużo, jeszcze wiele powinien wytrzymać.
Zgadza się, to nie jest wielki problem. Wiesz chodzi o to, że byłem przekonany, że zrobiłem super interes, a tutaj może się okazać, że do końca nie można ufać nikomu.
14tys to malutko, miałem kiedyś E-520 i szybko sprzedałem bo miał problem z AF, ale to ponoć wada fabryczna. Fajny aparacik, lecz brał bym E-510 jeśli ma być z matrycą Live MOS.
Cytat:
Zamieszczone przez
specta
Witam,
.....że migawka została naciśnięta 14000 razy. Moim zdaniem to nie tak mało - to przebieg w którym często myśli się o zmianie aparatu.
Pozdrawiam,
Podłamany Adam.
Mam podobny przebieg w swoim E510 i nie mysle o zmianie,ze wzgledu na przebieg.Namietnie pstrykam nadal.Nie jestem handlowcem co jak "dotrze" sprzet to sprzedaje bo nowe cos wyszlo.
Nie podlamuj sie.Te dzwieki to moze czyszczalka sie odzywala przy wylanczaniu.Tfu przy wlaczaniu
Mirek54, ale czyszczałka się włącza wg ustawień fabycznych, o ile się nie mylę???