Skanowanie szklanych negatywów
Szanowne Państwo.
Mam całe pudło rodzinnych szklanych negatywów. Myslałem o oddaniu ich do zrobienia odbitek, ale chyba taniej bedzie kupić sobie skaner.
I tu pytanie do mego Szacownego Koleżeństwa - powiedzta, na miły Bóg, co kupić, bo jak żyć, to pytanie do Pana Premiera.:wink::lol:
Odp: Skanowanie szklanych negatywów
Jakiej wielkości (jakiego formatu) są te negatywy?
Może się okazać , że wystarczy zwykły skaner do slajdów i negatywów A4.... pewnie tak bo A3 to już zupełnie inny koszt...
Ja kupiłem Epsona V-350 PHOTO kosztował nieco ponad 600zł.. ale to ze dwa lata temu. Teraz pewnie kupisz w podobnej cenie.... lepszy.
Epsona polecam. W pracy też mam Epsona tylko, że A3
Dodam , bo nikt się nie odzywa, że skanowałem szklane negatywy na tych skanerach i wynik był rewelacyjny.
Cytat:
Zamieszczone przez
Krakman
Dodam , bo nikt się nie odzywa, że skanowałem szklane negatywy na tych skanerach i wynik był rewelacyjny.
--
Szklane negatywy były w większym formacie ,więc zwykły tani skaner wystarczy...
Cytat:
Zamieszczone przez
irek50
--
Szklane negatywy były w większym formacie ,więc zwykły tani skaner wystarczy...
Wybacz ale nie zrozumiałem... "negatywy były w większym formacie i zwykły skaner tani wystarczy"
1. Negatywy były w formacie zdjęć gdyż odbitki robiono stykowo, sporo jest negatywów 14x9 cm a i większe też bywają... 13x18 itd.
2. masz rację że zwykły skaner wystarczy ale już nie taki tani bo musi mieć możliwość skanowania negatywów, czyli dodatkową lampę w klapie.
Większy skaner np A3 daje tylko możliwość szybszego skanawania bo układa się więcej negatywów na szkle.
Krakman, pitolisz. V350 skanuje tylko mały obrazek, masz podświetlenie dla paska 6 klatek z małego obrazka.
Kolega musi napisać w jakim rozmiarze ma te negatywy, żeby można było pomóc.
masz rację tylko, że próccz tego są ramki o różnej wielkości... Skanowanie 6 klatek z małego obrazka to jedna z opcji.....
Mam w domu to wiem, że nie wspomnę kładzie się niemiarowy negatyw na szybę , a płyty szklane są niemiarowe, i skanuje jako pozytywy by uzyskać negatyw na monitorze , lub jako negatywy usyskująć pozytyw na monitorze....
---------- Post dodany o 18:25 ---------- Poprzedni post był o 18:14 ----------
Ale żeby nie było że pitolę sprawdzę w domu do jakiej wielkości można skanować....
Miałem ten skaner, sprzedałem bo skanował tylko mały obrazek. Dodatkowe ramki masz na slajdy.
Mam dwa wymiary:
12 x 9
i
6 x 4,5