Porównanie f/2.8 (m43) vs f/5.6 (fufu) - czyli ekwiwalentny ekwiwalent
Dla zainteresowanych wklejam obrazki z wątku na dp review.
Dla mnie, mocno nietechnicznego w światłoczułym temacie powierzchni sensorów poniższe obrazki (jak i te, które do tej pory oglądałem) mówią jedno: m43 rządzi ;)
Fanów FuFu proszę o nieatakowanie, wątek zakładam po to by pokazać jak mała to dzisiaj róźnica w obrazku a jak duża na szyi.
5D2@5.6
GH3@2.8
5D2@2.8
Ciężarki
http://www.dpreview.com/forums/post/51953307
Odp: Porównanie f/2.8 (m43) vs f/5.6 (fufu) - czyli ekwiwalentny ekwiwalent
Na tym ujęciu to sam korpus GH3 jakoś dużo mniejszy od 5D to nie jest :wink:
dzarro - bo ergonomia na to nie pozwala. Musi być LCD, przyciski, pokrętła, grip dla dobrego uchwytu itp. Ale "trochę" mniejsze i lżejsze body + "trochę" mniejsze i lżejsze obiektyw a szczególnie kilka obiektywów już robi różnicę.
W m43 GH3 to dość spory korpus, podobnie 35-100 też najmniejszym obiektywem nie jest. Ale taki E-PM2 z obiektywem 14mm już bardziej przypomina kompakt niż lustrzankę.
a) na tych samplach ciut malo widac.
b) jak sie zrobi ciemniej to roznica miedzy 5.6 a 2.8 sie robi konkretna ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
eFiX
b) jak sie zrobi ciemniej to roznica miedzy 5.6 a 2.8 sie robi konkretna ;)
Dokładnie 12-35-100X z polarem fajne są za dnia, jak jest ciemniej jest SLR Magic czy CV i odpowiednio 35-50-85L, tylko, że ja mam większą GO i stabilizację.
Kolejne bezuzyteczne porownanie wywolujace bezsensowna dyskusje, ktorej jedynym celem jest udowodnienie wyzszosci jednego nad drugim. W szczegolnosci kazdy z tych zestawow jest pod pewnymi wzgledami od drugiego lepszy, a w ogolnosci kazdy z nich dalece niedoskonaly. Wdajac sie w tego rodzaju bezproduktywne dyskusje nie ma mozliwosci udowodnienia niczego poza wlasna glupota.
-k.o.t-
Ale o soo chodzi, ja widzę dużą różnicę na obrazku i w wielkości sprzętu :roll:
Jak ktoś nie widzi, albo nie chce widzieć i nie chce dźwigać jego sprawa, ale naginanie rzeczywistości na własne potrzeby by dowartościować swój wybór i sprzęt jest trochę zabawne :wink:
Pozdr
Cytat:
Zamieszczone przez
dzarro
Na tym ujęciu to sam korpus GH3 jakoś dużo mniejszy od 5D to nie jest :wink:
Wielkosciowo Panas jest tylko nascie procent mniejszy ale za to o polowe lzejszy - za to obiektyw Canona wazy prawie piec razy wiecej. Ba - wazy 2 razy wiecej niz zestaw GH3 + 35-100 2.8. Wielkosci sie nie przeskoczy jesli aparat ma miec odpowiednia ilosc klawiszy i przelacznikow
Proponuję jeszcze udowodnić wyższość m4/3 dodając do porównania zdjęcie badyla ze średniego formatu przymkniętego do f/8. Ludzie, palcem nie będę pokazywał, ale ktoś tu chyba upadł na dyńkę :-)