Który PEN za ok.2000zł jest najszybszy?
Witam.
Niedawno zdecydowałem się na przesiadkę z kompaktu na bezlusterkowca ( chociaż w planach była lustrzanka ). Kwota jaką w tej chwili dysponuję to ok.2000zł.
Tak jak w tytule głównym priorytetem jest dla mnie szybkość robienia zdjęć z obiektywem kit. Nie chodzi mi o zdjęcia seryjne ani o zapis na kartę tylko o jak najszybsze ostrzenie i zarejestrowanie sceny. W dużej części będą to fotografie małego dziecka w akcji a wiadomo taki "obiekt" w miejscu nie usiedzi.
Zastanawiam się nad takimi aparatami:
Olympus PEN E-P3 + 14-42mm
Olympus PEN E-PL3 + 12-55mm
A może coś jakiś inny? XZ-2? Dla szybkości mogę zaakceptować nawet niższą jakość zdjęć, chociaż podejrzewam, że będzie zbliżona we wszystkich konstrukcjach. Filmy to sprawa drugorzędna tak jak ergonomia, gabaryty, odchylany wyświetlacz czy czas pracy baterii.
Będę wdzięczny za wszelkie sugestie
Odp: Który PEN za ok.2000zł jest najszybszy?
A to dziecko, gdzie będzie fotografowane? Bo jak w mieszkaniu, to przydałby się jasny obiektyw. Kit będzie za słaby.
W mieszkaniu również. Zdaję sobie sprawę, że kit przy słabszym świetle może nie dawać rady ale jest mimo wszystko bardziej uniwersalny. Chodzi mi o to który będzie najszybszy zakładając, że warunki będą dobre.
Lajf is brutal, czy jakoś tak. Szybka dobiegaczka, to jednak lustro. Druga zła wiadomość: umiejetnosci fotografa są ważniejsze od szybkiej dobiegaczki. Pora na koszmarny wniosek: problem nie leży po stronie sprzętu, a jeśli juz sprzęt, to jednak lustro (ok, zdjęcia nie będą lepsze, ale chociaz nie będzie na co winy zwalić) :(
Jeżeli chodzi o body, to one mają podobną szybkość. Co do obiektywów, mam 12-50, ale moim zdaniem on się do fotografowania w mieszkaniu nie nadaje. Ciemnica... To jest fajny obiektyw do filmowania i makro, choć jest dość szybki, jak ma to światło już.
luc4s, czyli uważasz, że pomiędzy E-P3 a E-PL3 jest niewielka różnica? Może w takim razie lepiej wybrać coś starszego z lepszym szkłem?
Nie miałem nigdy ep3, ale z tego co się orientuję, to mają podobne oprogramowanie. epl3 ma szybszy tryb seryjny, ale jest okrojony z kilku funkcji. Starszego się raczej nie opłaca, bo różnica w cenie śmiesznie mała, a starsze mają gorszy AF. Idź do sklepu dla idiotów i sobie sprawdź, jak działa AF. Tam będziesz miał stosunkowo mało światła, więc warunki porównywalne, jak w domu.
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
Lajf is brutal, czy jakoś tak. Szybka dobiegaczka, to jednak lustro. Druga zła wiadomość: umiejetnosci fotografa są ważniejsze od szybkiej dobiegaczki. Pora na koszmarny wniosek: problem nie leży po stronie sprzętu, a jeśli juz sprzęt, to jednak lustro (ok, zdjęcia nie będą lepsze, ale chociaz nie będzie na co winy zwalić) :(
Opcją tu jest strobing i kit. Lustro z kitem jest tak samo słabe do takich zdjęć.
mZD 12-50 jest duużżo bardziej uniwersalnym, choć większym obiektywem. EPL-3 ma przechylany ekran, EP-3 ma ten ekran na stale zato jest on dotykowy z możliwościa wyboru punktu ostrzenia i uruchomienia migawki dotykiem. Z czasem dokupisz mZD 45/1,7 na przykład. EP-3 ma wbudowaną lamkę błyskową.
E-P3 https://forum.olympusclub.pl/threads/84844-Olympus-E-P3 i EPL-3 https://forum.olympusclub.pl/threads...-Olympus-E-PL3
Pod opisami masz linki do Olympusa
Cytat:
Zamieszczone przez
zorba77
Witam.
Niedawno zdecydowałem się na przesiadkę z kompaktu na bezlusterkowca ( chociaż w planach była lustrzanka ). Kwota jaką w tej chwili dysponuję to ok.2000zł.
Tak jak w tytule głównym priorytetem jest dla mnie szybkość robienia zdjęć z obiektywem kit. Nie chodzi mi o zdjęcia seryjne ani o zapis na kartę tylko o jak najszybsze ostrzenie i zarejestrowanie sceny. W dużej części będą to fotografie małego dziecka w akcji a wiadomo taki "obiekt" w miejscu nie usiedzi.
To już może lepiej lepszy kompakt, albo dajmy na to D5100 z 18-105...
Cytat:
Filmy to sprawa drugorzędna tak jak ergonomia, gabaryty, odchylany wyświetlacz czy czas pracy baterii.
Oj, to chyba pierwsze dziecko albo pierwsze "fotopodejście" do dziecka... To nie jest drugorzędne (no może bateria - zawsze można kupić zapas) i gabaryty.
Jeżeli jednak PEN, to z 12-50.
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Opcją w sprzęcie średniej klasy jest prefocus i zaplanowany tor przeszkód. Cała reszta nieprofesjonalnego sprzętu się wyłoży. Drugim wyjściem jest kompromis w postaci duuuzej GO okupionej koszmarnym ISO. Trzecia instancja to wiara. Może być wiara w cuda Olka, albo w inne cuda.