9 załącznik(ów)
Namor1 - pierwsze trudne kroki OM-D
Dzisiaj pierwszy raz z nowym OM-D udałem się w teren, do Puszczy Kampinoskiej. Na razie to moja kompletna porażka. Niestety nie panuję nad aparatem, może 5% zdjęć jest jako takich. Z kilku tematów nie ma nic. Mimo słońca dno lasu dość ciemne - AF z 60 macro właściwie tylko się męczył. Proszę o porady/uwagi co można było lepiej zrobić.
1.
Załącznik 106538
2.
Załącznik 106539
3.
Załącznik 106540
4.
Załącznik 106543
5.
Załącznik 106545
7.
Załącznik 106541
8.
Załącznik 106542
9.
Załącznik 106544
Odp: Namor1 - pierwsze trudne kroki OM-D
Jednej porady Ci udzieliłem. Zdjęcie od strony technicznej (jakości) najlepiej wyglada w rozmiarze w jakim zostało wstawione. Teraz pytanie po co tak wielki rozmiar, ponad 2 tys. pix. dłuzszy bok. Mieści Ci sie na ekranie monitora w tym rozmiarze? bo przeskalowane (pomniejszone) zawsze będzie wygladało gorzej (od strony technicznei). Na tematy merytoryczne odnośnie zdjęć pewnie jeszcze się ktoś wypowie.
Ale moge też byc w błędzie i Twój monitor ma rozdzielczość np. 4 na 3 tys pix-eli i Twoje zdjęcie miesci Ci się na ekranie bez konieczności przewijania.
Edit.
Może zdradź (jeśli to nie tajemnica) jakiej rozdzielczości masz monitor.
Zdjęcia umieściłem zgodnie z wytycznymi z filmiku Sabora, choć dopiero za 3 razem mi się udało. Nic nie skalowałem.
https://forum.olympusclub.pl/threads...postach./page2
Twoją uwagę pamiętałem, ale u mnie rzeczywiście mieści się swobodnie łącznie z wolnymi miejscami na bokach i od góry i dołu. Nie rozumiem tylko dlaczego z niektórych znikł exif. Były tylko zgrane z karty nic więcej.
1 załącznik(ów)
ćwicz, ćwicz...ćwicz
pooglądaj zdjęcia w galerii jakie są kadry, jakie parametry, i ćwicz...
Załącznik 106546
Cytat:
Zamieszczone przez
Namor1
Twoją uwagę pamiętałem, ale u mnie rzeczywiście mieści się swobodnie łącznie z wolnymi miejscami na bokach i od góry i dołu.
Tak mówisz. nawet jak na te swoje zdjęcie klikniesz, raz, drugi raz i trzeci, tez Ci sie mieści na ekranie monitora?
Ciężko będzie się nam porozumieć:)
Nie odpowiedziałeś na pytanie jakiej rozdzielczości masz monitor. (może podaj typ, markę to Ci podpowiem) Bo zdjęcia wstawiłeś o rozdzielczości 2560x1920 pix-eli. Czyli rozdzielczość monitora powinna być większa aby zdjęcie się zmieściło w całości. I taką pewnie masz bo piszesz, ze Ci się mieści i jeszcze masz wolne miejsce po bokach:grin:
Warto zmniejszyć pliki do 1024 w poziomie, a pionowe do 900 ja tak zawsze robię.
Albo jako zalacznik wstawiaj,nawet wtedy jakos lepiej wygladajaZałącznik 106547:mrgreen::mrgreen:Wedlug mnie oczywiscie:-P
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Albo jako zalacznik wstawiaj,nawet wtedy jakos lepiej wygladaja...
Tu już nie chodzi o sposób wstawienia tylko o zmniejszenie zdjęcia przed wstawieniem na forum do rozsądnych rozmiarów. A czy trzeba kliknąć na załącznik, czy jakiejś wielkości miniaturę, bądź na zdjęcie o boku 800pix to już szczegół.
Sądziłem, że wstawione w tekście [nie załączniku] - zresztą w paru miejscach to pisano - jest wygodniejsze, bo już nie trzeba klikać. Ja jak kliknę w te duże to robi mi się mniejsze. W filmiku Sabora było, aby kliknąć 2 razy na miniaturkę i ustawić "large" i tak robiłem. Ale oczywiście się dostosuje, bo miniaturki potrafię załączyć, tylko wcześniej powinienem zmniejszyć.
A monitor to zwykły 15" notebook.
Dzięki za uwagi.
1 załącznik(ów)
Tak powinno być?
Załącznik 106550