Ciekawostka od Pentaxa - zoom 20-40
W sumie moze nic az tak nadzwyczajnego do dyskusji jak np. Sony A7 czy Nikon Df, ale wyglada na ciekawa propozycje. Niewielki, ale jasny, ograniczony zakresowo zoom o swietnej jakosci wykonania i zapewne optycznej. Do tego uszczelniony.
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=...8-4-ed-limited
Odp: Ciekawostka od Pentaxa - zoom 20-40
Super - właśnie tego w tym systemie brakowało... Niemal jasnego zooma, o umiarkowanej cenie i ogromnym zakresie ;P
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
Ładny jest :)
I na tym się kończą jego zalety.
Pentax już chyba wszystkich przyzwyczaił, że ich szkła mają jakieś mało spotykane ogniskowe. Jak będzie fajny optycznie to może być zamiennikiem dwóch stałek typu 35mm i 50mm (w przeliczeniu na FF). Dodatkowo uszczelniony.
Coz, metalowe stalki Olka - 12 i 75 tez nie mozna uznac za tanie, ale jednak warto je kupic.
Pentaxy (lustrzanki) zawsze mi się podobały. Poza K30.
Ale obiektywy w tym systemie są dla mnie odpychające. Dwukrotny standardowy zoom o kiepskim świetle jak na aps-c za prawie 1000$?
Kto i po co to kupi skoro jest sigma 18-35?
Pewnie ja go kupie. Jeśli się nic nie zmieni do czasu pojawienia się obiektywu w sklepach. Sigma, owszem i jasna, ale duża i ciężka. Nowy pentax zapowiada się mały (jak to limitedy) solidnie wykonany, uszvzelniony i z cichym napędem AF-u. Do tego mam nadzieje zachowana bedzie dobra jakość optyczna , na poziomie innych limitedow. Z K-3. To moze stanowić świetny zestaw spacerowy. Cena owszem, nie mała, alę teraz ciezko o nowy, dobry obiektyw w cenie 200-400 $. Jak widać i u innych producentów, nowości częściej oscylują w okolicy 1000$ czy tez więcej.
Cytat:
Zamieszczone przez
wulf
Kto i po co to kupi skoro jest sigma 18-35?
Pewnie ja, bo jest o połowę mniejszy i niemal trzykrotnie lżejszy od tej cegły którą proponujesz :-P
wuzet, Conchitta - co racja to racja. Nie wiem, czemu niektorzy uparli sie aby miec zaaawsze super jasne szklo nie patrzac na jego potworne wymiary i wage. Czy naprawde o to chodzi w fotografii??? Ciekawy link apropos wlasnie takich i innych kompleksow, napisany przez zawodowe fotografke ;-)
http://lindsaydobsonphotography.com/...vs-full-frame/