Które tele lepsze do mikro 4/3
Panasonic G VARIO 100-300 mm f/4.0-5.6 M.O.I.S
Olympus M.Zuiko Digital 75-300 mm f/4.8-6.7 ED II
Ma je obsługiwać Olympus OM-D E-M1.
Przeczytałem trochę na innych wątkach i nie mam jasności z uwagi na sprzeczne opinie. Może ma ktoś jakieś nowe doświadczenia?
Sprawa dla mnie paląca, bo muszę jak najszybciej podjąć decyzje.
Olympus M.Zuiko Digital 75-300 mm f/4.8-6.7 ED II widziałem w necie, że jego starszy odpowiednik [bez II] jest wyraźnie droższy. Czym to jest spowodowane?
Odp: Które tele lepsze do mikro 4/3
Nie bawilem sie panasonicem ale mam zuiko i jestem zadowolony.
Jeżeli 300 mm nie jest warunkiem koniecznym, to ZD50-200 2.8-3.5 przez przejściówkę jest godne rozważenia.
Rzuć monetą. Oba świetne. Dwie różnice: zakres ogniskowych i zumy kręcą się w różne strony.
https://forum.olympusclub.pl/threads...300?highlight=
Cytat:
Zamieszczone przez
Koriolan
Jeżeli 300 mm nie jest warunkiem koniecznym, to ZD50-200 2.8-3.5 przez przejściówkę jest godne rozważenia.
Jest najlepsze, no może poza ZD 90-250, ale to już zupełnie inna liga...
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Jest najlepsze...
Tyle, ze ma jedna, a wlasciwie dwie zasadnicze wady w stosunku do mikro 300, waga i gabaryty...
No i nie ma 300 na koncu.
pozdro
Optycznie jest podobnie. Zaletą panasa 100-300 jest stabilizacja w obiektywie która powyżej 200mm jest znacznie wydajniejsza od tej w korpusie (E-M5).
A jak jeszcze porównasz światełko na dłuższym końcu to nie zamieniłbym Panasa na Olka.
http://translate.google.pl/translate...80%26bih%3D878
jeśli dobrze zrozumialem to z tych zdjęć można wyciągnąć inne wnioski.
Cytat:
Zamieszczone przez
Namor1
Nie wiem jaki firmware miał ten panas, w zeszłym roku była aktualizacja, która zdecydowanie poprawiła wydajność stabilizacji w 100-300. To co napisałem wynika z moich doświadczeń. Jesienią zeszłego roku fotografowałem łosie nad Biebrzą, słońca brak, końcówka października. Pierwszego dnia połowę zdjęć robiłem z włączoną stabilizacją w korpusie a wyłączoną w obiektywie, większość była poruszona. Po przełączeniu na stabilizację w obiektywie nastąpiła znacząca poprawa.
Miałem oba - zostawiłem Olka... mniejszy, lżejszy, fajna średnica filtrów (58mm).
Niby trochę ciemniejszy (praktycznie to tylko pół działki), ale ogólnie to przyjemniejszy w użyciu.
Panas jakiś taki niepowtarzalny był...