Zdjęcia makro z czarnym tłem
Przeglądałem galerię Mirka54 i na wielu zdjęciach roślin jest czarne tło. Coś znalazłem w necie jak się robi czarne tło przy portrecie, ale jak się robi w terenie. Był gdzieś wątek - wywiad z autorem [nie mogę teraz na to trafić] gdzie pisał, że nie doświetla sztucznie tych zdjęć i chyba nie stosuje sztucznego tła [tego dokładnie nie pamiętam]. Czy jest to jakaś znana technika, czy patent autora?
Mogę sobie wyobrazić jakąś czarna tkaninę, która przy rozmyciu daje takie tło, ale nie wiem czy to ten sposób.
Odp: Zdjęcia makro z czarnym tłem
Tak gwoli ścisłości to nie są zdjęcia makro. Patent i technika jest znana. Autor zdjęć nie robił z tego tajemnicy. O ile pamiętam tło to nie materiał, a coś sztywnego. Pomiar światła pewnie punktowy na roślinę i dość mocno przymknięta przysłona.
Wiadomo, że definicja makro jest dość pojemna. Pomyślałem o tkaninie jako o najbardziej terenowo przydatnym gadżecie, który zajmuje minimalną ilość miejsca.
Lepszy efekt powinien dać kawałek czarnej tektury o ile mamy miejsce żeby go nosić.
Cytat:
Zamieszczone przez
Namor1
... Pomyślałem o tkaninie jako o najbardziej terenowo przydatnym gadżecie, który zajmuje minimalną ilość miejsca.
Też pewnie zda egzamin. Trzeba tylko jakieś mocowanie do niej. Może coś ala taki mini parawan:)
1 załącznik(ów)
W sumie to ciekawe zagadnienie, bo ja do dzisiaj nie mogę dojść do tego jak udało mi się na poniższej fotce uzyskać takie tło (zdjęcie zrobione na tle odsłoniętego okna/szyby w biały dzień). Jakieś sugestie jak to powtórzyć?
Załącznik 106075
Użyć lampy błyskowej ;)
+dyfuzor pomaga
+ wysoka przesłona.
Karton nie potrzebny.
---------- Post dodany o 09:02 ---------- Poprzedni post był o 08:56 ----------
https://forum.olympusclub.pl/threads...a-zdj%C4%99ciu
---------- Post dodany o 09:04 ---------- Poprzedni post był o 09:02 ----------
A tutaj krok po kroku objaśnienia od Jolly - https://forum.olympusclub.pl/threads...-zdj%C4%99cie?
Cytat:
Zamieszczone przez
janek222
W sumie to ciekawe zagadnienie, bo ja do dzisiaj nie mogę dojść do tego jak udało mi się na poniższej fotce uzyskać takie tło (zdjęcie zrobione na tle odsłoniętego okna/szyby w biały dzień). Jakieś sugestie jak to powtórzyć?
Takie tło wyszło gdyż za kwiatkiem w bliskiej odległości nie było nic (nic dobrze oświetlonego). Akurat tu pomiar światła matrycowy sobie poradził i wyszła dobra ekspozycja (płatki nie sa przepalone). Bezpieczniej ustawić pomiar światła punktowy i zmierzyć go na płatkach kwiatu. Innymi słowy jeszcze, użyta przysłona (f11) i czas (1/60s) nie pozwoliły na to aby doświetlić dość odległe tło.
Ja tak wtrącę moje kiepskie 3 grosze do tematu: ostatnio bawiłem się robieniem fotek różnym dziwnym przedmiotom, jednym z zamiarów był taki aby tło było ciemne, z lampy akurat nie korzystałem ale ze światła słonecznego, i wydaje mi się że najlepszy efekt można osiągnąć dobierając parametry ekspozycji ręcznie (czas naświetlania w szczególności) :) .
Cytat:
Zamieszczone przez
grizz
Użyć lampy błyskowej ;)
+dyfuzor pomaga
+ wysoka przesłona.
To wiele wyjaśnia :), thx za linki do fajnych wątków.