Odp: Przejście z FF do m43
Po co ograniczać się do odpowiednika 17-40mm? Nie lepiej kupić Panasonic 7-14mm/f4.
7-14, 12-32 (albo 12-40), 35-100 i 45mm (albo 75mm) - zestawik jak się patrzy - oczywiście z OMD E-M1.
Cytat:
Zamieszczone przez
maver1ck
Główne moje pytania to:
1) Czym zastąpić 17-40 ? (ma ktoś w Warszawie 9-18, żeby dać spróbować zrobić kilka zdjęć pod GM1 w warunkach outdoorowych)
Ze swojego doświadczenia mogę Ci powiedzieć, że M.Z.D. 9-18 to super "szkiełko". Jeśli aż tak bardzo nie zależy Ci na czasie i doczekasz do 25.01., to będziesz mógł sam się o tym przekonać na fotospacerze http://www.m43.eu/wydarzenia/iii-fot...odsumowanie/4/ Na każdej takiej "degustacji" olympusowego sprzętu 9-18 jest do dyspozycji. Panasonic 7-14 też jest dobry, tylko kosztuje x2 prawie :P (2.248 PLN Oly 9-18 vs. 3999 PLN Panas 7-14 - oba nowe).
Panas jest w promocji w Saturnie za 3599 zł.
Cytat:
Zamieszczone przez
maver1ck
Hej,
Po kupnie GM1 powoli zastanawiam się nad całkowitym przejściem do m43.
Teraz mam:
Canon 5d + 17-40/4 + 85/1.8 + 70-200/4.
Dodatkowo świeże zakupy z m43:
Panasonic GM1 + 20/1.7 + 12-32 + 45/1.8
70-200 chce wymienić na Panasa 35-100/2.8
Główne moje pytania to:
1) Czym zastąpić 17-40 ? (ma ktoś w Warszawie 9-18, żeby dać spróbować zrobić kilka zdjęć pod GM1 w warunkach outdoorowych)
2) Który korpus? Tutaj rozważam GX7 i oba OM-D.
Ktoś wie gdzie można się sensownie pobawić tymi korpusami w Warszawie ?
Czy ktoś widział test stabilizacji w GX7 poza optycznymi ? (bo wynik wyszedł zaskakująco niski).
Pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc :)
M.
Hello,
Rok temu miałem taki sam zestaw jak Ty. Przesiadłem się na E-M5 z 9-18, 25/1.4, 45/1.8 i 40-150/4-5.6. Olympus 9-18 jest spoko, leciutki, ostry na środku, na brzegach trochę gorzej. Gdyby nie to, że wszedł nowy 12-40/2.8 Olympusa z lepszym zakresem to bym pewnie został z 9-18... Spokojnie używałem z nim polarów, szarych połówek itp. na Cokin P. Po przesiadce z 5D wszystko to było takie maleńkie ;) E-M5 genialny aparat jednak po roku używania i wejściu E-M1 przesiadka na ten drugi. Duuuużo lepszy wizjer, ogromny, czytelny. Do tego obsługa przy sporych dłoniach o niebo wygodniejsza.
Gorzej jeśli chodzi o zastąpienie 70-200/4 tutaj zostaje tylko właśnie Panasonic 35-100/2.8. Na nowego Olympusa nie czekam bo będzie pewnie cholernie drogi poza tym gabarytowo też nie bardzo. Póki co mam 40-150 ale jest b. ciemny... więc zbieram fundusze na Pana 35-100.
Na stronie mam sporo zdjęć z 9-18 głównie landszafty. Panas 7-14 u mnie odpadł od razu - słaby zakres jak dla mnie, drogi, poza tym problem chyba jest z założeniem do niego filtrów.
Powodzenia ;)
Sprzedaj Panasa i szkła, do posiadanych obiektywów kup 6D albo 5D MKIII.
Sprzęt Ciebie nie ogranicza, zmiana na OM-D nic nie wniesie poza stratą kasy na odsprzedaży.
Twoje pieniądze, twoja decyzja, ale jak ktoś był już w obozie FF, jeszcze u Canona to dobrych szkieł i dobrych kolorów nie znajdzie nigdzie indziej.
Jak już jednak jesteś nastawiony na zmianę, to daj znać, gdy będziesz sprzedawał 5D classic.
Cytat:
Zamieszczone przez
gibberpl
Sprzedaj Panasa i szkła, do posiadanych obiektywów kup 6D albo 5D MKIII.
Sprzęt Ciebie nie ogranicza, zmiana na OM-D nic nie wniesie poza stratą kasy na odsprzedaży.
Twoje pieniądze, twoja decyzja, ale jak ktoś był już w obozie FF, jeszcze u Canona to dobrych szkieł i dobrych kolorów nie znajdzie nigdzie indziej.
Całkiem niezła rada, tym bardziej że 6D jest chyba tańszy niż OMD E-M1.
Natomiast GM1 absolutnie bym nie sprzedawał, bo doskonale uzupełni Canona w sytuacjach gdy potrzebny jest małogabarytowy sprzęt.
Na 6D jest jeszcze do 15.01 cashback 400 PLN, więc może wyjść w okolicach 5800.
A jak się sprawuję ten GM-1 a zwłaszcza szkiełko 12-32 bo coraz bardziej pragnę go mieć (albo nawet samo szkiełko jakbym gdzieś znalazł oddzielnie)... EP-1 z 20tką ostatnio jakiś duży mi się wydaje do tego szerokości niekiedy brakuje.