6 załącznik(ów)
zdjecia z mojego pierwszego pena
witam
po wielu latach używania kompaktowego aparatu postanowiłem spróbować fotografii z " wyższej półki ". szybko przekonałem sie , że nie jest to proste i właściwie nic o tym nie wiem. oczywiście posiadanie pl3 i obiektywu kitowego nie jest szczytem marzeń , ale od czegoś trzeba zacząć...
Odp: zdjecia z mojego pierwszego pena
Na razie trochę chaotycznie - jeśli wrzucasz serię zdjęć, to niech one mają jakiś temat przewodni. Na trzecim gdzieś uciekła ostrość - zdjęcie raczej do kosza. Na czwartym wypalone niebo, a taki jasny obszar odciąga uwagę od głównego obiektu. Najlepiej zapowiada się numer 5 - wybrałeś dobry moment, jest wieczór, ale niebo jeszcze nie jest czarne. Tylko, że przydałoby się lepsze kadrowanie - ucięte witryny nie wyglądają ciekawie. Spróbuj np. kadru pionowego z żabiej perspektywy, tak żeby uchwycić nawet chodnik oraz niebo - przyda się szeroki kąt.
dziękuje za ocenę , jak pisałem wcześniej jeszcze długa droga do fotografii....
dość fajne to 2gie z mgiełką i szeroko pojętym klimatem - tyle że kadr nierówny - brakuje nieba jest kilka niepotrzebnych detali (lewy dolny róg) i balans bieli tak jakby nie do końca trafiony.
faktycznie po przeczytaniu opinii o zdjęciu z mgła zobaczyłem ten dolny lewy róg. nie mam jeszcze wyrobionego takiego spojrzenia na zdjecie...
4 załącznik(ów)
jeszcze parę zdjęć ze spaceru po Starym Krakowie
Odp: pierwsze zdjecia z pena
Cytat:
Zamieszczone przez
kris2345245245
moje okno na "świat "
Po pierwsze - temat. Skup na nim uwagę poprzez umieszczenie go gdzieś blisko środka (nie koniecznie w samym centrum) kadru. Poczytaj o złotym podziale czy mocnych punktach obrazu. To się przydaje nawet kiedy będziesz chciał zrobić zdjęcie choćby przez okno swojego mieszkania. Np. chcesz uchwycić kościół (tak jak na ostatnim zdjęciu z tamtej serii). Niech kościół będzie w centrum, a budowana wieża niech będzie nieco z prawej strony centrum kadru. Ulica (z prawej) jest zbędna. Ale jeśli jest ważna dla zdjęcia to poszerz kadrowanie tak by kościół nie uciekał na prawo ale by w kadrze znajdował się bliżej środka.
To samo tyczy się balonów. Są trochę rozstrzelone. Z racji tego, że były daleko warto skupić się na jednym, góra dwóch blisko siebie i jeszcze bardziej przybliżyć, o ile to możliwe. Druga opcja to poszerzyć lekko kadr by zmieścić więcej osiedla i budynku szpitala. Zdjęcie nabierze przestrzeni. Panorama osiedla z balonami unoszącymi nad nim. Przy takich okazjach warto zrobić dwa zdjęcia: na jednym pokazać te balony, że wisiały nad osiedlem, a na drugim jak największe zbliżenie.
Gdy robisz zdjęcia, zwracaj uwagę na linie horyzontu. Czasami pomagają w tym pionowe linie obiektów blisko środka kadru. Lekki przechył kadru (1-3 stopnie) jest powodem nieprzychylnych komentarzy ;), ale w gruncie rzeczy jest irytujący dla percepcji oglądającego (może być tego nawet nieświadom).
witam
chciałbym troche " posprzątać na moim wątku , nieświadomie założyłem kilka osobnych - dzieki za podpowiedz admina.