Jaki program do obróbki zdjęć polecacie?
Ponieważ dopiero zaczynam przygodę z obróbką zdjęć chciałbym prosić o polecenie najsensowniejszego oprogramowania. Wiem, że jest Olympus Viewer, GIMP, Lightrum, Photoshop [nie bardzo wiem, czym się różni od poprzedniego oprócz ceny - ostatnia zaporowa].
Zależy mi na tym oby program był w miarę prosty i intuicyjny, no i w polskiej wersji językowej.
Odp: Jaki program do obróbki zdjęć polecacie?
Cytat:
Zamieszczone przez
Namor1
Ponieważ dopiero zaczynam przygodę z obróbką zdjęć chciałbym prosić o polecenie najsensowniejszego oprogramowania. Wiem, że jest Olympus Viewer, GIMP, Lightrum, Photoshop [nie bardzo wiem, czym się różni od poprzedniego oprócz ceny - ostatnia zaporowa].
Zależy mi na tym oby program był w miarę prosty i intuicyjny, no i w polskiej wersji językowej.
Odpowiedź jest prosta: PSE. Gimp ma szereg zalet, ale z pewnością nie jest intuicyjny. Dorosły Photoshop ma szereg zalet, ale z pewnością nie jest tani.
LR jest intuicyjny nawet po angielsku ,zresztą jest dużo poradników w sieci .
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
Odpowiedź jest prosta: PSE. Gimp ma szereg zalet, ale z pewnością nie jest intuicyjny. Dorosły Photoshop ma szereg zalet, ale z pewnością nie jest tani.
PSE - wyszukiwarka dała Polskie Sieci Elektroenergetyczne:wink:
trochę trwalo aż się domyśliłem, że chodzi pewnie o photoshop elements.
Lightroom NIE JEST intuicyjny.
Polecam PhotoShop Elements. Do EM1 potrzebujesz wersji 12- z wcześniejszymi "nie bangla" wtyczka do RAW czyli Adobe Camera Raw w wersji obsługującej ORFy z EM1.
Tu kupisz online za $100.
http://www.adobe.com/products/photoshop-elements.html
zakładając konto na adobe.com, koniecznie wybierz hasło którego nigdzie indziej nie używasz- to najczęściej hakowant zbiór danych w ostatnim roku.
Cytat:
Zamieszczone przez
robert1088
LR jest intuicyjny nawet po angielsku ,zresztą jest dużo poradników w sieci .
Chyba jakieś starsze wersje są spolszczone?
Do wywoływania rawów, czyli do pracy nad ekspozycją, kolorami, kontrastem i zarządzaniem dużymi ilościami zdjęć, to tylko Lightroom. Do retuszu wystarczy Gimp, a PSE to już będzie pełen wypas. Photoshop nie jest Ci do niczego potrzebny.
Czyli PSE jest najbardziej uniwersalny?
Najbardziej uniwersalne to będzie połączenie Lightrooma i darmowego Gimpa.
Lr5. W zasadzie przy moich zdjęciach nie muszę wychodzić ponad to.