Wybór filtra neutralnego szarego
Witam wszystkich to mój pierwszy post na tym forum.
Chciałbym kupić filtr neutralny szary w celu fotografowania scen nocnych (takie fajne pociągłe światła na stałym tle) + ewentualne fajne rozmycia wody a'la mgła.
Jaki stopień filtra polecacie? Jaki konkretnie model w sensownej cenie? Może być używany. Rozmiar 56 mm
Chciałbym zamontowac to na EM-5 + Panasonic 20mm 1.8f + reduktor filtra.
Odp: Wybór filtra neutralnego szarego
Witaj, na początek małe sprostowanie: nie 56 mm, a 46 mm, bo taką średnicę filtra ma 20 mm f/1.7 (nie f/1.8). A teraz pytanie - dlaczego chcesz montować filtr poprzez redukcję filtrową? Ten sposób ma sens, głównie finansowy, gdy już masz filtr o innej średnicy i nie chcesz kupować następnego. Przy mniejszym filtrze będziesz miał winietę, a przy większym nie założysz osłony przeciwodblaskowej.
W temacie filtra - najlepiej jest brać jak najgęstszy, chyba że względy finansowe nie pozwalają. Można łączyć filtry o różnej mocy (mnoży się /nie dodaje!/ wartości poszczególnych filtrów w celu obliczenia ich mocy), ale ryzykujemy spadek ostrości (wiadomo, każdy dodany przed przednią soczewkę obiektywu element optyczny wprowadza swoje zakłócenia do otrzymywanego obrazu). Dobre są filtry Marumi, B+W, Hoya może się źle czyścić ("polary" tej firmy mają tę przypadłość, dlatego nie zaryzykowałam i kupiłam Marumi - B+W są dość drogie, nawet używane). Jaki tak w ogóle masz budżet na ten filtr?
Edit: jest tak jak mówiłam - tanio nie będzie. Do tego 46 mm to nietypowa średnica. Jednak coś znalazłam http://www.afgmarket.pl/pro-110-filt...y-p-16330.html To najgęstszy filtr z tą średnicą. Jego moc wynosi aż 10EV! (1/125 bez filtra, 8s z podlinkowanym filtrem). Co do regulowanych filtrów nie wypowiem się, bo nie miałam z nimi styczności. Są drogie, zwłaszcza te o rozpiętości ND2-ND400 i więcej - kosztują od ponad 100 do nawet ponad 300. Możesz mieć trudności ze znalezieniem używanego filtra o średnicy 46 mm i chyba zostaniesz zmuszony do skorzystania z tej redukcji filtrowej :( 218 PLN za filtr to spora kwota, ale tańsze będą słabsze, sporo słabsze (ND2-ND8, czasem ND 16 i rzadziej ND32).
Cytat:
Witaj, na początek małe sprostowanie: nie 56 mm, a 46 mm, bo taką średnicę filtra ma 20 mm f/1.7 (nie f/1.. A teraz pytanie -
dlaczego chcesz montować filtr poprzez redukcję filtrową?
Dlatego że mam poza tym jeszcze Oly 75mm 1.8 , Pana 45-200 , Oly 60mm 2.8 i 2 stałki 50mm w m42. Największy otwór ma 75 mm właśnie 56mm. Choć nie ukrywam że najbardziej będe używał filtra na 20mm przynajmniej tak mi się wydaje.
Cytat:
W temacie filtra - najlepiej jest brać jak najgęstszy, chyba że względy finansowe nie pozwalają. Można łączyć filtry o różnej mocy (mnoży się /nie dodaje!/ wartości poszczególnych filtrów w celu obliczenia ich mocy), ale ryzykujemy spadek ostrości (wiadomo, każdy dodany przed przednią soczewkę obiektywu element optyczny wprowadza swoje zakłócenia do otrzymywanego obrazu). Dobre są filtry Marumi, B+W, Hoya może się źle czyścić ("polary" tej firmy mają tę przypadłość, dlatego nie zaryzykowałam i kupiłam Marumi - B+W są dość drogie, nawet używane). Jaki tak w ogóle masz budżet na ten filtr?
