2 załącznik(ów)
Szerokie spojrzenie - konwertery FCON-P01 i WCON-P01
W ramach olytestu zdecydowałam się na dwie skrajne ogniskowe. Obiektyw 75-300 już testowałam, porównując go w "strzale z dwururki" z panasonicem 100-200.
Teraz przyszedł czas na konwertery szerokokątne. Zamówiłam w olyteśćie konwerter rybie oko FCON-P01, ale Jacek w swojej hojności dorzucił do paczki konwerter szerokokątny WCON-P01. Konwertery są bardzo przyjemne w obsłudze. Należy odkręcić pierścień z obiektywu 14-42 i przykręcić konwerter w miejsce przeznaczone na osłonę przeciwsłoneczną. Obiektyw wygląda trochę dziwacznie, ale to nie jest żaden problem (przynajmniej dla mnie). Zaletą konwerterów szerokokątnych jest ich mała waga. Zawsze można dorzucić maleństwo do zestawu fotograficznego, powiększając znacznie możliwości robienia zdjęć.
Na początek dwa zdjęcia z Katedry w Lublinie, wykonane konwerterem rybie oko.
https://forum.olympusclub.pl/attachm...4&d=1365750641
https://forum.olympusclub.pl/attachm...5&d=1365750648
Załącznik 85574Załącznik 85575
Odp: Szerokie spojrzenie - konwertery FCON-P01 i WCON-P01
ho ho ho, przyda się taki tekścik, czekam na dalsze przykłady i takie bezpośrednie porównanie - ile zyskujemy (szerokości) a ile tracimy (jakości) zakładając konwerter!
Konwertery są w moim posiadaniu od połowy marca. Z ich wypróbowaniem "w terenie" czekałem na poprawę pogody. Jak będę miał fotki z nimi zrobione to też się pochwalę. Klikacz - bardzo fajne zdjęcia
9 załącznik(ów)
9 załącznik(ów)
Może tu złudne wrażenie, ale wydaje mi się, że najszerszy obraz w tym wypadku będzie z rybiego konwerter. Oczywiście mam na myśli zdjęcia odrybione i wyprostowane. Wymaga to dodatkowej pracy komputera, jednak tylko w wybranych zdjęciach. Ten konwerter nie wygina aż tak mocno by się nie oswoić ze zdjęciami bez odrybiania.
wywołałem sobie kilka z zamieszczonych rawów i muszę powiedzieć że wygłaszane tu i ówdzie opinie że konwertery mocno degradują jakość zdjęć są przesadzone. Podoba mi się zwłaszcza praca konwertera szerokokątnego.
Fakt, akurat konwertery Olka nie sa zle ale! mozna rozwazyc takze dolozenie kasiorki i zakup uzywanego samyanga 7.5mm - boskie szkielko i latwo sie prostuje, przy tym bdb jakosc optyczna i banalna obsluga:)
pozdrowionka
fakt, ciamciag fajny jest, ale to zawszeć to lepiej, łatwiej jest wsadzić do torby dodatkową soczewkę niż dodatkowy obiektyw.