Wkurzający brak ostrości w E-510
Witam.
Od dłuższego czasu mam E-510 z dwoma obiektywami:14-42mm, 40-150mm (tak..te najtańsze dołączane do zestawu )
Problem w obydwu obiektywach jest tego typu że czasem, mimo iż aparat łapie ostrość, i potwierdza to w wizjerze, to okazuje się ze
zdjęcie jest totalnie nieostre.
Nie widać tego na podglądzie na ekranie wbudowanym w body, kaszana dopiero wychodzi jak wrzucam to na komputer....
Często muszę dodatkowo wyostrzać zdjęcie w PS
np to zdjęcie, w 100% autofocus ustawiony na punk środkowy i było potwierdzenie ostrości na dziecku, jednak ostrość jest taka sobie...
Posiadam także to samo zdjęcie w TIFF gdyby ktoś chciał przejrzeć dane...
https://pzzqna.blu.livefilestore.com...nek.jpg?psid=1
Nie wiem co robię źle, a może to wada body?
Albo tanich obiektywów?
Odp: Wkurzający brak ostrości w E-510
Daj link do pełnowymiarowego jpega z exifem.
OK.Ale to dopiero ok 19:00.
https://plus.google.com/photos/11763...IrK2_awsKeO3AE
Proszę.
Po kliknięciu na zdjęcie, po prawej są szczegóły zdjęcia.
Cytat:
Zamieszczone przez
speedybike
Witam.
Od dłuższego czasu mam E-510 z dwoma obiektywami:14-42mm, 40-150mm (tak..te najtańsze dołączane do zestawu )
Nie wiem co robię źle, a może to wada body?
Albo tanich obiektywów?
Fotka jest wystarczajaco ostra.Jednak w takim ustawieniu (pozycja swiatla,Twoja i Osob fotografowanych)potrzebne jest -Ja to nazywan lizniecie blyskiem.Nawet ta wbudowana lampa blyskowa by sie sprawdzila.
Stawiam na to ze zaczynasz dopiero te zabawe,wiec mogles nie wiedziec.Te kity i ta puszka sa naprawde dobrym sprzetem.Sam nie mam lepszego.
Gdybys "polizal swiatlem"to cos w ten rodzaj by Ci wyszlo.Troche kadrowanie zmienilem.Załącznik 87958
No już jakiś czas mam ten aparat.
Niestety mam bardzo mało czasu na zabawę nim, czasem aparat leży nieużywany przez 2 miesiące :(
Najwięcej nieostrych kadrów mam używając zooma.
nawet obiektywem 14-42 :(
Wiem, ze statyw by pewnie zmniejszył liczbę nieostrych zdjęć, no ale nie zawsze mam ze sobą statyw...
Cytat:
Zamieszczone przez
speedybike
No już jakiś czas mam ten aparat.
Niestety mam bardzo mało czasu na zabawę nim, czasem aparat leży nieużywany przez 2 miesiące :(
Czyli (odpisze Ci)masz ten sam sprzet co ja i tyle samo czasu co ja(lezy juz ponad pol roku nieuzywany)
Pare ksiazek,troche cwiczen,wiecej samozaparcia i aparat i kity stana sie lepsze i ostrzejsze.
Ps:Nie baw sie nim.Naucz sie jego i wykorzystaj jego umiejetnosci.
zadam dziwne pytanie !! nosisz okulary ??
Cytat:
Zamieszczone przez
tropic
zadam dziwne pytanie !! nosisz okulary ??
Tak,noszę
Cytat:
Zamieszczone przez
speedybike
Tak,noszę
No to pokombinuj z ustawieniem wizjera, bo też miałem problemy z ostrością !! Masz widzieć wyraźnie punkty AF !! Nie patrz na obraz...tylko punkty !!