Odp: E-500 na E-3 czy E-30
Cytat:
Zamieszczone przez
pawli2
Witam.
Posiadam E500 z ob. 14-54 + 40-150 +Metza 44. Robię różne zdjęcia. Zastanawiam się nad zmianą body na E-3/30. Czy może lepiej całość sprzedać i zmniecić system na Nikona.np. D300 + jakiś obiektyw i metza czy cóś. Chciałbym coś z szybszym af i lepszą jakością zdjęc.
Już czuję siarkę i trotyl w powietrzu :P
widze ze ludzie maja podobne dylematy:wink:, w moim przypadku zostaje przy Oly, za duzo zainwestowałem w szkiełka i inne gadżety a przychylam sie w twoim dylemacie do E-3
Cytat:
Zamieszczone przez
pawli2
Witam.
Posiadam E500 z ob. 14-54 + 40-150 +Metza 44. Robię różne zdjęcia. Zastanawiam się nad zmianą body na E-3/30. Czy może lepiej całość sprzedać i zmniecić system na Nikona.np. D300 + jakiś obiektyw i metza czy cóś. Chciałbym coś z szybszym af i lepszą jakością zdjęc.
To czego szukasz, ogólnie mówiąc, ma każdy nowszy aparat od E-500. Faktycznie tematy uciekają z kadru, że ten AF jest niezbędny?
Cytat:
Zamieszczone przez
pawli2
Witam.
Teraz chyba najmniej odczujesz po kieszeni zmiane na inny system.
W olku jak chcesz uszczelnienia i pancernosc to E3, jak na nich nie zalezy to E30 bedzie tyz dobre.
pozdro
E3 mają świetne ceny ostatnio. Musisz się najlepiej przymierzyć u kogoś czy chcesz targać E3/5 czy wolisz delikatniejsze E30.
Przejście na inny system nie jest takie kosztowne - jednak trzeba się liczyć z tym, że trzeba wpierw się "wysprzedać", a potem znaleźć i kupić. Zajmuje to trochę czasu.
Miałem ten sam zestaw co Ty i podobny dylemat zmieniłem na E-30, jestem zadowolony, na moje umiejętności w 100% wystarcza to co ma w stajni Olek. Szum mógłby być mniejszy.
Jeśli szum drapie w oczy a nie jesteś przywiązany do marki to może D90 + jakiś spacerowy VR. To nie jest kosztowne przejście a body chyba lepsze niż E-3/E-30
EDIT:
Wykasowałem swój post, bo głupoty popisałem. Pomyliłem D80 z D90.
Też swojego czasu miałem podobny dylemat. Zamieniłem E-500 na E-30 i jestem z tego wyboru bardzo zadowolony. Podczas targów fotograficznych miałem okazję "pomacać" E-3 i - powiem szczerze - wydał mi się zbyt skomplikowany na przesiadkę z puszki typowo amatorskiej (E-500). E-30 jest - przynajmniej moim zdaniem - tzw. "złotym środkiem". Dokup sobie jeszcze ZD 9-18 i będziesz miał prawie kompletną "szklarnię" do codziennego focenia