Problem z Panasonic 20 1.7
Cześć,
rok temu kupiłem panasa z drugiej ręki i niewiele go używałem z moim e-pm1. wczoraj założyłem go do body i obiektyw strasznie bzyczy przy zmianie przysłony - czy to norma (af też nie jest najcichszy?) czy raczej coś się psuje z mechanizmem albo są zaoliwione listki przysłony? to raczej nie jest wina body, bo 45 1.8 oly działa cichutko.
Pozdrawiam i czekam na opinie.
Kuba
Odp: Problem z Panasonic 20 1.7
20/1,7 bzyczy przy domykaniu przysłony i przy ustawianiu ostrości. Mi ten odgłos nie przeszkadza. Jężeli twój jest bardzo głośny to może został zanieczyszczony np. piaskiem? Kolega stroos tak ma, af chodzi w jego egzemplarzu znacznie głośniej niż w moim.
Cytat:
Zamieszczone przez
maxshreck
Cześć,
rok temu kupiłem panasa z drugiej ręki i niewiele go używałem z moim e-pm1. wczoraj założyłem go do body i obiektyw strasznie bzyczy przy zmianie przysłony - czy to norma (af też nie jest najcichszy?) czy raczej coś się psuje z mechanizmem albo są zaoliwione listki przysłony? to raczej nie jest wina body, bo 45 1.8 oly działa cichutko.
Pozdrawiam i czekam na opinie.
Kuba
Witam !
W aparacie najczesciej mam ustawiony tryb "A", wiec aparat mi nie zmienia przyslony podczas kadrowania stad mam ciszej.
Praca AF jest slyszalna ale nie jest to uciazliwe.
Zastanawiam sie, ze jednak zauwazasz glosna praca mechanizmu obiektywu.
Wiesz szklo nie jest uszczelnione, wiec kurze i pylki oraz mikro drobinki
piaseczku dostaja sie takze do mechanizmu i po czasie mozesz miec glosniejsze odglosy.
Pozdrawiam
Coś musi być jednak nie tak, bo przy pozycji A on nadal rusza przysłoną, choć aparat pokazuje, że jest ustawiona np. pozycja 1.7. Z kolei jak próbuję ustawić go na 22 nie widzę, aby przysłona się zmiejszała fizycznie. Chyba jednak wariuje mi elektronika obiektywu więc czeka mnie wizyta w serwisie. Przy 45 1.8 nic takiego się nie dzieje.
Pozdrawiam i dzięki za pomoc.
K
Przez rok używałeś inne (czyli ciche) obiektywy to po prostu zapomniałeś jak ten hałasuje :mrgreen:
W trybie A aparat też zmienia przysłonę podczas kadrowania - gdy jest dużo światła to nie ma wyjścia, musi przysłonę przymknąć.
Czym jaśniejszy obiektyw tym częściej to zjawisko występuje - a 20/1,7 do ciemnych nie należy :mrgreen:
Nie przejmuj się, rób zdjęcia (to się do hałasu przyzwyczaisz)...
a czy faktycznie zmienia przesłonę - to możesz zobaczyć jak naciśniesz przycisk podglądu głębi ostrości, normalnie - faktycznie w trybie LV, przy kadrowaniu aparat ustawia przesłonę optymalną do matrycy. Dopiero jak robisz zdjęcie albo właśnie podglądasz GO przesłana jest ustawiana na zadaną wartość
To jest głośny obiektyw i zmienia przysłonę podczas kadrowania, tak przynajmniej jest u mnie.
Każdy obiektyw w słoneczny dzien pracuje przysłoną w tym systemie. Niestety, ale LiveView ma to do siebie, że ma pewnie ograniczenia.
20/1.7 najcichsze nie jest ;)
Zdecydowanie 20/1.7 nie jest cichy.
Przysłoną też pracuje cały czas. Tak więc ja bym się nie przejmował.
Dzięki za pomoc i wsparcie! W takim razie spokojnie zaczynam go używać do pstrykania :)