Odp: Kupno obiektywu do e-450
Nie będzie pasował, bo ten Ciamciang ma mocowanie do mikro 4/3 a ty masz "duże" 4/3. Musiałbyś dokupić przejściówkę T2 -> 4/3.
Napisz może do czego będziesz wykorzystywał ten obiektyw, może ktoś Ci poleci inne rozwiązanie
Ogólnie będzie wykorzystywany na jakiś zawodach lub meczach, jedynie od czasu do czasu do jakis niby sesji
Hmm, jeśli taki cel zastosowań, to lepiej kup 70-300, przedział cenowy nie za bardzo obiega od tego, co zaprezentowałeś a sprawdzi się o wiele skuteczniej.
Odpuść, wiem ,że ogniskowa kusi, ale czy zdążysz z ostrzeniem? Mam Rubinara 500/8 i można go wykorzystać jedynie do w miarę statycznych zdjęć, najlepiej ze statywu i ostrzenie na LV z maksymalnym powiekszeniem. Ogólnie tanie obiektywy lustrzane są "mydlane" i mało kontrastowe. Pomaga w pewnym stopniu usunięcie soczewki Barlowa, ale tracisz wtedy na ogniskowej. Po drugie światło 8, ciemno. Dużo lepsze sa ze światłem 5,6, ale tez cena inna.
Jesli mialbym coś ci polecić w długich ogniskowych olka to 50-200 + ew ec14. Jeszcze cenowo w miarę do przełknięcia, ale naprawde warto. Jakosciowo masz to samo, jak nie lepij z cropa. Z tym, że masz faktycznie działajacy AF. No, ale to inna bajka cenowa:wink:
Okay, więc poszperałem jeszcze troche i znalazłem dwa obiektywy orginalne Olympusa.
Rzecz w tym ze są używane ale ze zdjęć nie widać żadnych rys, ani nic takiego.
Cena jest podobna do tych z tym ze pierwszy to 70-300
a drugi 40-150
Poszperaj na forum za zdjęciami z tych obiektywów. Na pewno nie są to złe obiektywy, trzeba po prostu nauczyc się jak ich używać i czego unikać, a pozwola Ci na wiele udanych zdjęć a może nawet fotografii :lol:
Własnie wiem.
Bo Olympusa kupilem jakies 2 lata temu i nie mialem za bardzo juz kasy na obiektyw lepszy
dopiero teraz uznalem ze kupie nowy, ale i tak przyznam ze na kitowskim jeżeli sie postarać też ładne zdjęcia wychodzą :D
Dobry fotograf to i drzwiami od stodoły zdjęcie zrobi :-P
... i właśnie dlatego pytałem, do czego potrzebujesz tego obiektywu.
Z jednej strony pytasz o 500 mm, z drugiej strony interesujesz się 40-150 mm :) Sawa dobrze radzi, jak potrzebujesz długiej ogniskowej to kup 70-300. Na cropie 2x to już 600 mm, więc całkiem sporo.