No właśnie o to pytałem czyli rozumiem ND1000 będzie najlepszym wyborem?
Budżet to w okolicach 200 zł ,ale jak logika podpowiada inaczej to wezme droższy a sensowniejszy.
Cytat:
Zamieszczone przez
zimoch
Dlatego że mam poza tym jeszcze Oly 75mm 1.8 , Pana 45-200 , Oly 60mm 2.8 i 2 stałki 50mm w m42. Największy otwór ma 75 mm właśnie 56mm. Choć nie ukrywam że najbardziej będe używał filtra na 20mm przynajmniej tak mi się wydaje.
Co Ty z tymi 56 mm? Oly 75 mm ma 58 mm, Oly 60 mm ma 46 mm i Panasonic 45-200 mm ma 52 mm. Jeśli chcesz używać 1 filtra, to faktycznie zostaje Ci szukać 58 mm + redukcje 46>58 i 52>58. Tu masz http://www.morele.net/filtr-b-w-szar...066181-468287/ Już tu kiedyś coś zamawiałam. Można brać śmiało z tego źródła. Szykuj 283 PLN+koszty wysyłki.
O filtrach regulowanych, czyli tzw. faderach tu trochę napisano http://www.ewaipiotr.pl/?s=fader
Cytat:
Zamieszczone przez
zimoch
No właśnie o to pytałem czyli rozumiem ND1000 będzie najlepszym wyborem?
Budżet to w okolicach 200 zł ,ale jak logika podpowiada inaczej to wezme droższy a sensowniejszy.
Czy mógłbyś pokazać przykłady efektów, które chciałbyś osiągnąć. To by ułatwiło ustalenie co ci polecić.
Może się okazać, że wystarczy dorzucić zwykły polaryzacyjny + niskie ISO + wyższa przysłona i masz kilka sekund naświetlania.
Nie ma sensu produkować się na temat średnicy filtrów. W fotografii nocnej prawdopodobnie nie będzie on w ogóle potrzebny. Niskie iso i duża przysłona i już mamy czasy naświetlania co najmniej na kilkadziesiąt sekund.
Witam !
Do fot nocnych faktycznie taki filtr jest zbedny ale przy 20mm/1.7 i silnym sloncu gdy sie chce rozmyc wode taki filtr mozna zastosowac.
Szklo panasa, jest wybitnie ostrym szklem wiec szkoda kupowac byle jaki filtr szary.
Poszukaj taki filtr w B+W, HOYA.
Pozdrawiam
Ja na gwiazdkę dostałem m.in. Hoya HMC Filter ND8. Jeszcze nie sprawdzałem go w praniu. Co do filtrów Hoya nie mam zastrzeżeń co do jakości, mam natomiast do czyszczenia, które jest niezwykle upierdliwe.
Cytat:
Zamieszczone przez
banc
Czy mógłbyś pokazać przykłady efektów, które chciałbyś osiągnąć. To by ułatwiło ustalenie co ci polecić.
Może się okazać, że wystarczy dorzucić zwykły polaryzacyjny + niskie ISO + wyższa przysłona i masz kilka sekund naświetlania.
O, i to jest najrozsądniejszy głos w tej dyskusji. Że też sama na to nie wpadłam. Chyba muszę się jeszcze sporo nauczyć. A kolega epicure to miał kilka godzin, żeby napisać odpowiedź, ale nie, lepiej poczekać aż ktoś coś napisze, bo wtedy można się pośmiać i pokrytykować.
Cytat:
Zamieszczone przez
Krystyna1975
A kolega epicure to miał kilka godzin, żeby napisać odpowiedź, ale nie, lepiej poczekać aż ktoś coś napisze, bo wtedy można się pośmiać i pokrytykować.
Przejrzałaś mnie, siedziałem przez kilka godzin, całą noc nie spałem, tylko wciskałem F5 i czekałem, aż ktoś w końcu coś napisze :D Tu się nawet nie ma z czego śmiać ani czego krytykować.